Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σχολή βαθμοφόρων εξωτερικών φρουρών φυλακών στην Κομοτηνή

Θα λειτουργήσει εντός της Σχολής Αστυφυλάκων της πόλης, όπως αποκάλυψε ο Γ.Πεταλωτής στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών
                    ΑΠΟ ΠΟΤΕ;


Στο 8ο τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.), παρέστη και μίλησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής.

Τονίζοντας την «άριστη συνεργασία» του με τις περιφερειακές Ενώσεις και την ίδια την Ομοσπονδία των εξωτερικών φρουρών, και εξάροντας το «επίπεδο μόρφωσης» του συγκεκριμένου κλάδου, σημείωσε την «ανάγκη να υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη στο σώμα μέσω καθιέρωσης βαθμών, ώστε να υπάρχει διοίκηση των εξωτερικών φρουρών από τον δικό τους κλάδο και να δίδονται ουσιαστικά κίνητρα απόδοσης». Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, «αυτό αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που αποφασίστηκε και θεσπίζεται με τη λειτουργία της Σχολής βαθμοφόρων το καλοκαίρι, στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, πόλης που διαθέτει την απαραίτητη μορφωτική και εκπαιδευτική υποδομή λόγω και της παρουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και όλες τις απαραίτητες υποδομές».

Ο κ. Πεταλωτής έθιξε τα ζητήματα που επικρατούν συνολικά στη Δικαιοσύνη, και συνεπώς και στο σωφρονιστικό σύστημα, λόγω της «τεράστιας γραφειοκρατίας» αλλά «και της έλλειψης τόλμης από πολλές πολιτικές ηγεσίες, που σε περιβάλλον θετικότερο και ασφαλέστερο και σίγουρα διαφορετικό από το σημερινό, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», ενώ αναφέρθηκε επίσης, στη «μεγάλη κατασπατάληση πόρων στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη και στη διαχρονική έλλειψη ενός κεντρικού συστήματος μεταγωγών των ασθενών κρατούμενων, με συνέπειες και στην απόδοση των σωφρονιστικών υπαλλήλων». Ακόμη, παρουσίασε τις λύσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτά τα ζητήματα, όπως είναι «ο καθορισμός συγκεκριμένων κλινών εντός προκαθορισμένων νοσοκομείων, αντί της σημερινής περιφοράς ασθενών σε όποιο νοσοκομείο εφημερεύει, που συχνά μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Μιλώντας για τα ειδικότερα ζητήματα των εξωτερικών φρουρών, δήλωσε πως ζήτησε από τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, την «τεκμηριωμένη ανάγκη για εξαίρεση από το πάγωμα των προσλήψεων για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους», τη στιγμή που εκκρεμεί η ήδη εγκεκριμένη πρόσληψη 110 ατόμων, «διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Στο ζήτημα των προβληματικών υπερωριών λόγω έντονης γραφειοκρατίας, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως πρότεινε ως λύση «τη λήψη του 100% της πίστωσης από την αρχή του έτους, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται πλέον εγκαίρως», ενώ όσον αφορά τη συνυπηρέτηση και την προμήθεια οχημάτων από τον ΟΔΔΥ, τόνισε πως «είναι ήδη έτοιμες οι σχετικές τροπολογίες, οι οποίες και θα κατατεθούν πριν τελειώσουν οι εργασίες της παρούσας Βουλής».

Τέλος, σημείωσε πως «βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών φυλακών, ώστε αυτές να είναι σε θέση να αναλάβουν το ρόλο που πραγματικά τους αναλογεί».


Μετά την ομιλία του ο Γιώργος Πεταλωτής, είχε ανοιχτό διάλογο με τους εργαζόμενους, κάτι που όπως σημείωσαν οι ίδιοι έγινε για πρώτη φορά.