Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η πρώτη ελληνική αντίδραση στο τουρκικό "πυροτέχνημα" για την Χάλκη (αλλά και την Θράκη)

Τι αναφέρουν ελληνικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν ενώπιον Ομπάμα περί επαναλειτουργίας της Σχολής και τα «ανταλλάγματα» στη Θράκη που ζήτησε αμέσως ο Μπαγίς

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


«Αν ήταν αξιόπιστες οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων, η Χάλκη δεν θα παρέμενε κλειστή τόσα χρόνια». Με αυτή τη λακωνική επισήμανση διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολίαζαν τις δηλώσεις Ερντογάν περί επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι οποίες, κάνουν λόγο για «ανταλλάγματα» προκειμένου να ανοίξει η Σχολή.

Κι αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που από επίσημα τουρκικά χείλη ανακοινώνεται η πρόθεση επαναλειτουργίας της Χάλκης, χωρίς, ωστόσο να γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχουν πολυάριθμες σχετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων τα τελευταία 20 χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι για την επαναλειτουργία της Σχολής είχε δεσμευτεί από το 1999 στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο τότε ομόλογός του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν, μάλιστα, ότι η σχετική δέσμευση την οποία υποτίθεται πως έκανε ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα ο τούρκος Πρωθυπουργός δεν είναι ανεξάρτητη από την πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν κόλαφος για τη γειτονική χώρα, την οποία τοποθετούσε στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η Ζιμπάμπουε. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι προφανώς ο αμερικανός Πρόεδρος έθεσε το θέμα της έκθεσης στον Ερντογάν κι εκείνος αναγκάστηκε να πάρει θέση.

Προς επίρρωση, πάντως, των πραγματικών προθέσεων της Αγκυρας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς επανέλαβε χθες το πάγιο τουρκικό επιχείρημα περί αμοιβαιότητας που πρέπει να δείξει η Ελλάδα σε σχέση με τους μουσουλμάνους της Θράκης. «Ο κ. Μπαγίς έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του. Απόδειξη ότι τόσα χρόνια η Χάλκη μένει κλειστή», σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Ο Ε. Μπαγίς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο λόγος που δεν ανοίγει η Χάλκη είναι η άρνηση της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης στη Θράκη. «Το γεγονός ότι οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δηλώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον Πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα», ισχυρίστηκε.

Σημειώνεται ότι πάγιο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως το θέμα της Χάλκης δεν είναι διμερές, αλλά εσωτερικό ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών στην Τουρκία και προκύπτει και από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της γείτονος.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/