Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τα νεώτερα για την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη της Θράκης

Το πολωνικό μοντέλο ακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με επενδύσεις εξπρές και μπόνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ (ΘΡΑΚΙΩΤΗ) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πριμ αποδοτικότητας, μπόνους από τα κέρδη των εταιρειών και προτεραιότητα στις προσλήψεις ντόπιων εργαζομένων θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο.

Η πρόταση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον γ.γ. Π. Σελέκο, η οποία διατηρεί ανέπαφα όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία διοικητικής Αρχής που θα ρυθμίζει, αφενός, όλα τα ζητήματα των ΕΟΖ λειτουργώντας ως fast track σημείο επαφής και, αφετέρου, την αποφυγή δημιουργίας φορολογικού ντάμπινγκ έναντι των γειτονικών - εκτός ΕΟΖ - επιχειρήσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση είναι κατάλληλη για να υπηρετήσει τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα της κρίσης, ιδιαίτερα η Θράκη η οποία χαρακτηρίζεται ως προνομιακό γεωγραφικό σημείο, τόσο ως αγορά όσο και ως διοίκηση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ΕΟΖ θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για τη βελτίωση του κράτους και για τη διόρθωση της αγοράς, ιδίως δε των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού μισθολογικού κόστους. «Η εργασία στην Ελλάδα είναι πάμφθηνη και δεν μπορεί να πάει παρακάτω» εξηγούν.

Πέραν της εγγύησης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει να τεθεί ρήτρα - με την έγκριση της ΕΕ - που θα προβλέπει την προτίμηση ντόπιων εργαζομένων, πριμ αποδοτικότητας και μπόνους από τα κέρδη για τους υπαλλήλους.

«Δεν συζητούμε χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές, διότι εδώ είναι Βαλκάνια και, αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μοντέλο, θα τιναζόταν ο θεσμός στον αέρα. Ολα πρέπει να γίνουν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Πρέπει άμεσα να δουν φως οι πολλοί που δεν φταίνε για την κρίση» συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πολωνική τεχνογνωσία. Ηδη, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων έχει έλθει σε συνεννόηση με την Πολωνική Δημοκρατία και ετοιμάζεται ειδική αποστολή το επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι Ελληνες αρμόδιοι θα επισκεφθούν κάποιες από τις οικονομικές ζώνες που θεωρούνται ως οι πλέον επιτυχημένες. «Σίγουρα, θα έχουμε διαφοροποιήσεις από το εκεί μοντέλο» τονίζουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Είχε προηγηθεί επιστολή του πρ. υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη προς τον ομόλογό του Βάλντεμαρ Πάβλακ, με την οποία τον ευχαρίστησε για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Πολωνία στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι στην Πολωνία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ΕΟΖ μπορούν να αντλήσουν πόρους και από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Η Πολωνία διαθέτει 17 ΕΟΖ, εκ των οποίων εννέα θεωρούνται πρωτοποριακές. Η ισχύς των περισσοτέρων πολωνικών ΕΟΖ θα διαρκέσει έως το 2017 ενώ το ειδικό νομικό καθεστώς κάποιων θα εκπνεύσει αργότερα, δηλαδή το 2020.

Το ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας είναι η δημιουργία ενός ταχύτερου και ελαστικότερου κράτους εν κράτει, με την κατάργηση άσχετων αδειών και διαδικασιών και τη συγκρότηση διαγωνισμών εξπρές με λιγότερα στάδια προσφυγών. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής Αρχής που θα λειτουργήσει ως one stop shop για ζητήματα ΕΟΖ.

Οι διαγωνισμοί θα γίνονται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία σημειώνουν οι ίδιες πηγές και θα επιλεγούν τα καλύτερα κομμάτια της σύγχρονης διεθνούς νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα εγγυώνται το κράτος δικαίου και την ελεύθερη επιχειρηματικότητα.

Επίσης θα εισαχθεί μια λογική κινήτρων που θα «σβήνει» τα προνόμια των ΕΟΖ σε σχέση με τις όμορες επιχειρήσεις που θα διέπονται από το κανονικό δίκαιο, προκειμένου να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Δεν γίνεται να φτιαχτεί στον Εβρο μια νησίδα πλουσίων σε ένα ελληνικό Λιχτενστάιν. Το μοντέλο θα πρέπει να είναι επεκτάσιμο και στην υπόλοιπη χώρα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ηδη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που ήδη εκπονεί σχετική μελέτη και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ακόμη, συζητήσεις έχουν κάνει περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, όπως η Καστοριά και τα Ιωάννινα.

Η ελληνική πρόταση θα έχει ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν, το αργότερο έως τον Μάιο.