Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το πρόσφατο αφιέρωμα του Reportage στο Νέστο

Χαρακτηρίζεται ως "το
ποτάμι της ζωής" με τις
ανεξάντλητές όψεις κατά
μήκος του φυσικού συνόρου
της Μακεδονίας με την Θράκη

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ανεξάντλητες οι όψεις του οδοιπορικού κατά μήκος του φυσικού συνόρου Μακεδονίας και Θράκης. Μνημεία της φύσης στο Δέλτα και στα Στενά, σπάνια βιοποικιλότητα και «κρυμμένες» σημασίες.

Διαχρονικό κέντρο μετακινήσεων αλλά και εγκατάστασης πληθυσμών, η κοιλάδα του Νέστου παρέμεινε η ασφαλέστερη οδός διακίνησης ανθρώπων και αγαθών, ακόμα και μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, που περνούσε νοτιότερα.

Από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, που φαίνεται στο βάθος, έως τα Τέμπη με τους περίφημους υδάτινους μαιάνδρους στο χωριό Τοξότες, η φύση διατηρεί αλώβητη την πρωταρχική εικόνα της. Τα εύφορα εδάφη κράτησαν τα σκήπτρα της ακμάζουσας καλλιέργειας καπνού σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του '70. Στην πολεοδόμηση και στα κτίσματα της ακριτικής Σταυρούπολης, της σημαντικότερης κωμόπολης των «Νεστοχωρίων», οι επισκέπτες αναγνωρίζουν την παλιά οικονομική ευρωστία.

Γειτονικά χωριά με ενδιαφέρον είναι τα οικοτουριστικού προφίλ Κομνηνά, ο Δαφνώνας με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των Δημητρίων, ο παραδοσιακός οικισμός στο Καρυόφυτο και ο Λειβαδίτης με τον διαβόητο καταρράκτη, ψηλά στη Ροδόπη. Κοντά βρίσκεται η Χαϊντού με το δασικό Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης όπως και το Αισθητικό Δάσος των Στενών του Νέστου.

Υγρές, ορμητικές χιλιετίες διέβρωσαν τα πετρώματα της νότιας Ροδόπης, εγγράφοντας αργά τη φιλόξενη κοιλάδα στο ανάγλυφο της Θράκης. Χαρακτηριστικό του επονομαζόμενου και «ποταμιού της ζωής» είναι η ηπιότητα. Κοντά στις εκβολές στο Θρακικό Πέλαγος, βρισκόταν κάποτε το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης. Το ρεύμα των, κατά τον Ησίοδο, γοργοστρόβιλων νερών συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζωή, «το μεγάλο ποτάμι» του Σεφέρη «αυτό το νόημα που προχωρεί ανάμεσα σε βότανα και χόρτα».


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/