Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ποινική δίωξη κατά Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και... Π. Δεβετζή για το πάρτυ αφαίμαξης κεφαλαίων από την Proton Bank

Τέσσερα κακουργήματα αποδίδει στον μεγαλοεπιχειρηματία ο εισαγγελέας, ενώ διώξεις προτείνονται συνολικά για άλλα 27 άτομα, πρώην συνεργάτες του

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Τέσσερις κακουργηματικές διώξεις για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και το μεγάλο πάρτυ αφαίμαξης κεφαλαίων από την Proton Bank, ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Ι. Δραγάτσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε "Το Βήμα", στο πολυσέλιδο και εμπεριστατωμένο πόρισμα, το οποίο υπέβαλε στον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Γρ. Πεπόνη, ο επιχειρηματίας εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων από την Proton Bank.
Ο εισαγγελέας προτείνει να διωχθεί ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για απάτη, υπεξαίρεση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Διώξεις προτείνονται και για άλλα 27 άτομα.

Ειδικότερα, για τους Τ. Κολίντζα, Α. Αθανάσογλου, Δ. Σαραμαντή και Σ. Λιαρμακοπούλου ζητείται η δίωξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στην απάτη και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επίσης, δίωξη ζητείται για τους Π. Κυριακίδη, Η. Μακρή, Π. Δεβετζή, Ι. Μπαϊλάν και Σ. Ρόδη, τους επικεφαλής, δηλαδή, των εταιρειών που δανειοδοτήθηκαν με εκατομμύρια από την Proton Bank.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί και άλλα πρόσωπα, συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη οι οποίοι εμφανίζονται ως δικαιούχοι των εταιρειών του για διάφορα αδικηματα.

Στο πόρισμα περιγράφεται λεπτομερώς πως τον Μάρτιο του 2010 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνέλαβε το σχέδιο καταλήστευσης της τράπεζας με τη δανειοδότηση εταιρειών, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, συστήθηκαν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

Αναφέρεται επίσης πως εξαπάτησε τόσο τα εσωτερικά όργανα της τράπεζας Proton όσο και τα ελεγκτικά όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδική αναφορά υπάρχει σε υπεράκτιες εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες, όπως έχει αποκαλύψει το «Βήμα», δανειοδοτούνταν με αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις ακόμη και για να... συσταθούν με αυτά τα χρήματα οι ίδιες!

Ολες οι εταιρείες, όπως καταγγέλει ο κ. Δραγάτσης με το πόρισμα του, συνδέονταν ευθέως με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ παρουσιάζονταν δεκάδες δήθεν δικαιούχοι και ιδιοκτήτες τους.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι από πουθενά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι το πρόσωπο "Π. Δεβετζή", σε βάρος του οποίου προτείνεται ποινική δίωξη, είναι το ίδιο με αυτό της εβρίτισσας ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή ΄καθώς το πιθανότερο είναι να πρόκειται για απλή συνωνυμία...

.