Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Μηνύσεις και αγωγές θα ασκήσει η Helesi κατά του πρώην εργαζομένου της Δημήτρη Μανίκα

Η εταιρία θα αξιώσει τα νόμιμα δικαιώματά της αστικά και ποινικά, λέει η δικηγόρος της Βασιλική Μαρινάκη, ενώ χθες όλη μέρα έκαναν αποτίμηση και μετρούσαν τις πληγές τους
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μετρούν τις ζημιές στο εργοστάσιο της Ηelesi , όπου τα σπασμένα παράθυρα μαρτυρούν την ένοπλη επίθεση, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι ανέγγιχτος. Μετά την παράδοση του δράστη χθες στις 12.40 περίπου, εκτονώθηκε η κρίση και η αγωνία για την τύχη των ομήρων. Ο άνθρωπος κλονισμένος ψυχικά και συναισθηματικά μετά το 12ωρο των επιθέσεων και την ομηρία δύο εργαζομένων με σαφή εκείνη τη στιγμή διαταραγμένη την ψυχολογία του βλέποντας ότι οδηγείται στον γκρεμό συναίνεσε και παραδόθηκε.



«Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΑΞΙΩΣΕΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ» ΛΕΕΙ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Εκ μέρους του βιομήχανου Σάκη Αδριανόπουλου η δικηγόρος του Βασιλική Μαρινάκη που είναι πολιτικώς ενάγουσα, διευκρίνισε ότι «επειδή ο δράστης είχε προβλήματα στην εργασία του αποφασίστηκε κοινή συναινέσει να φύγει από το εργοστάσιο παίρνοντας την αποζημίωση απόλυσης και τα δεδουλευμένα. Ο τρόπος καταβολής ήταν τμηματικός, έπαιρνε κάθε μήνα χρήματα. Είχαν εξοφληθεί πλήρως τα δεδουλευμένα και υπήρχε ένα ποσό μικρό σε σχέση με την αποζημίωση. Ο λόγος που έγινε αυτό το θλιβερό συμβάν δεν είχε καμία σχέση με τα εργασιακά. Προ μηνών είχε απειλήσει γυναίκα υπάλληλο του εργοστασίου με e-mail το οποίο υπάρχει στην εταιρία, λέγοντας ότι θα πάει να την σκοτώσει με καραμπίνα. Μετά από αυτό το συμβάν έχω εντολή να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μας ποινικά και αστικά, γιατί έχει προκαλέσει ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν τρυπηθεί, σε παράθυρα και εσωτερικούς χώρους ενώ έμενε σε σπίτι δωρεάν παραχώρησης στο Θρυλόριο από όπου θα του γίνει έξωση» κατέληξε μιλώντας στον «Χ» η κ. Μαρινάκη για τις προθέσεις της επιχείρησης.

Στο πλευρό του επιχειρηματία βρίσκεται συνεχώς στο νοσοκομείο Κομοτηνής η σύζυγός Χριστίνα Θανασούλια, όπως επίσης φίλοι και άνθρωποι που του συμπαραστέκονται γνωρίζοντας ότι είναι προσηνής και ψύχραιμος άνθρωπος που δεν οξύνει καταστάσεις.


ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΛΥΛΟ

Ο Δημήτρης Μανίκας που ήταν με την οπλισμένη καραμπίνα και τους ομήρους του στο εργοστάσιο ζητούσε να μιλήσει με επώνυμους δημοσιογράφους με το Νίκο Ευαγγελάτο, τους δημοσιογράφους του Πρώτου Θέματος που τελικά επικοινώνησε, τον Λάκη Λαζόπουλο, αλλά και τον Κομοτηναίο δικηγόρο Χρήστο Χατζηπέμου πρόεδρο του συλλόγου Εβριτών. Τον συναντήσαμε κι επιβεβαίωσε την πληροφορία.

«…Αυτό που ήθελα να του πω και στις δύο συνομιλίες μας, ήταν ότι όλοι μας μπορεί να είμαστε πιεσμένοι αλλά δεν παίρνουμε μια καραμπίνα να βγούμε στο δρόμο. Του εξήγησα και στις 6 και στις 10 το βράδυ που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά τις νομικές συνέπειες της πράξης του αν σταματούσε εκεί σε σχέση με όσα σχεδίαζε να κάνει όταν θόλωνε το μυαλό του. Πλέον κατέστρεφε την ζωή του. Ήθελε να ξέρει τις έννομες συνέπειες με λεπτομέρεια κάτι που του το ανέλυε ο κ. Χατζηπέμου. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε επίγνωση των πράξεών του, ήθελε να ξέρει. Μετά σταμάτησε η επικοινωνία μας, δεν μου έδωσε εντολή να τον υπερασπιστώ», μας αποκαλύπτει ο δικηγόρος τον οποίο ζητούσε επισταμένα να τον βρουν και να μιλήσει μαζί του.

Ο δράστης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους τέσσερις διαπραγματευτές από τη Θεσσαλονίκη που εναλλασσόταν και με δύο έμπειρους αστυνομικούς που χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Όλοι προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο, να τον πείσουν να σκεφθεί με την λογική όχι με το συναίσθημα ότι τον πνίγει το δίκιο, να του πουν ότι δεν τον φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι αν τα δικά του παιδιά πεινούν, και δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τη ζωή και τους πατεράδες των άλλων παιδιών αν αποφάσιζε να τους σκοτώσει. Οι ώρες που περνούσαν ήταν μαρτυρικές. Ζήτησε τα ηρεμιστικά του, τα οποία οι αστυνομικοί τα εξασφάλισαν όπως και ένα γεύμα αφού ήταν περίπου για 12 ώρες οχυρωμένος στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.


ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο 52χρονος Δημήτριος Μανίκας οδηγήθηκε στην εισαγγελέα η οποία του απήγγειλε τις κατηγορίες: Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του εργοδότη του Σάκη Αδριανόπουλου, βαρειά σκοπούμενη βλάβη κατά του Βούλγαρου εργάτη Ιλίεφ Μαρίνοβ, και τις κατηγορίες για εκβίαση αρπαγή των δύο ομήρων, οπλοφορία, οπλοχρησία, και άσκοπους πυροβολισμούς με πρόθεση επικίνδυνη βλάβης. Ο δράστης οδηγήθηκε στην ανακρίτρια για να απολογηθεί. Με τη συνήγορο υπεράσπισής του Σοφία Σαριπανίδου ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να περιγράψει την απόγνωση που βιώνει επί εννιά μήνες ως άνεργος και μόνος στην Κομοτηνή. Πατέρας δύο κοριτσιών 32 ετών και 14 ετών ένοιωθε ότι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντα ως γονιός, γεγονός που τον καταρράκωνε ψυχοσυναισθηματικά.


ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΛΙΣΕ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ

«…Δεν ήταν η πρόθεσή του να σκοτώσει, πήγε να πιέσει τα πράγματα, να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να επαναπροσληφθεί στη δουλειά του. Οι κινήσεις του, ήταν κινήσεις απελπισίας από την κατάθλιψη και μελαγχολία στην οποία είχε περιέλθει» υποστηρίζει το περιβάλλον του Δημήτρη Μανίκα και μάλλον σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί η γραμμή της υπεράσπισης. Άνεργος, σε ηλικία που ήταν αδύνατον να βρει δουλειά, μόνος κι απελπισμένος οδηγήθηκε στο να πάρει μια καραμπίνα και να πάει στο …γνώριμο περιβάλλον. Στον κουμπάρο του με τον οποίο από τις πρώτες μέρες που ήρθε στη Θράκη πριν 11 χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει στη βιομηχανία πλαστικών κάδων μέχρι που πρέπει οι σχέσεις τους να διερράγησαν και να επήλθε η οριστική λύση με την απόλυσή του. Μετά από 30 χρόνια δουλειάς να βρίσκεσαι άνεργο αυτό σε σκοτώνει λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο του Πρώτου Θέματος ο άνθρωπος, ο οποίος ξεχειλίζει από πίκρα κι αγανάκτηση, λέγοντας ότι άναβε το τζάκι κι έλιωνε στο ποτό. Πόσο να αντέξει όμως κάποιος σε μια τέτοια αρρωστημένη κατάσταση, αφού και για να πάρει τα στοιχειώδη από το μάρκετ αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει πιστωτική…

Οι δύο όμηροι είναι καλά στην υγεία τους πήγαν στις οικογένειές τους που είχαν αναστατωθεί και δεν χρειάστηκε να περάσουν τελικά από το Σισμανόγλειο ούτε για προληπτικές εξετάσεις.
 
 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/