Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Φεύγει ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής. Ποιος μας έρχεται;

Ως γνωστόν, ο Μουσταφά Σαρνίτς μετατίθεται ως πρέσβης στη Μογγολία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν αυτό είναι υποβάθμιση ή αναβάθμιση

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Μετατίθεται στη Μογγολία ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής. Παρόλο που ο χρηματοδοτούμενος απ’ αυτόν τουρκόγλωσσος Τύπος θέλει να παρουσιάσει τη μετάθεση ως αναβάθμιση, δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό αποδεκτό, χωρίς όμως και να αποκλείεται να είναι έτσι.

Η Μογγολία είναι η κοιτίδα των Τούρκων. Στο πλαίσιο της αναβίωσης του οθωμανισμού, που οραματίζονται Ερντογάν και Νταβούτογλου, η τοποθέτηση του κ. Μουσταφά Σαρνίτς, προφανώς είναι δείγμα απόπειρας συσπείρωσης των τουρκογενών της περιοχής, που μετρώνται σε μεγάλους αριθμούς...

Δίπλα, στη νοτιοδυτική Κίνα, βρίσκονται οι Ουιγούροι, οι οποίοι τακτικά εξεγείρονται και μόλις προχθές μέτρησαν πάλι θύματα κατά τις διαμαρτυρίες τους προς το κινεζικό καθεστώς. Ίσως με βάση την Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας, ανατέθηκε στον κ. Σαρνίτς -με επίσημη αποστολή, όπως ειπώθηκε την αύξηση του πολύ μικρού όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών- να κάνει αυτό που ξέρει καλά: τη δημιουργία τουρκοφρόνων καθοδηγούμενων από την Άγκυρα, με άφθονο χρήμα και πολλές ίντριγκες. Στο Κοσσυφοπέδιο και στη Θράκη, γνωρίζουν καλά τις δραστηριότητες του κ. Σαρνίτς.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα της Μογγολίας μας ενδιαφέρει δευτερευόντως, χωρίς φυσικά να μας διαφεύγει της προσοχής, ότι κάθε κίνηση της Τουρκίας που πιθανόν να επαυξήσει την ισχύ της έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο κατά πόσο ο αντικαταστάτης του κ. Σαρνίτς θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα. Κατ’ αρχάς, είχε διαδοθεί ότι ο κ. Σαρνίτς βρισκόταν στη δυσμένεια της Άγκυρας, οφειλόμενη κυρίως στον καταποντισμό της ευνοούμενης κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, της οποίας ο συνδυασμός συγκέντρωσε 2.700 ψήφους στις δημοτικές εκλογές της Κομοτηνής, πολύ μικρό ποσοστό σχετικά με το προσδοκώμενο. Προσπαθούν αρκετό καιρό στο Προξενείο να εξακριβώσουν, πού πήγαν οι ψήφοι των 12.500 μουσουλμάνων του δήμου της Κομοτηνής αλλά και τι ψήφισαν οι 4.000 Τούρκοι που μεταφέρθηκαν από την Προύσα.

Δεν θα παραστήσουμε το συνήγορο του κ. Σαρνίτς, αλλά θέλει πολλή δουλειά για να πετύχει η Άγκυρα το ποθούμενο γι’ αυτήν. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος είναι ο πήχης που τέθηκε. Αλλά, τόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο και η ΜΙΤ, θα γνωρίζουν ασφαλώς τις ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων της Θράκης, αναλογικά μ’ αυτούς της Τουρκίας.

Δεν είναι μόνον, ότι το ένα τρίτο των εδώ μουσουλμάνων είναι Πομάκοι και Αθίγγανοι, οι οποίοι είτε εξ ανάγκης είτε εξ εκφοβισμού υποκύπτουν περιστασιακά στις απαιτήσεις του τουρκικού Προξενείου. Είναι και ότι οι μισοί μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Αλεβίτες, μετριοπαθείς και στοιχειωδώς εξευρωπαϊσμένοι θα λέγαμε. Επί δεκαετίες βέβαια, έχουν επιρροές από τους Κεμαλιστές στρατιωτικούς της Άγκυρας. Το φανατικό Ισλάμ δεν τους ικανοποιεί και δεν είναι λίγοι που αντιλαμβάνονται ότι είχαν προγόνους χριστιανούς Έλληνες που εξισλαμίσθηκαν.

Το πρώτιστο καθήκον ενός Τούρκου διπλωμάτη στην Ελλάδα -και όχι μόνον- είναι η προσπάθεια να αποτύχει κάθε απόπειρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των μουσουλμάνων. Οποιοδήποτε θετικό μέτρο λάβει η ελληνική πολιτεία θα καταπολεμηθεί, διότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας σημαίνει αυτομάτως και χαλάρωση της σχέσης εξάρτησης με το Προξενείο.

Ακριβώς όπως πράττουν δογματικά κόμματα στη Δύση, που με αριστοτεχνικό τρόπο εμφανίζονται προστάτες των αδικούμενων, γνωρίζοντας ότι αν δεν υφίστανται αδικούμενοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα κόμματά τους. Το πραγματικό τους συμφέρον επομένως, είναι η ύπαρξη δυστυχισμένων και όχι η θεραπεία της δυστυχίας τους. Όποιος μελετήσει κατ’ ελάχιστο τις υπάρχουσες συμπεριφορές, το αντιλαμβάνεται εύκολα.

Εμείς θα παρακολουθούμε φυσικά τα δρώμενα στη Θράκη, διότι η υπνώττουσα Αθήνα δεν έχει αντιληφθεί (ή μήπως έχει δεσμεύσεις;) ότι το πρόβλημα εκεί είναι πιο άμεσο απ’ αυτό των Σκοπίων. Η «Κοσοβοποίηση» των Βαλκανίων δεν σταμάτησε. Απεναντίας μάλιστα.

Για κατακλείδα θυμίζουμε, ότι σε μια από τις φυσιολογικές τοποθετήσεις του ο κ. Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «μεγάλο σφάλμα ότι επετράπη η ίδρυση του προξενείου στη Κομοτηνή», συμφωνώντας με τον κ. Καρατζαφέρη ότι χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς της Τουρκίας!


Πηγή:  http://voria.gr/