Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ποιος βουλευτής κατηγόρησε τον Ξυνίδη από το βήμα της Βουλής ότι... πηδά από το καράβι;

Νέες εντάσεις με ενδιαφέρον για την Θράκη παρατηρήθηκαν στο κοινοβούλιο, κατά την συζήτηση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου... 328 άρθρων για το επιχειρηματικό περιβάλλον, μια ημέρα μετά τον σάλο για τα αυθαίρετα
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΞΑΝΘΙΩΤΗ



Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από 328 (!) άρθρα καταψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς, το ΛΑΟΣ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανέφερε πως το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. «Στόχος μας είναι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, η χώρα να μην χάσει άλλο χρόνο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με το θεσμικό αυτό πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία, όχι ως κρατικοδίαιτος όπως στο παρελθόν, αλλά δίνοντας και στον δημόσιο τομέα την δυνατότητα να υπερασπιστεί την πορεία του».

Η 'Αννα Διαμαντοπούλου, διαμαρτυρόμενη για την κυριαρχία των «ακραίων τοποθετήσεων» στην συζήτηση στη Βουλή, υποστήριξε ότι «αλλάζει όλη η χώρα, με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με μία δήλωση, με την απλοποίηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας, την αδειοδότηση στα βιομηχανικά πάρκα, την απλοποίηση του ελέγχου προϊόντων, της αξιολόγησης, την διάθεση εμπορικού σήματος…».

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις, που αποτελούν πάγιες θέσεις της, όπως fast track σε μικρότερου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία single window για το εξωτερικό εμπόριο, καθιέρωση ελληνικού σήματος, πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τροποποίηση της προπτωχευτικής διαδικασίας, επιστροφή της γενικής γραμματείας του Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης. Άλλες διατάξεις, κατά τον κ. Χατζηδάκη, χρήζουν τροποποίησης, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες», ή το εμπορικό σήμα, καθώς «δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του παραεμπορίου πλαστών προϊόντων και απομιμήσεων».

Ο ίδιος συμφώνησε στην ανάγκη εναλλακτικής πρότασης για το ζήτημα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνομιλήσει με την τρόικα για μια μεταβατική διάταξη. Θέση με την οποία συμφώνησε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει πακτωλό χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προχωράτε στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δίκαια των εργαζομένων με τσεκούρεμα μισθών και δικαιωμάτων», επεσήμανε η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ.

Ο Ηλίας Πολατίδης, βουλευτής με το ΛΑΟΣ, εξέφρασε αντιρρήσεις σε σειρά διατάξεις, όπως για τις ελεύθερες ζώνες, τις ρυθμίσεις για τους αρτοποιούς, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, τις ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις ρυθμίσεις για την COSCO. «Ανάπτυξη με το παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει - αντίθετα έχουμε κουκούλωμα πολλών εκκρεμοτήτων» σημείωσε.

«Φωτογραφικό νομοσχέδιο για την με κάθε όρο παράδοση της ελληνικής αγοράς στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα εγχώρια ή ξένα, με πλήθος πελατειακών και αδιαφανών διατάξεων», σχολίασε η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον που η Κυβέρνηση θέλει να φέρει είναι ο επιχειρηματικός παράδεισος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στις οποίες δίνετε γη και ύδωρ, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ελάφρυνση της φορολόγησης, την άρση κάθε κρατικού ελέγχου επί των ενεργειών τους».

Για «νομοσχέδιο με 327 ρουσφέτια» μίλησε ο Πάνος Καμμένος, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Κατά τον ίδιο, «είναι απίστευτο να έρχεται ένα ολόκληρο βιβλίο σαν τον «Χρυσό Οδηγό» που ουσιαστικά, καλύπτετε τις απάτες του Μνημονίου, τις οποίες συγκαλύψατε άλλοι ως συμμαθητές, άλλοι ως συνένοχοι, άλλοι ως συνεταίροι, αλλά όλοι τουλάχιστον, σαν πολιτικά υπεύθυνοι».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης της Δημοκρατικής Αριστεράς, έθεσε το θέμα των αγροτών που αδυνατούν να λάβουν εγγυητικές επιστολές για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, των επιχειρηματιών που έχουν μπλοκαριστεί στον «Τειρεσία» και πρότεινε την εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν στην καινοτομία, χρησιμοποιώντας παλιά εργοστάσια και εγκαταλελειμμένα οικοδομήματα.

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο Κώστας Μαρκόπουλος με τον Σωκράτη Ξυνίδη σε ό,τι αφορά στις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες». Ο κ. Μαρκόπουλος μετέφερε τις ανησυχίες των δημάρχων της Μακεδονίας και της Θράκης για τις προβλέψεις του άρθρου με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης να απαντά πως αφορούν τελωνειακά θέματα και δεν έχουν καμία σχέση με τις «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» και την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω απ' αυτές.

Ο κ. Ξυνίδης χρέωσε τον Κ. Μαρκόπουλο με «εσκεμμένη παραπληροφόρηση», με τον δεύτερο να απαντά: «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το λόγο για τον οποίο ο ίδιος πηδά από το καράβι την ώρα που το καράβι βυθίζεται». «Εάν εσείς, αυτό που κάνω, το ονομάζετε πήδημα από το παράθυρο, εγώ το ονομάζω αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, την οποία προφανώς εσείς ως επαγγελματίας πολιτικός εδώ και χρόνια δεν την είχατε» αντέδρασε ο Σωκράτης Ξυνίδης.

.