Τρίτη 24 Απριλίου 2012

"Ρόμπα" παγκοσμίως η Ελλάδα εξαιτίας της επίθεσης των ΜΑΤ στην Ξανθιώτισσα δημοσιογράφο Ρένα Μανιού

Η πρόσφατη αστυνομική επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στην Αθήνα ήταν εσκεμμένη υποστηρίζει η Οργάνωση «Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα», που εξέδωσε εκτενέστατη ανακοίνωση που αναπαρήχθη από τα ΜΜΕ όλου του κόσμου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Η Οργάνωση «Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα» καταδίκασε το, όπως το χαρακτηρίζει, «νέο κύμα εσκεμμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην Αθήνα» και ζήτησαν από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις να αποκαλύψουν αμέσως τους αξιωματικούς τους που φέρουν την ευθύνη για τα έκτροπα αυτά.

Σε ανακοίνωσή τους, που κοινοποίησαν σε όλα τα ανά τον κόσμο μέσα ενημέρωσης, οι «Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα» καταγγέλλουν ότι ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα, οι ελληνικές μονάδες αποκατάστασης τάξης, οι οποίες είχαν επικριθεί για καταχρήσεις εξουσίας πέρσι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, φαίνεται ότι αποφάσισαν να εκδηλώσουν και πάλιν «το καταπιεστικό τους ένστικτο» και ο έκδηλα εσκεμμένος χαρακτήρας των επιθέσεών τους δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για αυτό.

Η οργάνωση επισημαίνει συγκεκριμένα ότι ο Μάριος Λώλος, που είναι καταξιωμένη προσωπικότητα στον χώρο των μίντια, είχε σαφώς τεθεί στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων κατά την διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης την οποία παρακολουθούσε ως μέλος δημοσιογραφικής ομάδας με αναγνωρίσιμα επαγγελματικά διακριτικά. Οι Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα ρωτούν, «μήπως οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να τιμωρήσουν τον Μάριο Λώλο για τις συνδικαλιστικές δραστηριότητές του ή μήπως επιχειρούν να εκφοβίσουν όλους τους δημοσιογράφους καθώς διευρύνεται η κοινωνική εξέγερση στην Ελλάδα;» Κατά την ίδια δημοσιογραφική οργάνωση «η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και στους αξιωματικούς που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων να επιβληθούν αυστηρές ποινές».

Ο Μάριος Λώλος, φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, νοσηλεύεται τώρα στην Αθήνα ύστερα από πλήγματα που του κατάφερε στο κεφάλι μέλος των ΜΑΤ κοντά στην Πλατεία Συντάγματος κατά την διαδήλωση της 4ης Απριλίου. Του έχει γίνει ήδη εγχείρηση στο κρανίο και η κατάστασή του παραμένει σοβαρή.

Οι Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα λένε ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους η κατάσταση ήτανε ήρεμη όταν ο Μάριος Λώλος δέχτηκε την αστυνομική επίθεση και όλοι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν μαζί του εκεί για να καλύψουν εκδήλωση εις μνήμη ενός συνταξιούχου που είχε αυτοκτονήσει την προηγούμενη μέρα στην Πλατεία Συντάγματος, δεν φορούσαν προστατευτικά κράνη ή μάσκες. Ο Μάκης Συνοδινός, δημοσιογράφος της εφημερίδας Ναυτεμπορική και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος του τηλεοπτικού καναλιού Στάρ, επίσης περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν από την «εσκεμμένη επίθεση των ΜΑΤ».

Στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών την βραδιά της 4ης Απριλίου τραυματίστηκε ακόμα και η Ρένα Μάνιου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Αντένα, η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο μετά από πλήγμα που δέχτηκε με κλομπ στον αυχένα της. Άλλοι δημοσιογράφοι που κακοποιήθηκαν από τα ΜΑΤ την ίδια βραδιά ήταν ο Διονύσης Βυθούλκας, της εφημερίδας Το Βήμα και ο Γιώργος Γεραφέντης του καναλιού ΝΕΤ, της κρατικής τηλεόρασης.

Η Οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα αναφέρει και ορισμένες άλλες πρόσφατες περιπτώσεις κακομεταχείρισης δημοσιογράφων από την Ελληνική Αστυνομία. Για παράδειγμα, λέει, η Ανθή Καρασάβα, ανταποκρίτρια στην Αθήνα του αγγλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Sky News και της εφημερίδας Los Angeles Times, δέχτηκε αστυνομική επίθεση καθώς κάλυπτε στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος από την πλευρά της Ελληνικής Βουλής, την 25η Μαρτίου. Παρά το ότι είχε στην κατοχή της όλες τις απαιτούμενες δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις και άδειες, και αποχωρούσε από την περιοχή όταν διατάχτηκε από την αστυνομία να φύγει από εκεί, εν τούτοις ένας εν ενεργεία αξιωματικός επεχείρησε να την απομακρύνει δια της βίας και να της αρπάξει το κινητό τηλέφωνο στο οποίο η κυρία Καρασάβα είχε ηχογραφήσει την φωνή του. Προς βοήθειά του έσπευσαν και τρεις άλλοι συνάδελφοί του οι οποίοι άρπαξαν την κ. Καρασάβα και την έσυραν κυριολεκτικά στο προαύλιο του κτιρίου της Βουλής. Η κακομεταχείριση σταμάτησε μόνον με την επέμβαση γυναίκας αστυνομικού. Όταν η κ. Καρασάβα αφέθηκε ελεύθερη να φύγει, προσπάθησε να αναγνωρίσει τους δράστες του επεισοδίου. Αυτοί αντέδρασαν πιάνοντάς την και μεταφέροντάς την σε αστυνομικό τμήμα. Όταν η κυρία Καρασάβα ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιο ακριβώς λόγο κρατείτο, οι αστυνομικοί επεχείρησαν να την εκφοβίσουν απειλώντας ότι θα την συλλάμβαναν και ότι «θα έκαναν ότι ήθελαν με αυτήν».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα επικρίνει τις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, η ίδια οργάνωση είχε κυκλοφορήσει έκθεση στην οποία τόνιζε τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και παρότρυνε την Ελληνική Αστυνομία να σέβεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καλύπτουν διαδηλώσεις στους δρόμους.

.