Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σκάνδαλο: με απευθείας ανάθεση και έναντι πινακίου φακής τα φιλέτα των Σαπών στον μεγαλομέτοχο της "Δέλτα Τηλεόρασης"

Νοίκιασαν έναντι μόλις 300 ευρώ το εστιατόριο «Δενδράκι», το ξενοδοχείο των Σαπών και τον ξενώνα με τα δασικά σπίτια στα Κασσιτερά χωρίς να υπάρξει δημόσια πρόσκληση με δημοσίευση στον Τύπο
Εμφανίστηκαν για να διεκδικήσουν την δουλειά ο Αντώνης Καμελίδης και ο πρώην εκμισθωτής που αποκλείστηκε γιατί τα είχε εγκαταλείψει. Για αυτό άραγε υπάρχει εκτενής και πλήρης κάλυψη της δημοτικής αρχής και των δραστηριοτήτων της από το τοπικό κανάλι;
          ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ





Αψυχολόγητη κρίνεται η κίνηση της δημοτικής αρχής Σαπών να εκμισθώσει ακίνητα φιλέτα έναντι πινακίου φακής, χωρίς να γνωστοποιηθεί η πρόθεσή της ευρύτερα και να υπάρξει ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται έντονα εκ των υστέρων, ενώ η σχετική διαδικασία έκλεισε και κατοχυρώθηκε η εκμίσθωση για 20 χρόνια της ταβέρνας Δενδράκι στο λόφο των Σαπών, του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα, του καταλύματος των δασικών σπιτιών των Κασσιτερών στην τιμή των 320 ευρώ μηνιαίως! Ανάδοχος είναι ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης Αλεξανδρούπολης Αντώνης Καμελίδης, ο οποίος ήταν ο μόνος που το γνώριζε όπως αποδείχθηκε, αφού εμφανίστηκε στο Δήμο για να εκδηλώσει ενδιαφέρον μαζί με τον προηγούμενο εκμισθωτή που λόγω του ότι είχε εγκαταλείψει την μίσθωση ήταν αποκλεισμένος. Δεν γνωρίζουμε αν το γεγονός συνδέεται με την διαρκή τηλεοπτική προβολή της δημοτικής αρχής από το συγκεκριμένο κανάλι ή αν μέτρησε αυτό το κλίμα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί, πάντως η αδιαφανής διαδικασία για ένα τόσο σημαντικό θέμα που επιλέχθηκε, δηλαδή η θυροκόλληση και όχι η δημοσίευση στον τοπικό Τύπο, ούτε η ανάρτηση στα καφενεία της περιοχής, δείχνει περίτρανα ότι κάποιοι δεν ήθελαν την περεταίρω γνωστοποίηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του γεννά ερωτηματικά γιατί για εκμίσθωση κυλικείου σχολείου κι όχι για ένα τόσο σημαντικό θέμα η δημοτική αρχή είχε κάνει την προηγούμενη περίοδο δημοσίευση στον τοπικό Τύπο και για όλη αυτή την δημοτική περιουσία τήρησε σιγή ιχθύος.


Οι αντιδράσεις και τα πικρόχολα σχόλια που εκφράζονται στην Κομοτηνή και τις Σάπες δεν τιμούν την δημοτική αρχή που θα πρέπει να επαναλάβει την διαδικασία και να επιδιώξει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της με ένα τίμημα στοιχειωδώς πιο ευπρεπές και για τα τρία ακίνητα. Επιλέγοντας μια διαδικασία ανοικτή, με ευρεία δημοσιότητα, διαυγή. Εξ άλλου τα λάθη όταν υπάρχουν καλές προθέσεις είναι για να διορθώνονται, όχι να αιωρούνται και να διογκώνονται. Ευθύνη έχει όλη η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση που άλλοτε είναι λαλίστατη και τώρα μέχρι στιγμής δεν πήρε θέση.
«Δεν το γνωρίζαμε, πέσαμε από τα σύννεφα, θα παίρναμε μέρος, έχουμε άνεργα παιδιά» μας είπαν άνθρωποι της περιοχής όταν ρωτήθηκαν, ενώ ενδιαφέρον γι’ αυτά τα ακίνητα έδειξαν και επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς που εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν την όλη υπόθεση.


Ήδη και στο εσωτερικό μέτωπο του κ. Ιωαννάκη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και εκφράστηκαν φωνές διαμαρτυρίας, υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση ενστάσεων, ενώ υψώθηκαν φωνές αλλά το αποτέλεσμα είναι δεδομένο…
Για να μπορέσει να γίνει αναμόρφωση του μισθώματος τουλάχιστον στο ξενοδοχείο και τα Κασσιτερά έπρεπε να κηρυχθούν άγονες οι δύο δημοπρασίες και μετά να μειωθεί εξοντωτικά το μίσθωμα κάτι που δεν έγινε. Η δημοτική αρχή οφείλει να αφουγκρασθεί τον θόρυβο που δημιούργησε, και να επαναλάβει την διαδικασία διαφορετικά θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτηματικά ηθικής τάξης και ουσίας που γεννιούνται για τον τρόπο που ενήργησε ώστε κανείς να μην πάρει είδηση ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Δηλαδή νοικιάστηκαν 320 ευρώ όσο μια γκαρσονιέρα στην Κομοτηνή τρεις χώροι φιλέτο στις Σάπες για 20 χρόνια εν μία νυκτί, αφού την διαδικασία της δημοπρασίας δεν την αντιλήφθηκε κανένας και όταν το πληροφορήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι έτριβαν τα μάτια τους. Παραθέτουμε την τηλεφωνική συνέντευξη που είχαμε με τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη όταν του ζητήσαμε να φωτίσει την ιστορία και να μας δώσει λεπτομέρειες. Δεν θυμόταν τον …ανάδοχο, το τίμημα τίποτα απλά επέμενε ότι τηρήθηκε η τάξη και η νομιμότητα.


«ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΜΩΜΕΝΑ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑΚΗ

Επειδή έχουμε γίνει αποδέκτες του ενδιαφέροντος του κόσμου από τις Σάπες όσον αφορά το Δενδράκι, το ξενοδοχείο εκεί στις Σάπες αλλά και στα Κασσιτερά που υπάρχει το δημοτικό ακίνητο, μιλείστε μας για την εκμίσθωση;
-Πριν να ξεκινήσουμε την συζήτηση να έρθετε εδώ και να πάρετε φωτογραφίες για να δείτε σε τι άθλια κατάσταση βρισκόταν και το εστιατόριο Δενδράκι και το ξενοδοχείο Δενδράκι και τα καταλύματα των Κασσιτερών.
Εμείς κάναμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενδιαφέρθηκαν 10-11 άτομα και στην δημοπράτηση εμφανίστηκαν στο τέλος μόνο δύο. Είμαστε νόμιμοι με βάση το νόμο και όποιος έχει αμφιβολίες μπορεί να το καταγγείλει, να το πει στον εισαγγελέα να έρθει κλπ. Εμείς σαν δημοτική αρχή πράξαμε νόμιμα.
Έγινε υπήρξε η ανάλογη δημοσιότητα που γίνεται σε τέτοιους διαγωνισμούς;
-Είπα, έγινε όπως ορίζει ο νόμος. Οι υπηρεσίες του δήμου το έκαναν όπως ορίζει ο νόμος.
Τελικά σε ποιον κατοχυρώθηκαν κ. δήμαρχε;
-Αυτό μπορείτε να το μάθετε, υπήρχαν δύο, ο ένας βγήκε έκπτωτος και ο άλλος φυσικό είναι να το πάρει στο μίσθωμα αυτό, να δώσει λίγα λεφτά παραπάνω και να το κερδίσει.
Είναι κρυφό το όνομα του;
-Δεν είναι κρυφό, δεν ξέρω πως λέγεται, ήμασταν στην επιτροπή αλλά δεν θυμάμαι επίθετα κλπ…
Το κόστος όλων των μισθωμάτων;
-Εμείς το είχαμε δώσει για την θέση Δενδράκι η αρχική τιμή να ξεκινήσει από 200 ευρώ και για τα τουριστικά καταλύματα των Κασσιτερών για 100 ευρώ. Σας είπα κάτι από την αρχή, ελάτε να τα φωτογραφήσετε γιατί όποιος θα μπει μέσα θα πρέπει να ρίξει πάνω από 150.000 ευρώ για να τα φτιάξει.
Έχουμε φωτογραφίες, ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Αυτό το μίσθωμα σας ικανοποιεί εσάς σαν δήμο;
-Από την στιγμή που αυτό το οίκημα, εστιατόριο, ξενοδοχείο, καταλύματα, δεν δούλευαν, ήταν μέσα στην μούχλα και σάπιζαν, εμένα με συμφέρει καλύτερα να το δώσω, να το κάνει κόσμημα, να δουλέψει, τουλάχιστον θα δουλέψουν 5-10 άτομα από την πόλη μου εδώ και θα δουλέψει, όχι να καταρρέει και το Δενδράκι και τα Κασσιτερά και όλα, ούτε κεραμίδια υπήρχαν, ούτε χαλκοσωλήνες μέσα, ούτε σκεύη, ούτε σόμπες, όλα τα έχουν κλέψει…
Υπάρχουν άλλα δημοτικά ακίνητα που θα βγουν σε δημοπρασία, για παράδειγμα οι παραλίες;
-Στην παραλία όπως ξέρετε έχουμε μισθώσει 6 παραλίες, έχουν μπει 6 καντίνες, τώρα θα μισθώσουμε από 500 τετραγωνικά για να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για να πηγαίνει ο κόσμος και να ξέρει ότι θα έχει μια οργανωμένη παραλία.
Για πόσο χρόνο νοικιάζονται τα δημοτικά ακίνητα;
-Ανάλογα. Το Δεντράκι, γιατί όποιος και να το έπαιρνε, γιατί εμφανίστηκαν 10-12 και στο τέλος δεν ήρθε κανείς. Για να το φτιάξει το Δεντράκι, το εστιατόριο μόνο για να λειτουργήσει, χρειάζεται άνω των 100.000 ευρώ, για να μπει στο ξενοδοχείο, αν μπήκατε μέσα, στο υπόγειο που έχει 1,5 μέτρο νερό, για να τα φτιάξει και εκεί χρειάζεται ένα σεβαστό ποσό, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να το δώσει σε όποιον επενδυτή, για 1-2-3 χρόνια, ποιος θα ρίξει 150 – 200 χιλιάδες ευρώ; Γι’ αυτό το δώσαμε για 20 χρόνια είπαμε πάρτε το και δουλέψτε το».
Ο κ. δήμαρχος μίλησε απαξιωμένα για την δημοτική περιουσία και δεν έκανε κάτι για να κατοχυρώσει το συμφέρον της δημοτικής αρχής απλά κίνησε την διαδικασία όπως του την σέρβιραν οι υπηρεσίες του με αποτέλεσμα ο μόνος κερδισμένος να εμφανίζεται ο μεγαλοπαράγοντας της Τηλεόρασης.
Εμείς περιμένουμε άμεσα τις διορθωτικές κινήσεις από τον ίδιο ή από τον ελεγκτικό μηχανισμό των αποφάσεων της δημοτικής αρχής που πρέπει να παρέμβει άμεσα γιατί εδώ εξυφαίνεται ότι υπήρξε σκάνδαλο με το απόλυτα απαξιωτικό μίσθωμα.