Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι υποσχέσεις… έμειναν υποσχέσεις για τις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από την επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Νίκου Ιωαννίδη και τις επαφές που είχε πραγματοποιήσει με τους τοπικούς φορείς για το θέμα
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από την επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Νίκου Ιωαννίδη και τις επαφές που είχε πραγματοποιήσει με τους τοπικούς φορείς, αναφορικά με την αξιοποίηση των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξ/πολης. Παρά τις καλές προθέσεις, που κανείς δεν αμφισβητεί, έναν χρόνο μετά, στη «βιτρίνα» του λιμανιού και της παραλίας μας, η εικόνα παραμένει η ίδια, αν όχι χειρότερη.
Περαστικοί κοντοστέκονται, κοιτούν τα ερειπωμένα κτίρια, κι αναρωτιούνται γιατί κάποιος δεν κάνει επιτέλους κάτι για την αξιοποίησή τους. Η μεσαία αποθήκη, η οποία έχει καταρρεύσει, από την επάνω πλευρά του δρόμου προσφέρει ένα εντυπωσιακά άσχημο θέαμα. Επαγγελματίας της περιοχής μόλις μας αντιλήφθηκε, μας ρώτησε αν βγάζουμε φωτογραφία τα «αξιοθέατα», λέγοντας πως η κατάσταση είναι απελπιστική. «Είναι ντροπή, γιατί δεν κάνουν κάτι; Ή να τις φτιάξουν ή να τις ρίξουν τελείως, δεν είναι κατάσταση αυτή», αναρωτήθηκε.

Όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση που είχε γίνει πριν ακριβώς ένα χρόνο στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, η παραχώρηση των αποθηκών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από τον ΟΣΕ, θα γίνει μέσα από ένα «μνημόνιο συνεργασίας», στο οποίο θα ορίζεται ένα συμβολικό αντίτιμο από τον Δήμο προς τον ΟΣΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ Νίκο Ιωαννίδη, «οι αποθήκες αυτές που θεωρούνται μνημεία πολιτισμού, γιατί είναι άνω των 100 ετών, διέπονται από μία ειδική νομοθεσία, όσον αφορά και την ανακατασκευή, αλλά και την χρήση. Έχω μιλήσει με τον κ. Δήμαρχο και περιμένω να μου στείλει ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών ούτως ώστε να γίνει στη συνέχεια ένα μνημόνιο συνεργασίας, για τον τρόπο που θα δραστηριοποιηθεί και ο δήμος, αλλά και η ΓΑΙΑΟΣΕ, στην εκμετάλλευση αυτών των αποθηκών. Το πρώτο βήμα είναι να δούμε πώς αυτές οι αποθήκες θα αποκτήσουν μία εικόνα που θα είναι στολίδι για το λιμάνι και την πόλη της Αλεξανδρούπολης».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Ιωαννίδη, προκειμένου να μας ενημερώσει για το πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή μία συνομιλία μαζί του. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του Δήμου, επισημαίνεται πως η αξιοποίηση των αποθηκών παραμένουν σε υψηλή προτεραιότητα στα πλάνα της δημοτικής αρχής, η οποία εξετάζει διάφορα σενάρια και την κατάλληλη στιγμή θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Ευχή όλων, οι όποιες αποφάσεις να παρθούν γρήγορα και να μην συνεχιστεί για πολύ ακόμη η απαξίωση των ιστορικών κτιρίων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/