Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ενώ είναι ντουμάνι οι καφετέριες, μόλις 36 πρόστιμα για τον τσιγαρονόμο στην Κομοτηνή σε ενάμισι χρόνο

Από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα έγιναν μόλις 314 έλεγχοι από την Δημοτική Αστυνομία, δηλαδή σπεύδουν σε ένα μαγαζί κάθε... δυο μέρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ




Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η σημερινή, που καθιερώθηκε με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1988, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Σε διεθνές επίπεδο δεν είναι λίγες οι χώρες, των οποίων οι πολίτες έχουν καταφέρει να βάλουν «φρένο» στην κακή και επιζήμια για τη ζωή τους αυτή συνήθεια, επιλογή που όπως αποδεικνύεται για την Ελλάδα αποτελεί μια αρκετά μακρινή προοπτική. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έγιναν ορισμένες προσπάθειες και λήφθηκαν σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απαγόρευση του καπνίσματος-κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους.

Το χρονικό της «αντικαπνιστικής εκστρατείας» στην Ελλάδα

Μια από τις πιο πρόσφατες απόπειρες ήταν ο νόμος του 2002, που απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος, μιας και οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009, αλλά το ίδιο έτος η Ελλάδα εμφάνιζε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον αντίποδα, άλλες χώρες - ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες - είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος, περισσότερο αυστηρός και πολλά υποσχόμενος «αντικαπνιστικός νόμος», ένας νόμος που όπως θυμόμαστε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις την επίμαχη περίοδο, κατά βάση στις τάξεις των επαγγελματιών της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων. Για το κατά πόσον εφαρμόζεται στην πράξη ο συγκεκριμένος νόμος-ήδη 20 μήνες μετά από την έναρξη της ισχύος του- προκύπτουν πράγματι πολλά ερωτηματικά. Καθοριστική προς αυτήν την κατεύθυνση αναμενόταν η συμβολή των ίδιων των πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τηλεφωνικά μέσω του 1142 τις παραβάσεις, που ενδεχομένως διαπιστώνουν. Στους πρώτους μήνες της ισχύος του νόμου καταγράφηκε πράγματι μεγάλος αριθμός καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή 1142, πρακτική που εν συνέχεια ωστόσο ατόνησε σταδιακά. Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, που επιφορτίστηκαν με το έργο της επίβλεψης της εφαρμογής του νόμου, αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων τους, με κορυφαία εξ αυτών την υποστελέχωση.

314 έλεγχοι και 36 πρόστιμα από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα στην Κομοτηνή

Σε ό,τι αφορά στα της πόλης μας, η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Κομοτηνής από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, που καταγράφονται στα στοιχεία για τους ελέγχους και τα επιβληθέντα πρόστιμα στο επίμαχο χρονικό διάστημα του ενάμισι χρόνου περίπου. Συγκεκριμένα, κατά τους χειμερινούς μήνες του προηγούμενου έτους οι έλεγχοι που διεξήχθησαν από τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας στην επικράτεια του δήμου Κομοτηνής ανέρχονται στους 256. Από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις του «αντικαπνιστικού νόμου» και επιβλήθηκε αντίστοιχος αριθμός προστίμων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και μέχρι τα τέλη του μήνα Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 58 έλεγχοι και επιβλήθηκαν αντίστοιχα 5 πρόστιμα στους αντίστοιχους παραβάτες. Σημειώνεται πως στο μεγαλύτερο μέρος τους τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν, απευθύνονται σε επαγγελματίες, οι οποίοι ανέχονταν την παράβαση του νόμου, διατηρώντας στα μαγαζιά τους τασάκια. Μάλιστα δε λείπουν και οι καθ’ υποτροπήν παραβάτες του νόμου, για τους οποίους υπάρχει ο διπλασιασμός κάθε φορά του επιβαλλόμενου προστίμου. 6 τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται στον κατάλογο με τους παραβάτες στο δήμο Κομοτηνής, ενώ σε μια εξ αυτών των περιπτώσεων το πρόστιμο, μετά από επανάληψη δις της παράβασης του νόμου, ανήλθε στο ύψος των 2.400 ευρώ.

«Φτου ξελευθερία», αλλά μόνο από τα πρόστιμα

Μπαίνοντας πλέον για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο, εξασθενεί βεβαίως και η απειλή των προστίμων για τους παραβάτες του «αντικαπνιστικού νόμου», όσο κι αν αυτή η απειλή είναι ικανή να διαφοροποιήσει τις συνήθειες των φανατικών καπνιστών. Με αφορμή όμως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος οφείλουμε να παραθέσουμε την πραγματική «απειλή» της κακής αυτής συνήθειας, που αντικατοπτρίζεται στο στατιστικό στοιχείο ότι το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.