Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ένας κεραυνός κατέστρεψε τα ηλεκτρικά ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου στην Κομοτηνή

Σε άλλη περιοχή της Κομοτηνής, κινδύνεψε παιδί που χτυπήθηκε από το ρεύμα μέσω του πληκτρολογίου του υπολογιστή την ώρα που ο κεραυνός έπεσε στο σπίτι του


        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της Κομοτηνής ένιωσε την δύναμη της φύσης, καθώς ένας ή περισσότεροι κεραυνοί που έπεσαν στην ο δό Αίνου, έθεσαν εκτός λειτουργίας δεκάδες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τηλεοράσεις, υπολογιστές, ψυγεία, πλυντήρια, ακόμα και ασανσέρ τέθηκαν εκτός λειτουργίας από την τεράστια ενέργεια που διαπέρασε τα κτίρια. Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, όταν όλοι σχεδόν πετάχτηκαν από τις θέσεις τους, ακούγοντας τον κρότο που προκάλεσε η πτώση. Και ενώ όλοι υπέθεσαν ότι αυτό συνέβη κάπου εκτός του ιστού της πόλης ή στα αλεξικέραυνα που έχει τοποθετημένα η ΔΕΗ στο δίκτυο της, τελικά έγινε στη γειτονιά τους.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Η ζημιά ξεκινά από την Αίνου 3 και συγκεκριμένα από την οικοδομή όπου στεγάζεται το φαρμακείο του Μιχράν Εσαγιάν. Ολόκληρη η οικοδομή υπέστη ζημιές με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, ακόμα και το ασανσέρ. Οι ένοικοι μετά την πτώση του κεραυνού διαπίστωσαν ότι κάηκαν οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια, οι τηλεφωνικές συσκευές και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Είναι ενδεικτικό ότι σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της συγκεκριμένης πολυκατοικίας κάηκαν σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές. Ζημιές υπέστη και ο φαρμακοποιός Μιχράν Εσαγιάν, που βρίσκεται στο ισόγειο της τετραώροφης οικοδομής. Δύο τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το router, η συσκευή στην οποία συνδέονται περισσότεροι του ενός ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενός τοπικού δικτύου, είναι ο απολογισμός στο φαρμακείο του κ. Εσαγιάν, όπου κόπηκε και η τηλεφωνική γραμμή. Για καλή του τύχη δεν υπέστησαν ζημιές τα ψυγεία όπου φυλάσσονται τα φάρμακα, ενώ η μεγαλύτερη ζημιά αφορά τον υπολογιστή όπου είχε καταχωρημένα σημαντικά αρχεία με συνταγές. «Δεν ξέρω που ακριβώς έπεσε ο κεραυνός αλλά γνωρίζω ότι έπαθε ζημιές όλη η πολυκατοικία. Όταν μπήκαμε στο φαρμακείο το ρεύμα υπήρχε, απλώς είχαν πέσει δύο ασφάλειες και μάλιστα η δεύτερη τηλεόραση που έχουμε κάτω, μόλις ανοίξαμε την ασφάλεια που είχε πέσει, έβγαλε φωτιές μπροστά μας». Ακόμα και κεραίες τηλεοράσεων που βρίσκονταν στις πολυκατοικίες, χτυπήθηκαν και οι ένοικοι εκτιμούν ότι αποτέλεσαν ενδεχομένως και τη δίοδο για τις τηλεοράσεις και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. «Το βασικότερο μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πάρουμε το πρόγραμμα από τον καμένο υπολογιστή, που έχουμε καταχωρημένες τις συνταγές. Ήταν περασμένες μέσω του προγράμματος του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις μέσα στον υπολογιστή. Δυστυχώς δεν είχα κάνει αντίγραφο και πληρώνουμε το τίμημα», ανέφερε ο κ. Εσαγιάν.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Λίγο παρακάτω στον ίδιο δρόμο ο «Χ», κατέγραψε και άλλα προβλήματα. Στο κατάστημα με τα εκκλησιαστικά είδη, κάηκε ο υπολογιστής και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη Κώστα Δεμιράκη και την ίδια τύχη είχαν στο καφενείο του Κώστα Καραβίδα, «Οι φίλοι του Πανθρακικού» η τηλεόραση και ένας υπολογιστής. Ειδικά η τηλεόραση νέας τεχνολογίας 42 ιντσών κάηκε ολοσχερώς, αν και ήταν απενεργοποιημένη και σε κατάσταση αναμονής, ανέφερε ο ιδιοκτήτης του καφενείου. «Ήταν σβησμένα από το ρεύμα και μόνο στην πρίζα». Ο κεραυνός αναστάτωσε επαγγελματίες και οικογενειάρχες σε μία δύσκολη εποχή είπε ο κ. Καραβίδας, δηλώνοντας τυχερός που οι ζημιές ήταν μόνο υλικές.


ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Πάντως η περίπτωση του ασφαλιστή Χαράλαμπου Γκατζόγλου φαίνεται πως είναι σοβαρότερη. Αν και διατηρεί τα γραφεία της ασφαλιστικής του επιχείρησης στο οικοδομικότετράγωνο όπου χτύπησε ο κεραυνός, δεν υπέστη ζημιές στον εργασιακό του χώρο, αλλά στο σπίτι του. Η πτώση του, ευτυχώς άφησε πίσω της, μόνο υλικές ζημιές. Πρόκειται για μία μονοκατοικία μόλις τεσσάρων ετών, που βρίσκεται προς την περιοχής της δυτικής εξόδου της Κομοτηνής, στο ύψος του καταστήματος Νεντίμ. Την ώρα που ο γιος του έπαιζε με την υπολογιστή, άκουσε τον κεραυνό και το χειρότερο είναι ότι τον ένιωσε κιόλας, στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Ο κ. Γκατζόγλου σοκαρισμένος ακόμα από το περιστατικό, κυρίως γιατί κινδύνεψε ο γιος του, αναρωτιέται ακόμα και τώρα τι μέτρα προστασίας θα μπορούσε να λάβει προκειμένου να προστατευτεί από το στοιχεία της φύσης. «Με το περιστατικό των αστραπών χτυπήθηκε το σπίτι μου με αποτέλεσμα να πάθουν ζημιά οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεόραση, πλυντήριο πιάτων, υπολογιστές, εγκατάσταση κεραίας και καλωδιώσεων, μηχανισμοί ηλεκτρικοί γκαραζόπορτας, φωτισμός. Το παιδί μου ασχολούνταν με τον υπολογιστή, ελαφρώς χτυπήθηκε από τον ηλεκτρισμό του κεραυνού, αλλά ευτυχώς όλα ήταν καλά». Αμέσως μετά το περιστατικό ζήτησε όπως είπε να ενημερωθεί, αν έπρεπε να κάνει κάτι περαιτέρω, αλλά «μου είπαν ότι ακόμη και τα λεγόμενα αλεξικέραυνα κατ’ ελάχιστο μειώνουν τις πιθανότητες, άρα σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε βρει ο κεραυνός», δήλωσε ο ίδιος.