Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οκτώ τα παιδιά με μηνιγγίτιδα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικούς και ανησυχίας" επισημαίνει ο διοικητής του Νίκος Ραπτόπουλος


              ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ





Ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού από τα πρόσφατα κρούσματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας σε 8 παιδιά από την Ροδόπη και τον Έβρο τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, διαβεβαίωσε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Νίκος Ραπτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ . «Τα περιστατικά ήταν διάσπαρτα και αυτό υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εστία» σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί και στην Κομοτηνή, από την στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους κρούσματα μηνιγγίτιδας σε τρία δημοτικά σχολεία της πόλης, το 1ο, 2ο και 4ο δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος», συνολικά τέσσερις μαθητές ήταν θετικοί στον ιό της μηνιγγίτιδας, γεγονός που προκάλεσε κινητοποίηση αρχικών των διευθύνσεων των σχολείων και στη συνέχεια των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο προϊστάμενος Ηλίας Χαντζής ενημέρωσε τη Διεύθυνση Υγείας για να λάβει την απάντηση ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μιλώντας στο «Χ» επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κρούσματα μηνιγγίτιδας σε δημοτικά σχολεία, αλλά επισήμανε πως, «δε θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς. Σε αυτή τη περίπτωση είμαστε σε επαφή και με την Διεύθυνση Υγεία, η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει σχολείο, ούτε τίθεται θέμα απολύμανσης, γιατί το μικρόβιο αυτό μεταδίδεται από ενήλικα σε παιδί και όχι από παιδί σε παιδί. Επίσης το μικρόβιο δεν μπορεί να ζήσει έξω από τον οργανισμό ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά είναι περισσότερο ασφαλή στο σχολείο παρά το να μείνουν στο σπίτι. Αν μείνουν στο σπίτι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με ενήλικες. Δε συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας, είναι παροδικά τα κρούσματα αυτά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Συμβουλές-συστάσεις

Στο τι θα πρέπει να γίνει όταν παρουσιασθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας στο σχολείο, απαντά σε έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας Ν. Ροδόπης.
Σε αυτό τονίζει ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν μπορεί να ζήσει έξω από τον ζωντανό οργανισμό, ούτε δευτερόλεπτο.
Δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει στους τοίχους, τα θρανία, στα βιβλία, τα παπούτσια κλπ. Άρα το σχολείο δεν πρέπει να κλείσει, ούτε να απολυμανθεί. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν φταίει το σχολείο.
Είπαμε ότι η μετάδοση από παιδί σε παιδί από επιδημιολογική άποψη είναι ανύπαρκτη και ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως από ενήλικους φορείς. Άρα το κλείσιμο του σχολείου δίνει στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να έρχονται σε επαφή με τους μεγάλους, κι αυξάνει ο κίνδυνος μόλυνσης τους αφού αυτοί κυρίως είναι μικροβιοφόροι. Τα τέσσερα κρούσματα που εμφανίστηκαν στο νομό Ροδόπης είναι κάτι συνηθισμένο, τόνισε ο κ. Χαντζής και δεν μας προκαλεί καμία ανησυχία. Τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

.