Σάββατο 12 Μαΐου 2012

«Γεφύρι της Άρτας» το νέο κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ένταξη του έργου  στο πρόγραμμα «Αθήνα 2004» και επτά χρόνια από την έναρξη κατασκευής του, ωστόσο παραμένει σε καθεστώς μη λειτουργίας


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ένταξη του έργου κατασκευής κλειστού κολυμβητηρίου στην Αλεξανδρούπολη, στο πρόγραμμα «Αθήνα 2004» και επτά χρόνια από την έναρξη κατασκευής του. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Για παράδειγμα, άλλαξε ο χώρος που είχε προβλεφθεί αρχικά για την κατασκευή του, από το οικόπεδο απέναντι από τον ΕΟΤ, σε οικόπεδο στην περιοχή της ΥΕΒ όπου και τελικά κατασκευάστηκε. Άλλαξαν ακόμη οι τρόποι χρηματοδότησής του, όπως και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας...

Αυτό που δεν άλλαξε, δυστυχώς, είναι το γεγονός ότι παραμένει σε καθεστώς μη λειτουργίας, παρά την αγωνία και τις επίμονες εκκλήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο για σταδιακή απαξίωσή του.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αποφασίστηκε να εγκριθεί η λήψη δανείου ύψους 980.000 ευρώ, προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο. Όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, η πίστωση θα διατεθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της για την αποπληρωμή εργασιών που έχουν ήδη γίνει, αλλά δεν είχαν πληρωθεί (750.000 ευρώ), αλλά και για υπόλοιπες εργασίες (230.000). Όπως προέβλεψε ο δήμαρχος, το πιθανότερο είναι το κολυμβητήριο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει περίπου στα τέλη Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, τα παράπονα για την κατάσταση του παλιού κολυμβητηρίου συνεχίζονται. Σε μία πόλη που ενδιαφέρεται για το αθλητικό της μέλλον, οι εικόνες και τα προβλήματα στο παλιό κολυμβητήριο δεν τιμούν κανέναν. Πολλές φορές οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους, ζητώντας επιτακτικά να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση το νέο κολυμβητήριο, προτού απαξιωθεί τελείως.

Να μην γίνουμε Χανιά…

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η εβρίτισσα κολυμβήτρια, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και ιδρύτρια του «Κότινου», του πρώτου αθλητικού συλλόγου για ΑμεΑ στην περιοχή, Έλσα Ταχαή, εκφράζει την αγωνία της για τη λειτουργία του νέου κολυμβητηρίου. Όπως σημειώνει, η κατάσταση στο παλιό κολυμβητήριο είναι πολύ δύσκολη και δεν θα πρέπει να συνεχιστεί άλλο. «Περιμένουμε με αγωνία και ανυπομονησία να λειτουργήσει το νέο κολυμβητήριο, είναι κρίμα να απαξιώνεται και να συνεχίζουν οι σύλλογοι τις προπονήσεις τους στο παλιό κολυμβητήριο, όπου η κατάσταση δεν περιγράφεται…». Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντίστοιχη περίπτωση κολυμβητηρίου στα Χανιά, το οποίο μετά από χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως, μετά από κλοπές και ζημιές.

Το έργο - φάντασμα της Κρήτης κόστισε 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Πριν λίγες ημέρες, οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν την οροφή, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έκλεψαν όλα τα καλώδιο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οι ζημιές που έχει πάθει το κολυμβητήριο και από το πρόσφατο πλιάτσικο με τα καλώδια, υπολογίζονται από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, ο δήμαρχος Χανίων δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την εικόνα. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο δήμος αποσύρει το αίτημα του για να πάρει την χρήση του κολυμβητηρίου καθώς δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος των ζημιών, πέρα από το υπέρογκο κόστος της λειτουργίας του.

Οι αθλητικοί σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κόστος λειτουργίας και του δικού μας κολυμβητηρίου, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από τους αρμόδιους ότι μέσω συνδρομών των συλλόγων και εύρεσης εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης και συντήρησης, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Ωστόσο, για αρχή, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες που απομένουν και να ανοίξει επιτέλους τις πύλες του…


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/