Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Έκπτωτος κηρύχτηκε ο ανάδοχος του δρόμου Καρυδιάς – Κομοτηνής

Λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου έκανε χρήση του έσχατου μέτρου ο Δήμος Κομοτηνής, παρά τον κίνδυνο η κατασκευή του δρόμου να καθυστερήσει για επιπλέον δύο χρόνια
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ











Στη χρήση του έσχατου μέτρου για να πιέσει στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου προχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής κηρύσσοντας έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου Κομοτηνής – Καρυδιάς, την εταιρεία «Άλφα Διεθνής Κατασκευαστική Α.Ε.». Όλα ξεκίνησαν στις 22-12-2010 οπότε για πρώτη φορά τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά. Η συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσής του από την ανάδοχο εταιρεία ήταν στις 21-12-2011. Αρχές του νέου έτους και ενώ οι εργασίες ήταν στάσιμες ο ανάδοχος με αίτησή του προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής ζήτησε παράταση οκτώ μηνών, μέχρι δηλαδή 31-8-2012. Το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας και τη σύμφωνη γνώμη της ενδιάμεσης διαχειριστικής της περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, παραχώρησε παράταση τεσσάρων μηνών, έως δηλαδή τις 30-4-12.


Η ημερομηνία παράτασης παρήλθε και έτσι στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε εκ νέου παράταση μέχρι τις 31 – 08 – 2012. Στο μεταξύ όμως η δημοτική αρχή διαπιστώνοντας την πολύμηνη καθυστέρηση του έργου κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του Δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σώμα ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, διαπιστώνοντας βέβαια τη δυσφορία όλων για το δρόμο που παραμένει ημιτελής προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις παρακείμενες επιχειρήσεις. Παράλληλα ο δήμαρχος έκανε γνωστούς τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε νέα παράταση από τον ανάδοχο, αφού αυτός κηρύχτηκε έκπτωτος. Όπως ανέφερε η τελική απόφαση για την κήρυξή του ή όχι ως έκπτωτο θα ληφθεί τουλάχιστον μετά από δύο μήνες, εφόσον ο ανάδοχος κατέθεσε ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.


Επιπλέον ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως δίνοντας την παράταση ο εργολάβος πιεστεί και ολοκληρώσει το δρόμο, πριν προλάβει να κηρυχτεί έκπτωτος. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Πετρίδης αν τελικά κηρυχτεί έκπτωτος τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η ολοκλήρωση του δρόμου να καθυστερήσει για επιπλέον δύο χρόνια, μέχρι την ανάδειξη νέου ανάδοχου. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου πρότεινε η παράταση να δοθεί μέχρι 30 Ιουλίου πρόταση που βρήκε σύμφωνο το σώμα και εγκρίθηκε. Τις επιφυλάξεις του για την μη ολοκλήρωση του έργου ακόμα και με τη νέα παράταση, εξέφρασε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυδιάς κ. Δαδίνης μεταφέροντας την αγανάκτηση των συνδημοτών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης είχε προχωρήσει σε έγγραφη διαμαρτυρία ζητώντας την παρέμβαση των τοπικών αρχών, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.


Οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στο δρόμο Κομοτηνής - Καρυδιάς, διαμαρτύρονταν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και δυο χρόνια στον επαρχιακό δρόμο μπροστά στις επιχειρήσεις.

Η πρόθεση της αναδόχου εταιρείας να προχωρήσει το έργο ή όχι θα κριθεί από την εξέλιξη των εργασιών και ευχή όλων είναι ο δρόμος επιτέλους να δοθεί σύντομα ολοκληρωμένος σε κυκλοφορία.