Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Οι Οικολόγοι προβλέπουν ερχομό των χρυσοθήρων και στην Ξάνθη

Την παρουσίαση του οικονομικού τους προγράμματος για την ΑΜ-Θ παρουσίασαν το μεσημέρι στην Ξάνθη


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος των Οικολόγων Πρασίνων για την ΑΜΘ και τη χώρα, παρουσίασαν στην Ξάνθη το μεσημέρι της Τρίτης, τα στελέχη του κόμματος, ο υποψήφιος Καβάλας Θανάσης Μακρής και οι υποψήφιοι του κόμματος στην Ξάνθη, Δέσποινα Χρηστίδου και Δήμητρη Μουσουλέα.



Αυτό κυρίως αφορά στα 10 σημεία-προτάσεις για τη διέξοδο στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύδης, που έχουν συνδιαμορφωθεί με του Ευρωπαίους Πράσινους ώστε να είναι ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα.


«Το μνημόνιο δεν είναι η μητέρα όλων των κακών. Ήρθε να αντιμετωπίσει την ελληνική χρεοκοπία με ένα φάρμακο, χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο και συστηματικό και αφορά στην παραγωγή και κατανάλωση, την κατανομή του πλούτου παγκοσμίως», ανέφερε ξεκινώτας ο Θανάσης Μακρής.


Τοπικοποίηση της Οικονομίας η βασική πρόταση
Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης η λύση που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι η τοπικοποίηση της οικονομίας ως απάντηση στο πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. «Είμαστε υπέρ της τοπικής οικονομίας με προστασία του Περιβάλλοντος. Οι μεταφορές και ο παραλογισμός των υπερβολικών ανταλλαγών ανάμεσα στις χώρες έχουν μεγάλο τίμημα για το περιβάλλον» Ανέφερε ως παράδειγμα ένα πρωινό στα ξενοδοχεία της περιοχής που θα έπρεπε να είναι τοπικό, ώστε να συγκρατεί κεφάλαια στην περιοχή και να ενδυναμώνει την τοπική αγορά, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, αλλά επίσης στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης αλλά και στον τριτογενή, κατ΄επέκταση, ως προς τα δίκτυα ενός ξενοδοχείου.


"Ενεργειακή επάρκεια, ανακύκλωση των σκουπιδιών με τοπικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος. Αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της παραγωγικότητς και του δημόσιου αγαθού. Όχι για να απολυθούν υπάλληλοι αλλά να βελτιωθεί το Δημόσιο και να απολαμβάνουμε παιδεία, υγεία, πολιτισμό και υπηρεσίες από το κράτος."


Δ. Χρηστίδου: Νιώθω άσχημα που συζητάμε ακόμη για εκλογές
Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Ξάνθη Δέσποινα Χρηστίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «Νιώθω άσχημα ότι συζητάμε για εκλογές ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για την ανοικοδόμηση της χώρας και γιατί οι συμπολίτες μου ψηφίζουν πρόσωπα και κόμματα, ουσιαστικά απαξιωμένα, μέρος μιας πελατειακής σχέσης του πολιτικού συστήματος» ενώ σημείωσε ότι σε αυτή την περίοδο νιώθει μόνη και ανασφαλής, όπως οι περισσότεροι Έλληνες για όσω μπορεί να κάνει σήμερα και αύριο, εξαιτίας της κρίσης.


Δ. Μουσουλέα: Οι Οικολόγοι θα είναι στη Βουλή
Η υποψήφια Δήμητρα Μουσουλεά σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Υγεία πλήττεται βάναυσα από την κρίση και χρειάζεται πρόληψη και ενημέρωση ενώ ανέφερε ότι ελπίζει την επομένη των εκλογών αυτή η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση και θα σταματήσει η πόλωση ενώ εκτίμησε ότι οι Πράσινοι θα είναι στη Βουλή και θα συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για σημαντικές λύσεις.


Χ. Λιάρος: «Σε λίγο θα πληρώσουμε για τα έργα υποδομής στα αυθαίρετα των Αβδήρων»
Ο Χρήστος Λιάρος, στέλεχος των Οικολόγων από την Ξάνθη σημείωσε ότι «αν περιμένουμε από τους υπάρχοντες να βελτιώσουν το σύστημα, είμαστε χαμένοι. Οι νέοι άνθρωποι που δεν είναι διεφθαρμένοι, είτε ψηφίζοντας Οικολόγους είτε άλλο κόμμα, πρέπει να αλλάξουν το σύστημα». Παράλληλα ανέφερε, ότι «Μέσα στην κρίση οι βίλες και τα αυθαίρετα έχουν αυξηθεί ,ενώ εκτάσεις που χαρακτηρίζονταν δημόσιες, σήμερα είναι οικισμός αυθαιρέτων με φως νερό τηλέφωνο. Σε λίγο θα πληρώσουμε εμείς για τα αντιπλημμυρικά κάποιων στα Άβδηρα που έχουν αυθαιρετήσει χτίζοντας βίλες μέσα στη λίμνη.



«Οι χρυσοθήρες θα έρθουν σύντομα και στην Ξάνθη»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Χρυσού και των επιπτώσεων που θα έχει πιθανή εξόρυξη στην περιοχή της Θράκης, κάτι που συναντά την αντίδραση της κοινωνίας ενώ ο Θανάσης Μακρής σημείωσε ότι μετά το Πέραμα, τις Σάπες και τη Μαρώνεια θα ακολουθήσει η Ξάνθη, όπου υπάρχει παρόμοιο πέτρωμα. Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον η Δέσποινα Χρηστίδου ανέφερε ότι πρέπει να αντιληφθούμε που οδηγεί το ισοζύγιο των επιπτώσεων στο περιβάλλον σε σχέση με τους πόρους για την τοπική κοινωνία, τον τουρισμό κλπ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα στη Χαλκιδική. Η Περιβαλλαντολόγος Σούλα Δραγουμάνη ανέφερε ότι τα παραδείγματα της Σουηδίας που χρησιμοποιούνται έχουν διαφορετικό κοίτασμα και εκμετάλλευση, διαφορετικές συνθήκες κλιματικές, μη κατοικημένες περιοχές αλλά και διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς από τη Θράκη. Τέλος, ανέφερε ότι το κέρδος για την Εθνική Οικονομία είναι μηδαμινό εώς ανύπαρκτο και η φορολόγηση μηδενική.


Συζήτηση για το Αρδευτικό της Ξάνθης
Σε σχέση με το έργο του Αρδευτικού, ερωτηθείς ο Χρήστος Λιάρος ανέφερε, ότι πριν γίνει αυτό το έργο θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί όλες οι παράμετροι όπως η ποσότητα του νερού, η ποιότητα του νερού της περιοχής και μια σειρά από ζητήματα. Η μία ένσταση αφορά στο θέμα της μόλυνσης που συντελείται από αστικά λύμματα στη Βουλγαρία ενώ και η επάρκεια δεν είναι δεδομένη, όπως αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.». Όπως αναφέρθηκε, στόχος των Οικολόγων δεν είναι να σταματάνε τα δημόσια έργα άλλα να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός.


Ο Θανάσης Μακρής ανέφερε ότι το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων δεν ταυτίζεται με τις απόψεις των οργανώσεων που προσέφυγαν αλλά έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση και υποστηρίζει την προσπάθειά τους: «Η υφαλμύρωση προέκυψε από υπεράντληση υδάτων άρα απαιτείται ένα σπάταλο έργο για ένα αγαθό που μας λείπει από την περιοχή, όπως το νερό, παρότι πλούσιος τόπος σε ύδατα. Αν αυτό συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει δραματικό χαρακτήρα και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις . Όπως σημείωσε οι καλλιέργειες είναι προσανατολισμένες στις επιδοτήσεις με «εύκολη Γεωργία» και πρόσθεσε ότι οι οικολόγοι δεν είναι οι κακοί που μπλοκάρουν το έργο αλλά ότι η πολιτεία δεν είχε σωστή προετοιμασία. Άλλωστε δεν έχουν σημαντική εξουσία και δύναμη οι Οικολόγοι ώστε να αποδίδονται ευθύνες εξαιτίας ανικανότητας άλλων.


Η Δήμητρη Μουσουλέα ανέφερε ότι «αντί να κάνουμε πολυδάπανα έργα θα πρέπει να αλλάξουμε την αγροτική παραγωγή με μη υδροβόρες καλλιέργειες αλλά και διαφορετικές μεθόδους άρδευσης με μικρότερη κατανάλωση νερού, χωρίς σπατάλη». Η περιβαλλοντολόγος Σούλα Δραγουμάνη ανέφερε ότι περίπου το 85% του νερού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στη Γεωργία, όπως για να ποτίζονται βαμβάκια που μπορεί να μην συλλεχθούν καν. "Μόνο το υπόλοιπο 15% καλύπτει τη βιομηχανία και τις σπάταλες οικιακές ανάγκες, άρα πρέπει να εξυγιανθεί ο τρόπος που ποτίζουμε . Ο Νέστος είναι ένα ποτάμι που δεν πηγάζει από την Ελλάδα και δεν ξέρουμε τι νερό θα έχουμε για να χρησιμοποιήσουμε και δεν λαμβάνει υπόψη του την κλιματική αλλαγή."


Τα 10 σημεία για λύση, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Οικολόγων Πρασίνων:
  1. Πάγωμα των μέτρων-κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου εξυγίανσης
  2. Πάγωμα ρυθμίσεων για μισθούς και θέσεις εργασίας
  3. Ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι
  4. Πακέτο τόνωσης και βιώσιμου προσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας
  5. Ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα ελλήνικά έσοδα
  6. Αλλαγές στο psi και την ανακεφαλαιοποίηση
  7. Γκρίζες περιουσίες στο εξωτερικό και αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες
  8. Ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων-πάγωμα εξοπλισμών
  9. Συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
  10. )Επανεκτίμηση βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος.