Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Δύο ακόμα Κομοτηναίοι στην φάκα της Αστυνομίας για Αρχαιοκαπηλεία

Συνελήφθησαν στην Ασπροβάλτα με ένα χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα πΧ και ένα χρυσό βραχιόλι της ίδιας εποχής, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αλλά και εμπορικής αξίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ένα χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα πΧ κι ένα χρυσό βραχιόλι της ίδιας εποχής, που κατά τους αρχαιολόγους θεωρούνται ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, βρέθηκαν στην κατοχή δύο αρχαιοκάπηλων από την Κομοτηνή, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι συνταξιούχος αστυνομικός, ηλικίας 60 ετών, και ο άλλος ελαιοχρωματιστής, πομάκικης καταγωγής, ηλικίας 41 ετών.

Οι αστυνομικές αρχές, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα, έστησαν το μεσημέρι του Σαββάτου «μπλόκο» στους δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη όπου πιθανότατα σκόπευαν να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα.

Κατά την έρευνα στο όχημα, οι αστυνομικοί βρήκαν κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού ένα κουτί που, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε ένα χρυσό στεφάνι κι ένα χρυσό βραχιόλι που σχηματίζεται από φίδια τα οποία συμπλέκονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον λεγόμενο «κόμπο του Ηρακλή».

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα ανήκαν στον 41χρονο, ο οποίος, κατά την προανάκριση, παραδέχθηκε ότι περιήλθαν στην κατοχή του έπειτα από λαθρανασκαφές. Ο δε απόστρατος αστυνομικός, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είχε αναλάβει να τον φέρει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα εξετάζονται από αρχαιολόγο, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

.