Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Εφυγε από την ζωή ο Αθηνόδωρος Προύσαλης

Ο αγαπημένος κωνσταντινουπολίτης  ηθοποιός εξέπνευσε μετά από ανακοπή καρδιάς


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣΟ αγαπημένος «μάγκας» του ελληνικού κινηματογράφου, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 86 ετών, από ανακοπή καρδιάς.
Συντετριμμένες είναι η κόρη του και η σύζυγός του, Τούλα, που για πολλές δεκαετίες τον συντρόφεψε στο πέρασμά του από τη ζωή.
Τον τελευταίο καιρό, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν του Νέου Ψυχικού, με καρδιακά προβλήματα.
Μπορεί πολλοί να τον θυμούνται - ειδικά οι νεώτερες γενιές- από τη σειρά «Εγκλήματα» - όπου ο ρόλος του παππού «κυρ' Αριστείδη» έγραψε τηλεοπτική ιστορία, αλλά η λίστα των ταινιών και των σειρών στις οποίες συμμετείχε, επί σειρά ετών, είναι πολύ μεγάλη.
Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ωδείου Αθηνών». Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, μεταξύ των οποίων και το Θέατρο Τέχνης.
Μετρούσε περισσότερο από μισό αιώνα στο θεατρικό σανίδι - όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1953, στο έργο «Ο τρομερός καλόγερος» - ενώ καθιερώθηκε ως καρατερίστας σε αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες, ενσαρκώνοντας κυρίως τον τύπο του μάγκα. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του περιέχονται σε πλάνα των ταινιών «Της νύχτας τα καμώματα» (1957), «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» (1963), «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο» (1965), «Μια τρελλή τρελλή οικογένεια» (1965), «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» (1967), «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη» (1968), «Βαβυλωνία» (1970), «Η Ρένα είναι οφσάιντ» (1972) κ.ά..
Με το Νίκο Ξανθόπουλο εμφανίστηκε τουλάχιστον σε 10 ταινίες, στις οποίες συναντάμε τις « ʼδικη Κατάρα», «Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί», «Τα Ψίχουλα του Κόσμου», «Η Καρδιά ενός Αλήτη», « Ταπεινός και Καταφρονεμένος», «Ξεριζωμένη Γενιά», « Ένας Aντρας με Συνείδηση», «Φτωχογειτονιά Αγάπη μου», «Αετός των Σκλαβωμένων», «Εσένα Μόνο Αγαπώ».
Ο ίδιος θεωρούσε την «Επιχείρηση Απόλλων» (1968) ως την καλύτερή του ταινία, ενώ πίστευε ότι μόνο στο σανίδι αναδεικνύεται το ταλέντο του ηθοποιού.
Σημαντική ήταν, επίσης, η παρουσία του σε νέες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1991) και η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη (2003).
Στην τηλεόραση, εκτός από τα «Εγκλήματα», είχε κάνει περάσματα και από τα σίριαλ «Δυο ξένοι», «Εντιμότατοι κερατάδες», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Το κόκκινο δωμάτιο», «Η γενιά των 592 ευρώ» και «Για μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο».
Το 1990, ο Προύσαλης κέρδισε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία «Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη.
Το τελευταίο αντίο στον διαχρονικά αγαπημένο ηθοποιό, θα δοθεί την Πέμπτη.