Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

H… δεξαμενή και τα χρυσά «deals» της Ξάνθης!

Από τον Ακη Ζήκο, τον Ζήση Βρύζα και τον παίκτη Μαρινο Ουζουνίδη μέχρι τον... Βασίλη Τοροσίδη


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Στα 22 χρόνια θητείας στην «μεγάλη κατηγορία» η Ξάνθη έχει να υπερηφανεύεται για την ποδοσφαιρική της «δεξαμενή» και τις αγοραπωλησίες (όχι για ένα… κομμάτι) ψωμί παικτών! Με αφορμή το φρέσκο deal με τον Ολυμπιακό για την κάθοδο του Παναγιώτη Βλαχοδήμου στον Πειραιά, το Onsports θυμάται τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών της Ξάνθης στους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε συλλόγους του εξωτερικού.



Οι «υπερήφανες πωλήσεις», όπως είχε πει κάποτε ο Γιώργος Μπατατούδης όταν πουλούσε έναντι ενός δισεκατομμυρίου δραχμών(!) τον Στέλιο Βενετίδη στον Ολυμπιακό, ιντριγκάρουν λίγο – πολύ όλες τις ομάδες.


Ο Χρήστος Πανόπουλος, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε «μετρ» του είδους, δεδομένου πως από τα δικά του χέρια πέρασε και πουλήθηκε έναντι αδράς αμοιβής ένα μεγάλο μέρος της αφρόκρεμας του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια.


To Οnsports γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και θυμάται όλα τα μεγάλα και «χρυσά»(στην πλειοψηφία τους) deals


ΑΚΗΣ ΖΗΚΟΣ


Ο «Μονεγάσκος» του Champions League
Εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους «κόφτες» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συστήθηκε στο κοινό και «έφτιαξε» το όνομά του στην Θράκη. Φόρεσε πέντε χρόνια την φανέλα (1993-1998) της ακριτικής ομάδας, γράφοντας στο… κοντέρ 121 συμμετοχές και 2 γκολ.
Το καλοκαίρι του 1998 μεταπήδησε στην ΑΕΚ και τέσσερα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στην χλιδή του Πριγκιπάτου για λογαριασμό της Μονακό. Παρεμπιπτόντως, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της Skoda, διατηρεί ακόμη και σήμερα το προνόμιο να΄ναι ο μοναδικός Ελληνας παίκτης που έχει αγωνιστεί σε τελικό Champions League, το 2004 στην αναμέτρηση Πόρτο – Μονακό (3-0).


ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΓΙΑΝΟΤΣΚΟ


Πρώτο deal στο εξωτερικό
Ο Σλοβάκος διεθνής μέσος έγραψε ιστορία στην Ξάνθη, καθώς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παραχωρήθηκε σε σύλλογο του εξωτερικού. Το καλοκαίρι του 1999 πέρασε τα ελληνικά σύνορα και δύο χρόνια αργότερα, «μοσχοπουλήθηκε» στην Αούστρια Βιέννης.


ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ


Ο… «Ιταλός»
Επειτα από μία πενταετία (1991-96) στην Ξάνθη (122 συμμετοχές – 31 γκολ) ο τότε μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης αναδείχτηκε νικητής στην κούρσα της μεταγραφής του με αντιπάλους τις ομάδες του τέως ΠΟΚ και τον έφερε στην Τούμπα. Τον Γενάρη του 2000 έγινε «Ιταλός», υπογράφοντας συμβόλαιο με την Περούτζια και αργότερα ακολούθησαν οι συνεργασίες με την Φιορεντίνα, την Θέλτα και την Τορίνο. Το καλοκαίρι του 2006 επέστρεψε στην Ξάνθη, ενώ έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ στα μισά της σεζόν 2007-08.


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ


Οπου πετούν οι «αετοί»
Τα 2,5 χρόνια που έπαιξε στην Ξάνθη (48 συμμετοχές – 2 γκολ) ήταν αρκετά για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ. Η Ενωση απέκτησε τα δικαιώματά του το καλοκαίρι του 1996 και στη συνέχεια μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ. Το μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του αποτέλεσε η παραχώρησή του από τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην Μπενφίκα τον Γενάρη του 2000.


ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ


Η προϋπηρεσία του κόουτς
Ο νυν τεχνικός της Skoda ανέβασε την μετοχή του τα χρόνια που φορούσε κοντό παντελονάκι και σορτσάκι, αγωνιζόμενος (97 συμμετοχές – 15 γκολ) για τρία χρόνια (1989-1992) στην ομάδα στον πάγκο της οποίας κάθεται από το περασμένο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 1992 υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, ενώ έζησε και την εμπειρία του εξωτερικού, μέσω της μεταγραφής του στη γαλλική Χάβρη.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ


«Τσουχτερό» αριστερό πόδι
Στα μεγάλα του ντουζέινια διετέλεσε ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ των ελληνικών γηπέδων. Ακολούθησε το δρομολόγιο Τούμπα – Ξάνθη το καλοκαίρι του 1999,, έχοντας κολλήσει ένσημα (118 συμμετοχών(και 2 γκολ) στην Skoda. Ο Ολυμπιακός τίναξε την μπάνκα στον αέρα το καλοκαίρι του 2001 προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο δραχμές(!) για την απόκτηση του από τον «Δικέφαλο του Βορρά». Τα τελευταία χρόνια παίζει στην Λάρισα και μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να κρεμάσει τα παπούτσια του.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΝΤΖΑΣ


Πόθος του Μπάγεβιτς
O Ντούσαν Μπάγεβιτς εισηγήθηκε με κλειστά μάτια στον Σωκράτη Κόκκαλη την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1998. Ο Δραμινός ποδοσφαιριστής μετά από 3,5 χρόνια στην Skoda (74 συμμ. – 6 γκολ) έπιασε το λιμάνι του Πειραιά και καθιερώθηκε ως ένας από τους ποιοτικότερους Ελληνες παίκτες στον χώρο του κεντρικού άξονα της μεσοαμυντικής γραμμής. Το Νοέμβριο του 2004 επέστρεψε στην Ξάνθη και το 2007, ακολούθησε ξανά τον δρόμο για τον Πειραιά.


ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ


Ο Βραζιλιάνος «μάγος»
Ηρθε στην χώρα μας το καλοκαίρι του 1995 και έμεινε για πάντα κοντά μας. Αφού έλαμψε το άστρο του στην Θράκη ο βιρτουόζος Βραζιλιάνος πουλήθηκε το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό. Για την ιστορία, αμέσως μετά το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Αρης Πιαλόγλου τον πήρε και πήγε στα γραφεία του Πανόπουλου προκειμένου να «κλειδώσει» το deal με τον Ολυμπιακό. Γύρισε δύο φορές στα γνώριμα λημέρια της Ξάνθης το 2004 και το 2009, ενώ εκτός από την Skoda και τον Ολυμπιακό ίδρωσε την φανέλα του ΠΑΟΚ, του Πανιωνίου, του Ατρομήτου, του ΠΑΣ Γιάννινα και της Καλλονής.


ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΛΛΑΣ


Ο αρχηγός είναι εδώ!
Το καλοκαίρι του 2003 ωρίμασαν οι συνθήκες για την προαγωγή του νυν αρχηγού της Ξάνθης και την παραχώρησή του στον Ολυμπιακό. Μετά από τρία χρόνια στην πειραϊκή ομάδα και ένα στη Λάρισα, επέστρεψε το 2007 στην Skoda όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.


ΓΙΟΥΡΑΙ ΜΠΟΥΤΣΕΚ


Ο θηριώδης Σλοβάκος
Ηρθε με «φύλλο πορείας» στην χώρα μας το καλοκαίρι του 1997 και από την πρώτη κιόλας χρονιά, κεφαλαιοποίησε την μεταγραφή του. Για έξι χρόνια(1997-2003) ο θηριώδης Σλοβάκος πορτιέρο διετέλεσε «φύλακας – άγγελος» της εστίας των Θρακιωτών. Ο Ολυμπιακός τον πρόσθεσε στην φαρέτρα του το καλοκαίρι του 2003, χωρίς να πάρει τις ευκαιρίες που θα περίμενε ενώ ο τελευταίος εν Ελλάδι σταθμός του ήταν ο Αρης την σεζόν 2005-06.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΣΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ο Πατσατζόγλου που έγινε... «Πάτσα»
Τέσσερα χρόνια(1996-2000) εξαιρετικής πορείας στην Ξάνθη ήταν αρκετά για να «γυαλίσει» στον Ολυμπιακό. Τα παιδιά του Πειραιά τον κάλεσαν κοντά τους το καλοκαίρι του 2000 και χώρισαν τους δρόμους τους μετά από εννέα χρόνια! Επειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Κύπρο(Ομόνοια) και την ΑΕΚ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βγάζει τον άρτο τον επιούσιο στα Γιάννινα με την φανέλα του τοπικού ΠΑΣ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ

Η παραδοχή του «καπετάνιου»
Η τετραετία στην Ξάνθη(1991-1995) στον πρώτο επαγγελματικό σταθμό της καριέρας του «μαγνήτισε» την ΑΕΚ. Το 1995 η Ενωση πάτησε… γκάζι και ολοκλήρωσε την μεταγραφή του από την ακριτική ομάδα. Εκανε μεγάλη πορεία με την Ενωση κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο έκανε τον τότε μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη να παραδεχτεί το λάθος του να μην τον αποκτήσει από την Ξάνθη. Μετά την ΑΕΚ, πέρασε από τον ΠΑΟΚ, τον Λεβαδειακό και τον Πανθρακικό και έκλεισε την καριέρα του σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Τα πρώτα «γράμματα» στη Θράκη
«Παιδί» της Ξάνθης και ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ. Τα πέντε χρόνια στον σύλλογο της Θράκης τον καθιέρωσαν στην Α΄Εθνική και τον οδήγησαν στην «αγκαλιά» της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1994, εκεί όπου κρέμασε τα παπούτσια του έπειτα από 11 χρόνια.

ΒΕΡΙΝΤΙΑΝΟ ΜΑΡΤΣΕΛΟ

Φονικό «πιστόλι»
Ενας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από την Ξάνθη. Το βιογραφικό του αναγράφει 6,5 χρόνια θητείας στην ακριτική ομάδα με 207 συμμετοχές και 75 γκολ! Παραχωρήθηκε το 1996 στην ΑΕΚ και επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε στην Ελλάδα το 2004, ως υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής. Διετέλεσε ασίσταντ – κόουτς και βοηθός του άλλοτε τεχνικού της Skoda Γιάννη Ματζουράκη.

ΚΕΛΒΙΝ ΣΕΜΠΟΥΕ

Το «διαμάντι» από τη Λιβερία
Ούτε χρόνο δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ο Λιβεριανός επιθετικός στην Ξάνθη. Η ΑΕΚ έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και έναντι 350 εκατομμυρίων δραχμών - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής - ήρθε σε συμφωνία με τους Ακρίτες για την απόκτηση του. Αγωνίστηκε ακόμη στον Ηρακλή, τον Πανσερραϊκό, την Καβάλα και τη Δόξα Δράμας.
ΙΣΜΑΗΛ ΜΠΑ


Ο Σενεγαλέζος «γυάλισε» στον Κοντομηνά


Ανήκει στην κατηγορία των ποιοτικότερων ξένων παικτών που αγωνίστηκαν με την Ξάνθη. Από τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας πορείας στο πρωτάθλημα της περιόδου 2001-02, που εξαργυρώθηκε με την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το καλοκαίρι του 2000 ο τότε μεγαλομέτοχος του Αρη Δημήτρης Κοντομηνάς τον «έντυσε» με το αζημίωτο στα… κίτρινα.





ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ



Ο... τελευταίος των χρυσών!
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το απίστευτο... θρίλερ που παίχτηκε μέχρι ο Βασιλης Τοροσίδης να καταλήξει στον Ολυμπιακό; Η εμπλοκή συγγενικού προσώπου του στη διαδικασία μεταγραφής του στην ΑΕΚ είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος και μάλιστα να φτάσουν οι δύο πλευρές μέχρι και στα δικαστήρια. Ο Τοροσίδης τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό με την Ξάνθη να βάζει στα ταμεία της το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 ευρώ.




Πηγή:  http://www.onsports.gr/