Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΕ ζητά να ελέγχει η ίδια τις επενδύσεις χρυσού στην Ελλάδα

Αφού έχουν καταλάβει ότι το κράτος είναι τόσο διαβρωμένο που είμαστε ανίκανοι να κάνουμε ασφαλείς και αξιόπιστους μόνοι μας

ΔΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ  
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



Θετικά απάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, κ. Ποτόκνικ, στην πρόταση του ευρωβουλευτή (Ν.Δ.) κ. Ι. Τσουκαλά για την ανάληψη συμβουλευτικού ρόλου από την «Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα», σχετικά με την αξιολόγηση και υλοποίηση της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική και τη διασφάλιση τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση (Απρίλιο) επισημαίνοντας τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας για την επένδυση. Ζητούσε από την Κομισιόν να παρέχει, μέσω της «Ομάδας Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα», τεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση και να συμβάλλει στην αξιολόγηση - παρακολούθηση της επένδυσης και στη διαφύλαξη του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος.


Ο κ. Ποτόκνικ ανέφερε ότι η Ομάδα Δράσης θα ήταν σε θέση να συνδράμει τις ελληνικές αρχές. Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σχετικό αίτημα από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης. Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι «η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού, ύψους 1,5 δισ., αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 άμεσες και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και να αντιμετωπίσει το εντονότατο τοπικό πρόβλημα ανεργίας. Από την άλλη πλευρά είναι δικαιολογημένη και η καχυποψία της τοπικής κοινωνίας για την ικανότητα του κράτους να επιβάλλει την τήρηση της αυστηρής ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας».