Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πριν λίγο: Καταδίκη για την επίθεση σε μέλος αντιφασιστική κίνησης Ξάνθης με εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

Ο 30χρονος υπάλληλος σεκιούριτι που συνελήφθη δικάστηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου και λίγο πριν τις 4.00 το μεσημέρι βρήκε η απόφαση: ένοχος

    ΠΟΙΑ Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ;





Σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο 30χρονος υπάλληλος σεκιούριτυ που κατηγορήθηκεγια την επίθεση σε εκπαιδευτικό- μέλος του αντιφασιστικού κινήματος,  από το Μονομελές Πλημμειλιοδικείο της Ξάνθης, όπου δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το δικαστήριο που εξέδωσε την ετυμηγορία του λίγο πριν τις 4 μ.μ. της Παρασκευής,  τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και της οπλοκατοχής ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.


Πολιτική η δίκη

Η δίκη είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά αφού στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας όσο και από τις αγορεύσεις έγινε σαφές ότι η επίθεση στον εκπαιδευτικό Μηλιατζίμ Τζεμαλή, μέλος της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοφία» φαίνεται να έγινε από στελέχη της Χρυσής Αυγής που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί κάτω από γραφεία τους, με αφορμή από διαδήλωση ομάδας αναρχικών, όπου και εντόπισαν τον Μιλιατζίμ Τζεμαλή.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, περίπου 50-60 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ-ΜΛ και άλλων αριστερών οργανώσεων, ενώ παραβρέθηκαν και λιγότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής χωρίς διακριτικά.


«Μπορεί να ταν μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά όχι ο κατηγορούμενος»

Ο 30χρονος υπάλληλος εταιρίας secutiry αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως και ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, κάτι που επεσήμανε και η υπεράσπιση, σημειώνοντας ότι δεν αρνείται ότι οι υπόλοι δράστες, συνολικά 8, στο περιστατικό μπορεί να ήταν μέλη της Χ.Α., αλλά επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε καμία συμμετοχή και έτυχε να περνά από το σημείο. Πάντως ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι νωρίτερα ήταν μαζί με στελέχη της Χ.Α. στα γραφεία της και ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε ο ίδιος επειδή είναι γνωστός ως φυσιογνωμία επειδή εργάστηκσε στο παρελθόν ως σεκιιούριτι στο Ταχυδρομική Ταμιευτήριο από όπου απελύθη ενώ προσφάτως εργαζόταν στο Lidl.

Ο δράστης του ξυλοδαρμού που διαφεύγει της σύλληψης, περιγράφηκε από τα μέλη της αντιρατσιστικής κίνησης ως ένας σωματώδης και γυμνασμένος τύπος αλλά κανένα άλλο στοιχείο δεν δόθηκε. Ο μηνητής Μιλιατζίμ Τζεμαλή και η μάρτυρας υπεράσπισης Μαρία Μέγα υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι ο κατηγορούμενος ήταν στην ομάδα του δράστη που κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, μετά το ξυλοδαρμό και κρατούσε ξύλινο στυλιάρι. Έκαναν λόγο για έντονη συνομιλία που υπήρξε και για τις φράσεις «Η δημοκρατία σας ήτανε μέχρι εδώ». Η ομάδα των δραστών φορούσε μαύρα ρούχα ενώ κανένα άλλο στοιχείο δεν δίνεται για τα υπόλοιπα μέλη καθώς ο κατηγορούμενος αρνείται την ένταξή του στη Χ.Α. ή τη συμμετοχή του στην επίθεση.


Φωτογραφίες εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Γούναρης προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφία από πρόσφατη δημόσια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία ο μυνητής αναγνώρισε τον δράστη, αλλά η φωτογραφία έχει αλλειωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, κατά την προσφιλή τακτική της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα προσκόμισε σειρά δημοσιευμάτων, ρεπορτάζ από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, δηλώσεις κομμάτων και πολιτικών καθώς και την κοινή δήλωση των πολιτικών της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει ότι η επίθεση εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και κλίμα έξαρσης της πολιτικής βίας του ακροδεξιού χώρου.

Από την πλευρά των μαρτύρων υπεράσπισης  η μέλλουσα πεθερά του κατηγορούμενου, ανέφερε ότι γνωρίζει την οικογένεια του 30χρονου και κατέθεσε ότι πρόκειται για εξαιρετικό χαρακτήρα από μια οικογένεια βιοπαλαιστών, εργατικός και χωρίς να έχει δώσει ποτέ αφορμή, αρνούμενη να δεχτεί ότι έχει σχέση με το περιστατικό. Επίσης εμφανίστηκε ο οδηγός του μοτοποδηλάτου στο οποίο επέβαινε ο δράστης και κατέθεσε ότι απλώς περνούσαν από το σημείο και ότι δεν γνωρίζει ικανοποιητικά τον 30χρονο.


Την ενοχή ζήτησε η Εισαγγελέας της Έδρας

Η Εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένο με βάση το κατηγορητήριο, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της ότι αποδείχτηκε η απόλυτη ψυχική συνδρομή του στην πράη του φυσικού αυτουργού. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Γούναρης μνημόνευσε τα περιστατικά βίας και ρατσισμού του τελευταίου διαστήματος επισημαίντας ότι η πράξη έγινε σε ένα κλίμα πολιτικής αναταραχής και έξαρσης της βίας. Ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Πατεράκης επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος δεν επιδοκιμάζει οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ είναι ένας φτωχός εργαζόμενος που δεν θα διακινδύνευε την άδειά του ως υπάλληλος σεκιούριτυ, με την εμπλοκή του στην υπόθεση.


 Κρατήθηκε μάρτυρας υπεράσπισης λόγω υπόνοιας ψευδορκίας

 Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης με την μάρτυρα κατηγορίας, ενώ τόσο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης όσο και στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας υπέπεσε σε κάποιες αντιφάσεις με αποτέλεσμα η Εισαγγελέας να ζητήσει την κρατησή του λόγω υπόνοιας ψευδορκίας και αφέθηκε ελεύθερος μετά το πέρας της δίκης