Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στον... δρόμο η υπουργική απόφαση για τις εκλογές στο Δημοκρίτειο;

Αρνείται το Πανεπιστήμιο Θράκης να προκηρύξει εκλογές αν δεν σταθεί πρώτα η απόφαση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ 
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ 
ΚΩΝ. ΡΕΜΕΛΗΣ




Πινγκ πονγκ μεταξύ υπουργείου Παιδείας και διοικήσεων των πανεπιστημίων παίζεται πάλι με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, για τον οποίο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προσφεύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ είχε την Τρίτη, συνάντηση με τους νομικούς εκπροσώπους των διοικήσεων των πανεπιστημίων για να συζητήσουν τα θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου, καθώς τα μέλη του θεωρούν ότι τα θέματα αυτά δεν λύθηκαν με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι.

Η προκήρυξη των εκλογών για τα νέα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ δεν έχει γίνει ως σήμερα στα πανεπιστήμια από τα αρμόδια πρυτανικά τους συμβούλια με μόνη εξαίρεση το πανεπιστήμιο Κρήτης όπου προκήρυξε τις εκλογές για τις 17 Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια επικαλούνται την μη έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Παιδείας για τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή του νόμου.

Και το υπουργείο Παιδείας όμως απαντάει «προκηρύξτε εσείς τις εκλογές και οι υπουργικές αποφάσεις θα σταλούν». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις θα φτάσουν τις επόμενες μία με δυο ημέρες στα πανεπιστήμια.

«Η προκήρυξη των εκλογών και η διαδικασία ολοκλήρωσής τους δεν είναι θέμα νόμου» έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου στο «Βήμα». «Οι υπουργικές αποφάσεις θα αφορούν κυρίως τη διαδικασία της ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου που όμως θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η πρώτη εκλογή κηρυχθεί άγονη. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων λοιπόν πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προχωρήσουν στην προκήρυξη των εκλογών».

«Εμείς προκηρύξαμε τις εκλογές γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευρυπίδης Στεφάνου. «Βέβαια, είναι παρακινδυνευμένο καθώς δεν έχουμε λάβει ακόμη όλες τις υπουργικές αποφάσεις αλλά ως τις 25 Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε βγάλει συμβούλια και δεν έχουμε περιθώριο χρόνου». Πολλοί συνάδελφοί του ωστόσο, δεν σκέφτηκαν με τον ίδιο τρόπο.

«Πρέπει να δούμε τα θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου» δηλώνει σχετικά ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ, πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης. «Υπάρχει όμως καθυστέρηση από το υπουργείο Παιδείας. Ο νόμος αυτός έχει άπειρα σημεία που απλά δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Πιστεύω πραγματικά πως είναι ό,τι πιο πρόχειρο έχει γίνει ποτέ» συνεχίζει.

«Για την διενέργεια των εκλογών ο νόμος προβλέπει ότι η διαδικασία, ο τρόπος διενέργειας της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Συμβουλίου του Ιδρύματος καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης και νομικός κ. Κώστας Ρέμελης. «Οσο καθυστερεί η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων είναι καταφανές ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί καμία εκλογική διαδικασία ελλείψει σχετικού διαδικαστικού και εκλογικού πλαισίου» καταλήγει.