Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Site της Θράκης "κάρφωσε" στην ΕΛ.ΑΣ. αναγνώστες του για τα σχόλιά τους;

Αναφέρει ότι "έδωσε στοιχεία για άρση του απορρήτου". Που τα έδωσε τα στοιχεία; Στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Αν ισχύει, τότε είναι πρωτοφανές φάουλ. Ποτέ δεν (προ)δίνεις αναγνώστες, ακόμα και αν βρίζουν. Απλά, δεν δημοσιεύεις τα σχόλιά τους...

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ;
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ



Μας έκανε εντύπωση το ακόλουθο απόσπασμα από την σημερινή παραπολιτική στήλη του XanthiPress:


"Έχουμε πει αρκετές φορές ότι η ελευθερία στη συγγραφή σχολίων κάτω από θέματα του X-P επαφίεται στην καλή προαίρεση και περιφρούσηση από τους αναγνώστες. Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η λογική κάποιων είτε να προσπαθύν να επιβάλλουν με το ζόρι τις ιδέες τους και να συγκρούονται χρησιμοποιώντας υβριστικής-συκοφαντική-ρατσιστική ρητορική, είτε να κρίνουν δημόσια πρόσωπα με τρόπο ιδιαίτερα απαξιωτικό και επιλήψιμο. Πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουμε επισημάνει ότι τα σχόλια προσαρμόζονται στη δημοκρατικότητα των αναγνωστών και θα είναι ενεργοποιημένα όσο θα υπάρχει σύνεση. Αν εκτραχυνθεί η κατάσταση, θα το ξανασυζητήσουμε.

Και επειδή έχουμε προειδοποιήσει, θα πρέπει να γνωρίζουν οι «σχολιαστές» του XanthiPress.gr ότι σε δύο περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό, το XanthiPress.gr έδωσε στοιχεία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να εντοπιστούν οι συγγραφείς υβριστικών σχολίων. Όποιος επιθυμεί να διαπράττει ποινικά αδικήματα μέσα από τις γραμμές του XanthiPress.gr, θα πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη."


Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ THRAKILIVE

Η προσπάθεια του XanthiPress, παρά τα φάουλ στα οποία μερικές φορές έχει υποπέσει, έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι από τις καλύτερες διαδικτυακά σε όλη την Θράκη. Το παρακολουθούμε καθημερινά και αναπαράγουμε την ύλη του, γιατί κάνει δουλειά. Αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο το συγκεκριμένο κείμενο μας προκαλεί αίσθηση και συνάμα απορίες.

Τι εννοεί ο Γιάννης Σιδηρόπουλος όταν λέει ότι "σε δύο περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό, το XanthiPress.gr έδωσε στοιχεία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να εντοπιστούν οι συγγραφείς υβριστικών σχολίων". Σε ποιον έδωσε τα στοιχεία; Στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δηλαδή στην Αστυνομία; Αν ναι, τότε έχει πράξει ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.

Το κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ και blog οφείλει να προστατεύει τους αναγνώστες του και κυρίως τους "σχολιαστές" του, ακόμα και αν αυτοί είναι ανώνυμοι. Ακόμα και αν βρίζουν. Ακόμα και αν συκοφαντούν. Πολύ απλά, αν διαφωνεί με αυτά που γράφουν, ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ. Οπότε ορθή η απειλή του Γιάννη για διακοπή των σχολιασμών, αν και υπάρχει η λύση του ελέγχου. Αν και εφόσον δεν μπορεί να πράξει το τελευταίο, ας προχωρήσει στην απαγόρευση τότε των σχολίων.

Αυτό άλλωστε κάνουμε και εμείς. Επειδή προφανώς και δεν μπορούμε να ελέγχουμε τον καθένα που θα θέλει να γράψει οτιδήποτε, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΩΝ - αν και προφανώς την έχουμε και αρκετοί αναγνώστες μας την έχουν ζητήσει. Είμαστε πέντε άτομα όλα κι όλα, προσπαθούμε να έχουμε ροή διαρκή, η προσπάθεια είναι ΕΡΑΧΙΤΕΧΝΙΚΗ και δεν έχουμε καν διαφημίσεις, άρα ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Για αυτό και μας έχει αγαπήσει ο κόσμος, ως ένα από τα πιο ανεξάρτητα ΜΜΕ της περιοχής, αν και blog. Και ξέρει ότι όποιος θέλει να μας πληροφορήσει για κάτι, να σχολιάσει κάτι, να αντιδράσει σε κάτι, μπορεί να το κάνει με τον παραδοσιακό τρόπο του e-mail. Και όταν αυτό είναι κάτι σημαντικό, αναλαμβάνουμε ΕΜΕΙΣ την ευθύνη να το αναρτήσουμε και να το προωθήσουμε προς ανάγνωση στο αναγνωστικό μας κοινό...

Αν ποτέ μπορέσουμε να το δούμε επαγγελματικά το πράγμα και γίνουμε περισσότεροι, τότε ίσως και να ανοίξουμε την δυνατότητα σχολιασμών. Αλλά με τα ταυτόχρονο έλεγχο του τι δημοσιεύεται και τι όχι. Μέχρι τότε, όσοι έχουν πρόβλημα με "υβριστές σχολιαστές", απλά ας ακολουθήσουν το παράδειγμά μας...

.