Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στις κάλπες



Τι αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η "Αυγή" και ο ανταποκριτής της στην περιοχή Στμάτης Σακελλίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές




Μια κρίσιμη περιφέρεια, δεδομένου ότι βρίσκεται στα σύνορα της χώρας, η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κυριαρχία του αγροτικού πληθυσμού σε ποσοστό 43% και του αστικού με 40%, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, που βέβαια ο αιρετός περιφερειάρχης της "σύντομης θητείας" και στον καιρό του Μνημονίου θα έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο.
Ανοιχτά είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, όπως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι εταιρείες χρυσού, τα ζητήματα στη Δράμα με τον λιθάνθρακα, όπως ανοιχτά είναι και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως αυτά της υψηλής εξάρτησης από παραδοσιακές και επιδοτούμενες καλλιέργειες, εξάρτηση από προϊόντα που αλλάζει η πολιτική στήριξης από την Ε.Ε., από τους μικρούς και πολυτεμαχισμένους κλήρους, από την εξάντληση των εδαφών και από την ύπαρξη ενός αγροτικού τομέα με χαμηλό βαθμό εξειδίκευσης.
Ταυτόχρονα, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, οι βιομηχανικές περιοχές φθίνουν, επενδύσεις δεν υπάρχουν, αλλά πλήττεται καίρια και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Από την άλλη, η ύπαρξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που συνέβαλε επί σειρά ετών στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε μια παρασιτική λογική της οικονομίας, σήμερα θύμα και αυτό της κρίσης, αλλά και των προβλημάτων του, μάλλον θα δυσκολευτεί να παίξει τον ρόλο του μεγάλου επενδυτή της Θράκης. Αν και δεν είναι ο ρόλος αυτός ενός πανεπιστημίου, εντούτοις, είπαμε, στη Θράκη όλα είναι πολλές φορές διαφορετικά.
Μείζον πρόβλημα είναι και οι μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες, καμία σχέση δεν έχει ο αστός της Καβάλας με τον κάτοικο του μειονοτικού χωριού του Κέχρου στην ορεινή Ροδόπη, όπως και μικρή είναι η σχέση του κατοίκου των Δικαίων του Έβρου με την Κομοτηνή. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικά οι νέες αιρετές αρχές θα έχουν να διαχειριστούν, εκτός από το βάρος της οικονομικής κρίσης, και την ουσιαστική αποτυχία του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Καίρια ευθύνη αναμφίβολα είχε και το πολιτικό προσωπικό των περιοχών, αυτό που σήμερα καλείται από δύο μεγάλα κόμματα να βρει λύσεις.


Αυτοδιοικητικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Τον νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, κατεβάζει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο περιφερειάρχη και τον νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, κατεβάζει η Νέα Δημοκρατία. Στελέχη γνωστά, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποια πολιτική κομίζουν για την περιφέρεια; Η μέχρι τώρα πολιτική τους στις νομαρχίες ήταν μια πολιτική διαχείρισης και τίποτε παραπάνω. Και τα δύο κόμματα προέκριναν υποψηφίους από τους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης και αγνόησαν την πολυπληθέστερη Καβάλα, ασφαλώς γιατί φιλοδοξούν να καρπωθούν ένα μεγάλο τμήμα των κάπου 100.000 μειονοτικών ψηφοφόρων στους δύο νομούς.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με αισιοδοξία στη μάχη των περιφερειακών εκλογών προτείνοντας για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Ανέστη Στρατιάδη, στέλεχος του ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος, με πλούσια δράση στα ζητήματα του περιβάλλοντος μέσα από την οικολογική ομάδα Ροδόπης, αλλά και εμπλεκόμενο και παλιότερα στα αυτοδιοικητικά, όταν, πάλι συνεργαζόμενος με τον Συνασπισμό, έμπαινε επικεφαλής του νομαρχιακού ψηφοδελτίου στον νομό Ροδόπης, όπου τότε υποψήφιος υπερνομάρχης ήταν ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετική υποψηφιότητα και δείχνει το ενδιαφέρον του κόμματος της αριστεράς για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Στον Δήμο Κομοτηνής η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Κοτσάκη, το ΠΑΣΟΚ τον μηχανικό Γιώργο Πετρίδη και το ΚΚΕ τον γιατρό Νίκο Φακιρίδη. Ο Συνασπισμός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με κινήσεις και στελέχη που έχουν και πασοκογενή πολιτική καταγωγή και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινώσει τι και ποιον θα στηρίξει. Ερωτηματικό παραμένει αν θα κατέβει τελικά αυτόνομο μειονοτικό ψηφοδέλτιο για τον δήμο της Κομοτηνής. Σε μια τεταμένη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας επήλθε διχασμός. Τα στελέχη της μειονότητας που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ήταν εναντίον του αυτονόμου ψηφοδελτίου και για λόγους προσωπικούς, αντίθετα με τα στελέχη που προέρχονται από το κόμμα που είχε ιδρύσει ο μακαρίτης Αχμέτ Σαδίκ, τα οποία αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδο μειονοτικού ψηφοδελτίου.

Στον δε νομό Ξάνθης δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι στηρίζουν το αυτοδιοικητικό σχήμα υπό τον Ν. Ανταμπούφη για τον δήμο της Ξάνθης, το δε ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Πούλιο και η Νέα Δημοκρατία τον νυν δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη.


Πηγή:  http://www.avgi.gr/