Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Μνημείο-σύμβολο της Θράκης η Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Ελένη Μπίστικα στην "Καθημερινή" για τη βυζαντινή Μονή που έκτισε ο Ισαάκιος Κομνηνός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Η Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας είναι το πιο πολυσέβαστο μνημείο της Θράκης, στις Φέρες του Εβρου. Χτίστηκε το 1152 μ.Χ. από τον Καίσαρα Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, στην τοποθεσία του Εβρου, γνωστή ως Βήρα, δίπλα στον δρόμο που οδηγούσε από την Τραϊανούπολη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καίσαρ Ισαάκιος Κομνηνός, γνωστός στην Ιστορία ως κτήτωρ της περίφημης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, δημιούργησε στη Θράκη ένα μνημείο-σύμβολο που απηχούσε τη μεγαλοπρέπεια της τέχνης της Πρωτεύουσας του Βυζαντίου του 12ου αιώνα –Κομνήνεια Περίοδος– και εμόνασε και ετάφη σε αυτή.
Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας πιστούς από όλη τη Θράκη, οι οποίοι δίνουν ένα δυναμικό «παρών» δίπλα στο ένδοξο παρελθόν τους, στις όχθες του ποταμού Εβρου. Ο Εβρος, ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της ΝΑ Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, και ο κυριότερος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου έχει συνολικό μήκος 530 χλμ. και εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, το λεγόμενο Θρακικό, σχηματίζοντας ένα δαιδαλώδες Δέλτα, που αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας και έναν από τους σπουδαιότερους της Ευρώπης. Στον Εβρο οφείλεται και το όνομα του νομού, με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη, πόλη σύγχρονη που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς και εμπορικούς κόμβους της ευρύτερης περιοχής.
Ο Νομός Εβρου έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό μνημείων και τουριστικών προορισμών διεθνούς απήχησης, όπως το δάσος της Δαδιάς, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας, το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, το Βυζαντινό Υδραγωγείο των Φερών και, βέβαια, τη Μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, από την κρύπτη του Καθολικού της οποίας θα γίνει η Αφή της Φλόγας και θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώς τη Βαρσοβία της Πολωνίας. Η στήλη της «Κ» που φέρει τον τίτλο της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως για τα Special Olympics, με ιδιαίτερη περηφάνια δίνει σήμερα αυτές τις λεπτομέρειες της Αφής της Φλόγας που θα μεταφέρει αξίες όπως η Πίστη, η Αγάπη και η Ελπίδα, μέσα από τον θεσμό των Special Olympics, σ’ όλο τον κόσμο...
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/
στις
11:13 μ.μ.