Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μαζικές ερωτήσεις στη Βουλή για την λαθρομετανάστευση

Τις έκαναν Ρενταρή και Δερμεnτζόπουλος στον Χρυσοχοΐδη, θα τους τις απαντήσει όμως ο... Παπουτσής (αφού άλλαξε ο Υπουργός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ


Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΡΕΝΤΑΡΗ:

ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτη η λαθρομετανάστευση στον Έβρο»


Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Νομό Έβρου.

Οι κάτοικοι της παραμεθορίου ζώνης ζούνε καθημερινά με τον τρόμο της εισβολής στις περιουσίες τους των παράνομων λαθρομεταναστών οι οποίοι εισέρχονται στο εσωτερικό της χώρας προερχόμενοι από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου.

Ειδικά στο Βόρειο τμήμα του νομού και κυρίως στο δήμο Βύσσας η κατάσταση έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι από την παρουσία των λαθρομεταναστών που πλέον περνούν από την περιοχή ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Ο δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης πριν από λίγο καιρό σας απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να λάβετε μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων.

Εξάλλου πρόσφατα μία ομάδα παρανομών μεταναστών κατάφερε να αποδράσει από το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Έβρου, σπάζοντας την κλειδαριά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς φρουρούς.

Συγκεκριμένα απέδρασαν τρεις Γεωργιανοί, δύο Σύριοι, ένας Ιρανός κι ένας Ιρακινός, που ανέμεναν διοικητική επέλαση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής;

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής που δραστηριοποιούνται στην φύλαξη των συνόρων και στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης εισόδου στη χώρα

 
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ:
 
ΠΡΟΣ


1. κ. Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

2. κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Μαζική και διαρκώς αυξανόμενη είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα».

Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μεγάλο κύμα εισόδου λαθρομεταναστών στον Έβρο από τα σύνορα με την Τουρκία. Ειδικότερα «δασκαλεμένοι» από τα κυκλώματα, οι λαθρομετανάστες γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στον Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, στο Κέντρο Υποδοχής που βρίσκεται στο Δ.Δ Φυλάκιο του Δήμου Κυπρίνου, μόλις για δύο μέρες και από εκεί θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου τους περιμένουν συγγενείς και συμπατριώτες. Καθημερινά αστυνομικοί και συνοριοφύλακες εντοπίζουν και συλλαμβάνουν 180 με 200 λαθρομετανάστες μόνο στα χερσαία σύνορα της Βύσσας και σε τμήμα του ποταμού Έβρου. Συνολικά,

σύμφωνα με πληροφορίες, 17.000 λαθρομετανάστες, κυρίως Αφροασιάτες, έχουν μπει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μόνο μέσω των συγκεκριμένων περιοχών.

Οι λαθρομετανάστες περνούν τα σύνορα ασταμάτητα και υπάρχουν πληροφορίες ότι στην πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν χιλιάδες άτομα που περιμένουν τη σειρά τους. Τους τελευταίους μήνες τα κυκλώματα στρέφονται κυρίως προς τα χερσαία σύνορα στη Βύσσα, από όπου διέρχεται περίπου του 80% με 90% των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος από περιοχές που ανήκουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Ελάχιστοι είναι όμως πλέον οι διακινητές που φτάνουν με φορτηγά σε ερημικές τοποθεσίες για να παραλάβουν τους μετανάστες, όπως γινόταν παλιότερα. Παρατηρείται ότι οι λαθρομετανάστες θέλουν να συλληφθούν, γιατί παίρνουν το υπηρεσιακό χαρτί, όπου αναφέρεται ότι έχει γίνει η καταγραφή τους και τους δίνεται διορία 30 ημερών μέχρι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παραμείνουν για δύο μέρες στο Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο στη συνέχεια ξεκινούν για Αθήνα. Μάλιστα όλοι οι λαθρομετανάστες που εντοπίζονται έχουν μαζί τους και 40 Ευρώ, όσο είναι το εισιτήριο του ΚΤΕΛ μέχρι την Αθήνα.

Η μαζική είσοδος των λαθρομεταναστών έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή. Στους αγρότες που κινδυνεύουν κατά την παραμονή τους στους αγρούς και φοβούνται πλέον να πλησιάσουν σ’ αυτούς, στους κατοίκους των οικισμών που δέχονται καθημερινά μια πραγματική εισβολή και στο σύνολο της κοινωνίας.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι αλλοδαποί που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων. Όπως εξηγούν αστυνομικοί, από όλους τους λαθρομετανάστες λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία στέλνονται στην Αθήνα για ταυτοποίηση. Πρόκειται για χιλιάδες αποτυπώματα, οπότε η διαδικασία κρατάει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Μπορεί, επομένως, να έρθει κάποια στιγμή απάντηση ότι ένας ή περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες που είχαν συλληφθεί κατηγορούνται για φόνο, ληστείες ή για διάφορα άλλα αδικήματα, ωστόσο, όλοι οι μετανάστες κρατούνται μέχρι δύο ημέρες, οπότε είναι αδύνατον μετά από μήνες η Αστυνομία να εντοπίσει τα άτομα αυτά.

Ενόψει όλων των παραπάνω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου :

1. Να υπάρξει μεγαλύτερη θωράκιση των συνόρων της χώρας μας.

2. Να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής και να «προστατευθεί ο πολίτης».

3. Να αποκτήσει η χώρα μας ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης ορθολογικό και αποτελεσματικό με σεβασμό στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, αλλά και με γνώμονα την δημόσια ασφάλεια.

4. Να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομικοί και Συνοριοφύλακες) να ανταπεξέλθουν στην υπερβολική πίεση που δημιουργεί η μαζική και διαρκώς αυξανόμενη είσοδος των λαθρομεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή.

5. Πως θα αντιδράσει στο διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα (πέραν των κοινότυπων απαντήσεων περί «συμφωνιών», «διεθνών οδηγιών» κλπ);