Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κι ύστερα …έδιωξαν τις μέλισσες

Κόντρα μελισσοκόμων και Δασαρχείου Ξάνθης, που με απαγορεύει την τοποθέτηση κυψελών. Στη μέση η... Πυροσβεστική! 

Ανάγκη για δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου στο νομό.
                                ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κάθε άλλο παρά «μελωμένες» είναι οι σχέσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Αρισταίος» με το Δασαρχείο Ξάνθης. Ο λόγος; Η αιφνιδιαστική απόφαση του Δασαρχείου να εκδιώξει τις υπάρχουσες κυψέλες και να απαγορεύσει την τοποθέτηση νέων στο χωματόδρομο πάνω από την Παναγίας της Καλαμούς. Χωρίς καν να κοινοποιήσει την απόφασή του προς τον συνεταιρισμό – όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης - αλλά τοποθετώντας απαγορευτικές πινακίδες το δασαρχείο επιχειρεί να «εκκαθαρίσει» από κυψέλες την περιοχή όπου υπάρχει το πευκοδάσος προκειμένου να εκλείψει πιθανός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς. Τόσο αυτό όσο και η όχληση περιπατητών είναι τα δύο επιχειρήματα στα οποία στηρίχθηκε ο δασάρχης κ. Σταμπουλίδης για την έκδοση της απόφασης – όπως μας πληροφόρησε - η οποία ειρήσθω εν παρόδω χρονικά τοποθετείτε λίγο μετά την πυρκαγιά της Μυτιλήνης. Υπενθυμίζουμε ότι για την πυρκαγιά αυτή κρίθηκαν ένοχοι μελισσοκόμοι.


Υπό διωγμόν οι μέλισσες…

Εξοργισμένοι είναι οι μελισσοκόμοι που βιώνουν ένα ξεριζωμό και σε ανακοίνωσή τους την οποία κοινοποίησαν και στο δασαρχείο στην Νομαρχία και το δήμο Ξάνθης ζητούν λύση. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ένας τόσο ευαίσθητος και σημαντικός κλάδος της Ελληνικής υπαίθρου που προσφέρει τόσο πολλά στη φύση και στον Άνθρωπο δεν έχει την ελάχιστη υποστήριξη από την Ελληνική Πολιτεία και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Πρόσφατα μας ανακοινώνουν την απαγόρευση τοποθέτησης κυψελών στον χωματόδρομο Παναγίας της Καλαμούς με την αιτιολογία ενόχλησης των περιπατητών. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που να διασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη περιπατητών και κυψελών. Όφειλαν τόσα χρόνια τόσο η Νομαρχία όσο και ο Δήμος της Ξάνθης σε συνεργασία με το Δασαρχείο να είχαν προχωρήσει σε διανοίξεις διαβάσεων προς ειδικά ξέφωτα ώστε να μπορούν οι μελισσοκόμοι να εξυπηρετούν χωρίς να ενοχλούν τους περαστικούς. Δεν θα ανακαλύπταμε δα και την Αμερική! Το ίδιο γίνετε εδώ και πολλά χρόνια τόσο στη Θάσο όσο και στην Χαλκιδική. Έτσι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ειδικά μελισσοκομικά πάρκα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στον Νόμο μας δεν διαθέτουμε εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή πευκόμελου, πλην του περαστικού δάσους της Παναγίας της Καλαμούς . Είναι δε αυτονόητο ότι ο καθένας από τους μελισσοκόμους αποτελεί ενεργό μέλος στην διαδικασία πρόληψης πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Κανένας άλλος δεν περνάει τόσες ώρες ημερησίως στο βουνό. Το δάσος, πηγή ζωής για την πόλη μας , είναι πηγή ζωής και για το επάγγελμα μας . Εκατοντάδες επαγγελματίες μελισσοκόμοι και οι οικογένειες τους πλήττονται ανεπανόρθωτα οικονομικά από την μονομερώς ληφθείσα αυτή απόφαση. Παρακαλούμε θερμά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αιτήσεις μας και να επανεξετασθεί άμεσα το όλο θέμα μέχρις ότου δοθεί οριστικά λύση με την δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων. Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε! Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε την συνδυασμένη προσφορά μας τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην προστασία του δάσους».


Μας καταστρέφουν…

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισημαίνει ότι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στη Διεύθυνσης Γεωργίας της νομαρχίας, στο δήμο στο δασαρχείο να τους υποδείξουν μια περιοχή να τοποθετήσουν τις κυψέλες όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Η μια υπηρεσία πετά το μπαλάκι στην άλλη με αποτέλεσμα αυτό το πολυπόθητο μελισσοκομικό πάρκο να είναι όνειρο θερινής νυκτός για τα 314 εγγεγραμμένα μέλη του συνεταιρισμού και τους 1.000 και πλέον μελισσοκόμους του νομού μας. : «Μ’ αυτή την απόφαση μας καταστρέφουν . Η παραγωγή μελιού στο νομό μας βασίζεται κατά 70% στο πεύκο. Με την απαγόρευση που μας έκαναν μετατοπίζοντας μας καταστρέφουν. Να σκεφτείτε ότι αν υπάρχει 500 μέτρα απόσταση από το δάσος έχουμε 25% μείωση της παραγωγής μελιού. Λένε για κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι μελισσοκόμοι αγαπούν το δάσος. Είναι χώρος της δουλειάς του. Εξαρτώνται απ’ αυτό. Έχουν κάθε λόγο να το προστατεύουν. Τηρούν όλους στους κανόνες. Έχουν πάντα νερό μαζί τους κατά τη χρήση καπνογόνου και προσέχουν πολύ».Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Καραπαναγιωτίδης ήρθε σε επικοινωνία και μ’ άλλους συνεταιρισμούς της περιφέρειας και προτίθενται να…συνεταιρισθούν για να προβάλλουν την απόφαση την οποία θεωρούν παράνομη και μια… πρωτοτυπία του δασαρχείου της Ξάνθης!


Το δασαρχείο πετά το μπαλάκι στην πυροσβεστική

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος φάνηκε ο δασάρχης κ. Σταμπουλίδης στο άκουσμα για μόνο του θέματος. Περιόρισε το θέμα μόνο στον κίνδυνο ο πυρκαγιών και προσπάθησε να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης παραπέμποντάς μας στην πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης και στην αγορανομική διάταξη που απαγορεύει – όπως σημείωσε – την τοποθέτηση κυψελών πλησίον σε δασικούς δρόμους. Δεν έδωσε όμως καμιά εξήγηση γιατί τη δεδομένη στιγμή το δασαρχείο …θυμήθηκε την διάταξη. Προέτρεψε όμως τους μελισσοκόμους να κινήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας ενός μελισσοκομικού πάρκου ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.


Η πυροσβεστική το μόνο που ξέρει είναι για την διάταξη

Απ’ την πλευρά της πυροσβεστικής, μας επεσήμαναν ότι σαν υπηρεσία δεν πήραν κάποια απόφαση που να σχετίζεται με το θέμα. Σ’ ότι αφορά της διάταξη. Πρόκειται για την 3Α πυροσβεστική διάταξη Π.Δ. Π.Υ. ΑΜΘ που ορίζει μεταξύ άλλων και σ’ ότι αφορά το κάπνισμα των μελισσών 1.Το κάπνισμα μελισσών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες, β. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης κυψελών από τα δένδρα και θάμνους, είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα, γ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού), δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι «1» (μικρή) ή «2» 2. Το κάπνισμα-μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται έκτος αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγούμενης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος».


Τώρα θυμήθηκαν τις πυρκαγιές και τους περιπατητές

Βέβαια όλα αυτά με την ακρίβεια που περιγράφονται δεν τηρούνται (σ’ ότι αφορά τις αποστάσεις κ.λ.π.) όμως ο προβληματισμός που τίθεται είναι: Σε μια εποχή που αναζητούνται εναλλακτικές μορφές οικονομίας και σε μια συγκυρία που η μελισσοκομία είναι μια απ’ αυτές και με δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης καθώς το ελληνικό μέλι θεωρείται από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού όχι μόνο δεν φροντίζουν να τη στηρίξουν αλλά φροντίζουν να εκδιώξουν τους μελισσοκόμους απ’ τον νομό αναγκάζοντάς τους να μεταφέρουν τις κυψέλες τους στην Θάσο ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής. Χρησιμοποιούν δε ως αιτιολογικό τον κίνδυνο πυρκαγιών και την όχληση των περιπατητών. Δηλαδή στη Θάσο δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Και πόσοι επιτέλους είναι αυτοί οι περιπατητές που ενοχλούνται από τις μέλισσες και γιατί θα’ πρεπε να κάνει το δασαρχείο το χατίρι τους όταν αυτοί έχουν εναλλακτική λύση ν’ αλλάξουν π.χ. διαδρομή ή οι αλλεργικοί να έχουν το απαραίτητο σκεύασμα που τους προστατεύει απ’ το τσίμπημα μελισσών που ειρήσθω εν παρόδω μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και όχι μόνο όταν περνούν από κυψέλες!


Πηγή:  http://www.empros.xan.gr/