Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Είχε τα πάντα το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που κόντεψε μεσάνυχτα

Ένταση, εισβολή κοινού, αντεγκλήσεις, χιούμορ, αποχωρήσεις και δηλώσεις με νόημα, έδειξαν τον τρόπο που θα κυλήσει η τετραετία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ




Ένταση, εισβολή κοινού, αντεγκλήσεις, χιούμορ, αποχωρήσεις και δηλώσεις με νόημα, που έδειξαν τον τρόπου που θα κυλήσει η τετραετία, χαρακτήρισαν την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, με 41 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Δεν έλλειψαν και οι προσωπικές κόντρες Μ. Στυλιανίδη – Χ. Πούλιου.


Νέα ανάκριση για τα 200.000 της ενοποίησης.

Με νέα «ανάκριση» από τη μείζονα αντιπολίτευση πέρασε το θέμα της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 200.000 ευρώ για το έργο της ενοποίησης των πλατειών. Ο Δημήτρης Μπένης αποχώρησε από τη συζήτηση του θέματος, λόγω της γνωστής σχέσης του με την ανάδοχο εταιρία και ακολούθως επαναλήφθηκαν, με διαφοροποιημένο περιεχόμενο, όσα είχαν συζητηθεί στις 20 Νοεμβρίου με την παλιά σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ελήφθη η απόφαση που μετέπειτα ακυρώθηκε.

Από την πλευρά του Δημάρχου τονίστηκε ότι ο Δημήτρης Μπένης δεν είναι μέτοχος της εταιρίας ΝΑΣΚΟΣ ΑΤΕ και άρα δεν έχει προκύψει κανενός είδους ζήτημα νομιμότητας ή κωλύματός του, αλλά από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκε το δίλημμα του ηθικού ή νόμιμου της υπόθεσης με τον Χρήστο Πούλιο να αναφέρει ότι «η βιασύνη της δημοτικής αρχής να φέρει το θέμα παρατύπως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εξηγείται από το γεγονός ότι ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος με τη φυσική παρουσία του Δημήτρη Μπένη στην αίθουσα.»

Ο υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών Μελέτης Τερζόγλου ανέλυσε τους λόγους της συμπληρωματικής σύμβασης, της παράτασης του έργου καθώς και των αποκλίσεων από την αρχική μελέτη που προκάλεσαν τη διαφορά και οφείλονται κυρίως σε λάθη προμέτρησης της μελέτης, αύξηση του Φ.Π.Α. και συμπληρωματικών εργασιών που προέκυψαν. Ακόμη πιο επίμονες από την προηγούμενη φορά ήταν οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης με την Μπετυ Πατσίδου, το Δημήτρη Βορίδη και τον Ηλία Βασιλούδη να ρωτούν για τις λεπτομέρειες.

Πιο επιθετικός ο Θανάσης Ξυνίδης ο οποίος χαρακτήρισε παράνομο το θέμα, εκτίμησε ότι κακώς περνά από το δημοτικό συμβούλιο καθώς με βάση το φάκελο του έργου δεν δικαιολογείται η συμπληρωματική σύμβαση. Επέμεινε δε αρκετές φορές στο γεγονός ότι η Υπηρεσία ζητά παράταση και επιπλέον χρήματα για το έργο, χωρίς η ανάδοχος εταιρία να έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, γεγονός με το οποίο διαφώνησε η Προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνα Μανά, που σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται και είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας με τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης.


Δίμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα

Κατά τα άλλα στο πολύ πλούσιο και πολύωρο δημοτικό συμβούλιο κυριάρχησε η γνωστή πληθωρική παρουσία του Θανάση Ξυνίδη σε συνδυασμό με τους οξείς αντιπολιτευτικούς τόνους του Χρήστου Πούλιου.

Το ζήτημα της έγκρισης δίμηνων συμβάσεων στην υπηρεσία καθαριότητας απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ως γνωστός πάντοτε η Αντιπολίτευση αντιδρά σε αυτού του είδους τα θέματα, κατά πάγια αρχή. Οι προσλήψεις αφορούν μόνος σε οδηγούς και αυτή είναι η πρόταση του Γραφείου Προσωπικού, σύμφωνα με την Διευθύντρια του Δήμου Μαρία Σπανού. Ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πάνος Ταρενίδης εξήγησε το πρόβλημα που υπάρχει με συνταξιοδοτήσεις και ασθένειες αρκετών οδηγών, αιτιολογώντας το αίτημα, ενώ οι τελευταίες συμβάσεις έληξαν στις 9-11 Τελικά το αίτημα πέρασε κατά πλειοψηφία.


«Χρησμός» Θανάση Ξυνίδη

Ο Χρήστος Πούλιος έκανε γνωστό ότι η παράταξή του αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από τις ψηφοφορίες για τις επιτροπές του Δήμου, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι επιμένει να αγνοεί την αντιπολίτευση, καθώς σε καμία από τις θεματικές επιτροπές που συστήθηκαν δεν υπήρξε συναίνεση λέγοντας πως «Η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε τη συμμετοχή συμβούλων της αντιπολίτευσης, ούτε καν ως αναπληρωματικών.»

Ακολούθως ο Θανάσης Ξυνίδης επανήλθε στην αίθουσα και ζήτησε να είναι υποψήφιος στην Επιτροπή Παραλαβής Έργων, απαιτώντας να ακολουθηθεί η πρέπουσα διαδικασία. Στις αντιδράσεις των μελών της συμπολίτευσης ότι είχε προαναγγελθεί αποχή από τις ψηφοφορίες ο Θανάσης Ξυνίδης απάντησε με νόημα:. «Αυτή τη στάση σας όταν θα ζητάτε συναίνεση σε λίγο καιρό, να τη θυμάστε»


Αναπυξιακή, Περίπτερα, Επιτροπή αναμόρφωσης κανονισμού

Η συναίνεση επιτεύχθηκε τελικά στο θέμα της εκπροσώπησης του Δήμου στην Γ.Σ. της Αναπτυξιακής ΟΤΑ ΑΕ. Την αρχική πρόταση του Δήμου να εκπροσωπηθεί από τρία μέλη της παράταξής του το ποσοστό του Δήμου, διαδέχθηκε αυτή της αντιπολίτευσης για συμμετοχή ενός μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, συμβολικά με 1 μετοχή. Το αίτημα έγινε δεκτό και έτσι ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί από τους Α. Αγκόρτζα, Ν. Σπυριδόπουλο, Κ. Παπαδόπουλο, Θ. Ξυνίδη

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι προδιαγραφές των περιπτέρων του Δήμου, με το Δ. Βορίδη να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ομοιομορφία και σεβασμός στην αισθητική της πόλης. Εξάλλου, Η επιτροπή για την αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου συστήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιτροπή αποτελείται από το Προεδρείο του Συμβουλίου και τον τέως Πρόεδρο, δηλαδή τους κυρίους Δημαρχόπουλο, Παναγιωτίδη, Ανταμπούφη, Φιλίππου.


Πρώτη συνεδρίαση με έλλειψη χώρου, νέο Πρόεδρο και μερική απαγόρευση καπνίσματος.


Σε δύσκολη και ταραχώδη συνεδρίαση έκανε πρεμιέρα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Παρόλα αυτά εκτιμήθηκε ως θετική η παρουσία του, καθώς επιχείρησε να είναι τυπικός στην τήρηση του κανονισμού – παρά τα πολλά διαδικαστικά ζητήματα που τέθηκαν- καθώς και στη διαχείριση του κοινού που εισήλθε για το Κολυμβητήριο.

Εμφανής ήταν η έλλειψη χώρου που παρατηρήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση. Τα νέα έδρανα που δημιουργήθηκαν για τους δημοτικούς συμβούλους, καταλήφθηκαν αναγκαστικά από κάμερες και κάποιοι τοποθετήθηκαν στις εσοχές των παραθύρων ενώ οι Πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων βρήκαν θέση στους πάγκους των δημοσιογράφων. Χαλαρότητα παρατηρήθηκε στην τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στον προθάλαμο της αίθουσας που φιλοξενεί κυρίως δημοσιογράφους και συμβούλους.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/