Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οξύτατη επιστολή του πρύτανη του ΔΠΘ προς Διαμαντοπούλου

Μαζί με άλλους εννέα πρυτάνεις άλλων ελληνικών ΑΕΙ, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διαμαρτύρεται έντονα προς την υπουργό Παιδείας για μια σειρά από ζητήματα
                              ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΑ

Την οξύτατη αντίδρασή τους εκφράζουν, με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωποι δέκα ΑΕΙ για την καθυστέρηση του υπουργείου στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην ίδια επιστολή, οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ εκφράζουν τη στήριξή τους στον κ. Αχ. Μητσό, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, λόγω διάστασης απόψεων με τον υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο. Πάντως, ο υφυπουργός επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια «ανταποκρινόμενος σε πρόσκλησή του», όπως δήλωσε ο κ. Πανάρετος. Οι εξελίξεις στα ΑΕΙ ήταν το θέμα της συνάντησης, που παρουσιάστηκε ως άτυπη αφού δεν μετείχε η υπουργός. «Εφυγα από τη συνάντηση με νέες δυνάμεις για τη συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας που κάνουμε», τόνισε ο κ. Πανάρετος.



Ειδικότερα, η επιστολή προς την υπουργό υπογράφεται από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, της ΑΣΚΤ και των Πανεπιστημίου Αθηνών, Πατρών, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Θράκης και Ιονίου. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν «αλλαγή των έως τώρα επιζήμιων τακτικών», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του κ. Μητσού για έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών χρηματοδότησης της έρευνας. Εξαιτίας καθυστερήσεων, σημαντικός αριθμός υποτρόφων του προγράμματος «Ηράκλειτος» σύντομα θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση, λόγω εκπνοής του χρονικού ορίου για τη λήψη των διδακτορικών διπλωμάτων. Επίσης, οι καθυστερήσεις, με ατέρμονες διαδικασίες επιλογής που ακολουθούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων «Θαλής», οδηγούν σε απώλεια πολύτιμων πόρων, ενώ ακυρώνουν κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας και πρωτοτυπίας σε τομείς εφαρμοσμένης έρευνας, που μπορούν να στηρίξουν την οικονομία». Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται οι απόψεις της ηγεσίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η οποία επανεξελέγη (πρόεδρος ο κ. Νίκος Σταυρακάκης και γραμματέας η κ. Ευγενία Μπουρνόβα) μετά το συνέδριο την περασμένη Κυριακή.



Στον αντίποδα, πάντως, ο κ. Πανάρετος έκανε λόγο για «εισαγωγή διεθνών αξιολογήσεων ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια για την έρευνα», ενώ έριξε ευθείες βολές κατά των ΑΕΙ, μιλώντας για «προσπάθειες που κάνουμε για την αντιμετώπιση και πρόληψη φαινομένων αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής». Από την πλευρά της, η υπουργός επαναδιατύπωσε την πρόθεσή της να γίνουν ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μπαλώματα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να αλλάξουν ριζικά προς την κατεύθυνση που έχουν αλλάξει στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης», είπε μιλώντας στο Real Fm. Τέλος, σε αναστολή των διοικητικών υπηρεσιών του προχωρά από την Παρασκευή το ΤΕΙ Πειραιά λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχει. Ενδεικτικά, οι εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες του ΤΕΙ, που αποτελούν το 80% των διδασκόντων, κάνουν επίσχεση εργασίας από τις 10 Ιανουαρίου λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.