Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αποκάλυψη: Βγήκε από το Wikileaks νέο απόρρητο τηλεγράφημα για τον Έβρο

Σε άλλο έγγραφο ο Χρυσοχοΐδης
εμφανίζεται να λέει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι...
«η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα»

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΑΛΟΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ



Τουλάχιστον από τις 21 Ιανουαρίου του 2010 ήταν ενημερωμένη η αμερικανική πλευρά για το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έβγαλε πριν από λίγο το Wikileaks και αφορά συνάντηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου με τον τότε αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαντ.

Όπως αναφέρει ο Σπέκχαντ στο τηλεγράφημα που έχει σχέση με την παράνομη μετανάστευση, «το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τότε που η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει την ροή παράνομων μεταναστών τόσο στα σύνορα της ξηράς όσο και της θάλασσας». Σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο Οικονόμου στον Σπέκχαντ, η Τουρκία αντιμετωπίζει και αυτή πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση και για τον λόγο αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα από την διεθνή κοινότητα το συντομότερο δυνατό, κυρίως σε σχέση με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και όχι τόσο με τις χώρες διέλευσης αυτών.

Ο σάλος πάντως αναμένεται να προκληθεί από το εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που φέρει ημερομηνία 31 Ιανουαρίου του 2010, υπογράφεται από τον Σπέκχαντ και περιγράφει συνάντησή του με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.Ο τελευταίος εμφανίζεται να λέει ότι... «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα (σσ. «EYP is nothing»)», περιγράφοντας έτσι με τον πιο αρνητικό τρόπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσε από το Wikileaks γίνεται αναφορά στην εκτενή 45λεπτη συνάντηση που είχαν Χρυσοχοΐδης και Σπέκχαντ στο γραφείο του τελευταίου, στις 22 Ιανουαρίου 2010. Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, λιμενικό κλπ). Στη συζήτηση εκείνη, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία όπως σημείωσε ο υπουργός δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και το γεγονός είναι ότι είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της, όχι μόνο εξαιτίας του συνδικαλισμού. Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε μάλιστα στον κ. Σπέκχαρντ την πρόθεσή του «να διαλύσει και να χρίσει από την αρχή» (σσ. «to collapse and rebuild it» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα).

.