Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ

Υπέκυψε μετά από πολυήμερη μάχη σε αθηναϊκό νοσοκομείο

Είχε κατέβει και ως υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο στις εκλογές του 1996

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ.


Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 10 Ιανουαρίου εισήχθη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.

Ο Μιλτ. Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1939. Ήταν γιος του Άγγελου Έβερτ, διοικητή της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της κατοχής και μετέπειτα αρχηγού του σώματος. Ο Αγγ. Έβερτ ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Έσωσε από τους Ναζί πολλούς Έλληνες Εβραίους, εκδίδοντάς τους πλαστά πιστοποιητικά βάφτισης, αλλά ήταν και ο μοιραίος άνθρωπος στα Δεκεμβριανά, δίνοντας εντολή να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί κατά διαδηλωτών .

Ο Μιλτ. Έβερτ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 1974 και εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως το 1989, όταν και παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελεύθερης ραδιοφωνίας, καθώς επί της δημαρχίας του ιδρύθηκε ο "Αθήνα 9,84".

Μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 1993 και την παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία του κόμματος, ο Μιλτ. Έβερτ εξελέγη στην προεδρία, συγκεντρώνοντας της ψήφους 141 εκλεκτόρων. Ο εσωκομματικός του αντίπαλος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης συγκέντρωσε 37, ενώ τέσσερις εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν από τους δύο.

Παρέμεινε πρόεδρος της Ν.Δ. έως τις 21 Μαρτίου 1997, όταν και τον διαδέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής.

Το 2009 αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχε δύο κόρες.

Οι πολιτικοί του φίλοι και οι υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν και "μπουλντόζα", ενώ ήταν γνωστός και για την αγάπη του για τα ζώα.

.