Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θα μας τρελλάνουν! Στη Ρώμη θαβουν στον αγωγό και στην Αθήνα εγκρίνουν προμελέτες

Το υπουργείο περιβάλλοντος ενέκρινε την προμελέτη για την ηλεκτροδότηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ; ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ


Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ηλεκτροδότηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ηλεκτροδότηση των δεξαμενών θα γίνει με κατασκευή γραμμής υψηλής τάσης μήκους 5,6 χιλιομέτρων, από τη βιομηχανική περιοχή του Άβαντα Αλεξανδρούπολης, όπου χωροθετούνται οι δεξαμενές , έως την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς Αλεξανδρούπολη - Προβατώνας.

Η ισχύς των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στις δεξαμενές θα είναι 19 μεγαβάτ. Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή και έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.


Ο Τύπος της Βουλγαρίας για το θέμα

Εν τω μεταξύ, οι εφημερίδες της Βουλγαρίας αναφέρουν σήμερα ότι αποδείχτηκαν ανυπόστατες οι φήμες για το τέλος του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

«Στη σημερινή συνάντηση των μετόχων (της διεθνούς κατασκευάστριας εταιρείας του έργου, της Trans Balkan Pipeline) στη Ρώμη, η Βουλγαρία θα έχει εκπρόσωπο, ενώ η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το σχέδιο», αναφέρει ο βουλγαρικός Τύπος.

Σχετικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα περί αποχωρήσεως της Ρωσίας από το έργο του πετρελαιαγωγού, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, τονίζει στην εφημερίδα Σόφια Σεγκά ότι «πρόκειται για συνήθεις ελιγμούς της Ρωσίας, για να δείξει την δυσαρέσκεια της. Επίσημη ανακοίνωση για το θέμα δεν έχει φτάσει στα χέρια μας», τόνισε.

Στο ίδιο δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλλει στη διεθνή εταιρεία του έργου, τα τέλη που της αναλογούν για το 2010, ύψους 5 εκ. ευρώ, διότι, «περιμένει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου (σ.σ. η διεθνής εταιρεία του έργου αναμένεται να καταθέσει τη μελέτη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011)».

Ο Βούλγαρος υπουργός υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία «δεν πρόκειται να λάβει μέρος στον αγωγό, σε περίπτωση που η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πληροί τα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρει η εφημερίδα Σόφια Σεγκά».

Η εφημερίδα Μόνιτορ, δημοσιεύει τη δήλωση του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας «Τράνσνιεφτ» (μία εκ των τριών εταιρειών που συστήνουν την κοινοπραξία που εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στην Trans Balkan Pipeline), Ίγκορ Ντέμιν, βάσει της οποίας η Ρωσία δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το έργο του αγωγού, αλλά να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/