Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Μοχλός πίεσης» τα δημοσιεύματα περί παραίτησης της Ρωσίας

Από τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ


Η Μόσχα βλέπει στη Βουλγαρία έναν αναξιόπιστο εταίρο, επεσήμανε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Κωνσταντίνος Φίλης επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ρωσία σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπουλη.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δε θα ήταν παράλογο να είχε όντως παραιτηθεί η Ρωσία, καθώς η κατασκευή του έργου έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια. Είπε μάλιστα ότι είναι ένα σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, η Ρωσία θέλει τον αγωγό, καθώς τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό του ρωσικού πετρελαίου που περνά από τη μαύρη Θάλασσα, διέρχεται από τα Στενά, άρα έχει λόγο και η Τουρκία, κάτι που δε συμφέρει τη Ρωσία ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά.

Άρα η Ρωσία θέλει να παρακάμψει τα προβληματικά για τα συμφέροντά της Στενά.

Ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι η Βουλγαρία από την πλευρά της, συστηματικά συνηθίζει «να πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και προφασίζεται ότι περιμένει περιβαλλοντικές μελέτες προκειμένου να προχωρήσει. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο καθηγητής, η Βουλγαρία συζητά με την ΕΕ ένα πακέτο 500 εκ. ευρώ για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Μπουργκάς κάτι που σημαίνει ότι από μία τουριστική περιοχή δεν μπορεί να περνά αγωγός.

Όπως είπε ο κ. Φίλης, ότι αν τελικά η Βουλγαρία αποφασίσει να μην προχωρήσει με την κατασκευή του αγωγού, δε θα μπορεί να γίνει τελικά τίποτα.

Παράλληλα σημείωσε ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να προχωρήσει ο αγωγός, καθώς είναι το μόνο σχέδιο πετρελαίου που την εντάσσει στον ενεργειακό χάρτη. Είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει δαπανήσει 5-6 εκατομμύρια ευρώ σε λειτουργικά έξοδα και μελέτες.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα, είπε ότι είναι μοχλός πίεσης από τη Ρωσία – η οποία στη συνέχεια το διέψευσε – χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η Ρωσία από το έργο.


Πηγή:   http://www.skai.gr/