Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν αποχωρεί από τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Μόσχα»

Τι δήλωσε πριν λίγο για το θέμα ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πουτιν; Ποια η στάση Αθήνας και Σόφιας;

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε νέα διάψευση ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη προέβη την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας.

"Η Ρωσία δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ούτε σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο" αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πουτιν Ντιμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα διατηρεί την προσήλωση της σε όλες τις συμφωνίες σχετικά με αυτό σχέδιο και συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ρωσία σκοπεύει να "ελαχιστοποιήσει" τα έξοδα του έργου.

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος μιας από τις τρεις ρωσικές εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Τράνσνιεφτ.


Η στάση της Σόφιας

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Σιμεόν Ντιάνκοφ επανέλαβε τη βουλγαρική θέση, που συνοψίζεται, ουσιαστικά, ότι αναμένεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, την οποία η διεθνής κατασκευάστρια εταιρεία καλείται να καταθέσει με επιπλέον προσθήκες που ''απαντούν'' σε αιτήματα του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2011.

Πρόσθεσε ότι για διάστημα ενός έτους, η Βουλγαρία δεν προέβη σε πληρωμές για το έργο και διεμήνυσε ότι "δεν πρόκειται να το κάνει πληρωμές, έως ότου υπάρξει μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου".

"Εάν, πράγματι παραιτηθεί (αποχωρήσει) η Ρωσία (από το έργο), αυτό θα είναι μια καλή λύση για τη Βουλγαρία, διότι έτσι θα παραδεχθούν ότι ήταν δικό τους σφάλμα και θα τους πούμε ''ευχαριστώ'' και θα προχωρήσουμε μπροστά", υπογράμμισε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.


Η στάση της Αθήνας

«Η Ελλαδα έκανε ότι μπορούσε για να ευοδωθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο συμμετοχής της στον αγωγό.

Την Τετάρτη εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ηλεκτροδότηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου του αγωγού.


Πηγή:   http://www.skai.gr/


Πηγή:   http://www.skai.gr/