Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος περιουσίας και για τους ημιϋπαίθριους


Αυξημένο θα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλουν στον Δήμο μέσω της ΔΕΗ οι 500.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τους «δήλωσαν», σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Αυξημένο θα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλουν στον δήμο μέσω της ΔΕΗ οι 500.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι «δήλωσαν» τους ημιυπαίθριους χώρους που διατηρούσαν, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οσοι πολίτες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος και δήλωσαν ημιυπαίθριους, πατάρια και υπόγεια που έχουν μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζονται πλέον τα κτίρια που έχουν στην κατοχή τους, θα καταβάλουν και το αντίστοιχο τέλος ακίνητης περιουσίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων να υπολογίσουν στα τετραγωνικά των κτιρίων, βάσει των οποίων προκύπτουν τα τέλη ακίνητης περιουσίας, και τα τετραγωνικά των δηλωθέντων χώρων από τις 28/4/2010 οπότε και ξεκίνησε η ισχύς του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην εγκύκλιο επίσης προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις για τα τετραγωνικά των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σε περιπτώσεις που, αν και οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτίριά τους, οι διοικήσεις των δήμων δεν τις υπολόγιζαν στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών.

Τα ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/