Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Γραμμή της Άγκυρας για καταγγελίες μειονοτικών κατά της Ελλάδας

Ο Νταβούτογλου έκανε περιοδεία στην Θράκη και κάλεσε τους μουσουλμάνους να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στους διεθνείς οργανισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ
Η "ΕΛΕΥΘΕΤΟΤΥΠΙΑ"



Ο Α. Νταβούτογλου δεν κάνει εκπτώσεις. Εδειξε ότι η μειονότητα είναι ψηλά στην τουρκική διπλωματική ατζέντα.

Την πρόθεση της Αγκυρας να «διεθνοποιήσει» το θέμα της Θράκης ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την Κομοτηνή, παρά τις διαπιστώσεις για το καλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και τους επαίνους προς τον Γ. Παπανδρέου για τα «θετικά μηνύματα που εξέπεμψε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, χαρακτηρίζοντας τη μειονότητα «τουρκική», επειδή, όπως είπε, «εδώ μιλιέται η τουρκική γλώσσα», ενώ κάλεσε τα μέλη της να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. για να ακουστεί η φωνή τους στην Ευρώπη. Η πολιτική αυτή υλοποιείται εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες, τόσο από τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης με έδρα τη Γερμανία (ΕΟΤΔΘ) όσο και με τις παράλληλες δομές σε θρησκεία και εκπαίδευση που έχουν εγκαθιδρυθεί στη Θράκη, όπως η λεγόμενη Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης και οι ψευδομουφτήδες σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Το αίτημα για απευθείας εκλογή των μουφτήδων από τη μειονότητα, που επανέφερε προ ημερών ο Τ. Ερντογάν από τη Γερμανία, στοχεύει στη μετατροπή τους από θρησκευτικούς σε πολιτικούς καθοδηγητές. Τη φιλοδοξία να γίνει μελλοντικά εκτός από ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης και εκείνων όλης της Ελλάδας (δηλαδή κάτι σαν αρχιεπίσκοπος) έχει εκφράσει επανειλημμένα ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ. Ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου στο περίφημο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια τη δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου, που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής. «Στο νομικό αυτό πλαίσιο η Τουρκία πρέπει να επιδιώκει την εξασφάλιση εγγυήσεων που θα της παρέχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων» γράφει χαρακτηριστικά, θέτοντας ως στόχο τη συγκρότηση μακροπρόθεσμα ενός πόλου επιρροής (πολιτικής και θρησκευτικής) στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΟΤΔΘ, ως μέλος διεθνών οργανώσεων, όπως το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, παρεμβαίνει με καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας, όπως οι πρόσφατες συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων. Παρεμβάσεις γίνονται και σε άλλα διεθνή φόρα, όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ο πρόεδρός της, Χαλίτ Χαμπίμπογλου, είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του τούρκου πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της «διεθνοποίησης» είναι πιθανό να εντάσσονται και οι επαφές του νεοεκλεγμένου προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής (και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Αχμέτ Χατζηοσμάν με ξένους πρεσβευτές (όπως της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας) που έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία μελετά τη λήψη μέτρων εις βάρος του. Ο ίδιος ο βουλευτής, βέβαια, με ανακοινώσεις του υποστηρίζει ότι οι επαφές αυτές γίνονται για την προώθηση της ποικιλίας «μπασμά» σε χώρες με ανεπτυγμένη βιομηχανία προϊόντων καπνού, ωστόσο η εκλογή του και μόνο στη συγκεκριμένη θέση δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα ασυμβίβαστου.

Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε και το θέμα της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας, λέγοντας ότι η διατήρηση της γλώσσας των μειονοτικών είναι το πλέον βασικό ανθρώπινο δικαίωμά τους, θέτοντας και θέμα αμοιβαιότητας. «Το να μιλάνε ελληνικά οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και εμείς να τους αποκαλούμε Ελληνες είναι το πιο φυσικό πράγμα» δήλωσε. Η προτροπή προ ημερών του Τ. Ερντογάν προς τους ομογενείς του στη Γερμανία να μαθαίνουν πρώτα την τουρκική και μετά τη γερμανική γλώσσα προκάλεσε «θερμό» επεισόδιο με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, ο οποίος αντέτεινε πως εάν τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Γερμανία δεν μάθουν πρώτα απ' όλα γερμανικά, θα μειονεκτούν στο σχολείο και δεν θα έχουν καλές προοπτικές στη ζωή τους αργότερα. Μπορεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών να κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους (από άποψη ύφους), ωστόσο έδειξε ακόμη μία φορά ότι η Θράκη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.


Πηγή:  http://www.enet.gr/