Η εφημερίδα αδιερώνει μία σελίδα για την περιοδεία του τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη και τις συμβουλές που έδωσε στους μουσουλμάνους της περιοχής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περπατάει στον κεντρικό δρόμο του Εχίνου, ως την πλατεία όπου θα βγάλει λόγο. «Είμαστε περήφανοι για σένα» του φωνάζουν στα τουρκικά. Ο κόσμος πλημμυρίζει όλο το χωριό, κρέμεται από τα μπαλκόνια που κοντεύουν να πέσουν από το βάρος, είναι τριπλάσιος από όσους μαζεύτηκαν για τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου που επισκέφθηκε την περιοχή δύο εβδομάδες νωρίτερα.
«Είστε πολίτες της Ελλάδας. Δεν αντιπαρατίθεστε με τους Ελληνες αλλά αλληλοσυμπληρώνεστε» τους λέει ο κ. Νταβούτογλου στην ομιλία του που μεταδίδεται από τα μεγάφωνα. Τους προτρέπει να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ταυτότητα και την ενότητά τους και ευχαριστεί «τις γυναίκες που βοηθούν τα παιδιά να μην ξεχάσουν τα τουρκικά».
Στον Εχίνο έχουν κατέβει από όλα τα γύρω χωριά, τουρκόφωνα και πομακικά. «Μουσουλμανική τουρκική» αποκαλεί τη μειονότητα ο κ. Νταβούτογλου στις ομιλίες που εκφωνεί κατά τη διήμερη περιοδεία του- απλώς «αδέρφια μου» τους είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή επτά χρόνια νωρίτερα.
Την ώρα που η ηγεσία του Εχίνου τραπεζώνει τον κ. Νταβούτογλου και την αποστολή του, μέλη της μειονότητας απαριθμούν στο «Βήμα» τα προβλήματα τους: την ανεργίαπολλοί φεύγουν μετανάστες στη Γερμανία- και την εκπαίδευση αναφέρουν μιλώντας σπαστά ελληνικά. Παραπονιούνται για το χαμηλό επίπεδο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων και για την ανεπαρκή ύλη που περιέχεται στα σχολικά βιβλία.
«Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν καλά ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά» λένε. «Αγόρασα μόνη μου τα βιβλία που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία για να τα μελετήσουν τα παιδιά μου » λέει η Αϊσά η οποία έχει τα μαλλιά της καλυμμένα με μαντίλα όπως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών. «Ο γιος μου σπουδάζει στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο» συμπληρώνει με καμάρι η διπλανή της. Αλλη λέει ότι το παιδί της φοιτά στην έκτη Δημοτικού και θα το αφήσει να επιλέξει μόνο του αν θα συνεχίσει σε μειονοτικό ή ελληνικό γυμνάσιο. Αλλοι παραπονιούνται ότι τα γυμνάσια της Ξάνθης δεν τους δέχονται επειδή δεν είναι κάτοικοι της πόλης, ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία της πρωτεύουσας του νομού δεν έχουν αρκετές θέσεις...
«Τη 13χρονη κόρη και τον 12χρονο γιο μουτα στέλνω εσωτερικά σε σχολείο στην Αδριανούπολη» στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, συνεχίζει η Αϊσά. «Πληρώνω από 5.000 ευρώ τον χρόνο για το καθένα. Αγωνίζομαι να τα βρω. Ο άντρας μου είναι άνεργος ένα χρόνο, εγώ έχω μαγαζί. Φέρνω ρούχα από την Τουρκία» . Μια άλλη μπαίνει στη συζήτηση: «Αν υπήρχαν δουλειές,θα δουλεύαμε κι εμείς οι γυναίκες» λέει. Ο Εχίνος είναι περιποιημένο χωριό, έχει σπίτια διώροφα και τριώροφα, ο δρόμος που οδηγεί εκεί από την Ξάνθη έχει επισκευαστεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Κοίτα πόσο καλοφωτισμένο είναι πλέον το χωριό το βράδυ» τονίζει ένας από τους κατοίκους.
Η ώρα είναι περασμένες 10. Ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται το σπίτι του γηραιότερου ζευγαριού του Εχίνου, πλησιάζουν τα 100. Στην ερώτηση αν αισθάνονται «περισσότερο Τούρκοι ή Ελληνες ή και τα δύο» μερικοί από τους μειονοτικούς αρνούνται να απαντήσουν, άλλοι λένε Τούρκοι. «Αισθάνομαι Τουρκάλα. Οποιον και αν ρωτήσετε εδώ αυτό θα σας πει» λέει μια γυναίκα.
Ο κ. Νταβούτογλου προσπάθησε να τα χωρέσει όλα σε δύο ημέρες. Ξεκίνησε από το χωριό Αρριανά, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, από όπου κατάγεται ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, είδε τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη στην Κομοτηνή και μετά παρακάθησε σε γεύμα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας που συγκεντρώνει όλα τα εξέχοντα μέλη της. Προσκύνησε στο Εσκί (παλαιό) Τζαμί της πόλης- που είναι γεμάτη αφίσες, στα ελληνικά και στα τουρκικά, της πρώτης ταινίας που γύρισε μειονοτικός σκηνοθέτης-, είδε τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, μίλησε στον σύλλογο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής («Η ταμπέλα είναι ξηλωμένη από το 1983» λέει μέλος της δείχνοντας το σημάδι στον τοίχο), επισκέφθηκε το προξενείο.
Μετά τον Εχίνο, μίλησε στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης και τα μεσάνυχτα (!) συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή της πόλης προτού διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» στην Καβάλα.Την Πέμπτη αναχώρησε για Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε τον πρόξενο, το σπίτι του Κεμάλ, το απέναντι καφενείο για να ευχαριστήσει τον έλληνα ιδιοκτήτη που βοήθησε στην κατάσβεση περσινής πυρκαϊάς στο προξενείο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόταν από τη σύζυγό του. «Δεν συνοδεύω τον άντρα μου συχνά στα ταξίδια του γιατί εργάζομαι ως γυναικολόγος σε νοσοκομείο της Αγκυρας» είπε στην υπογράφουσα κατά τη βόλτα στην Καβάλα. «Ομως ήθελα να δω την Αθήνα γιατί δεν την είχα επισκεφθεί ποτέ».
«Εσωτερικό θέμα της Ελλάδας οι μουφτήδες»
Πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη. Επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται περίοδο φιλίας, επαίνεσε δεκάδες φορές τον κ. Παπανδρέου και προέτρεψε επανειλημμένως τα μέλη της μειονότητας να ενταχθούν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Σε δύο περιπτώσεις άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις καλής θέλησης και τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας.«Είχα μια συγκινητική συνάντηση με Ελληνες της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα.
Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά μιλούν τα τουρκικά και τους έδωσα ένα σημαντικό μήνυμα:είστε η τουρκική διασπορά»είπε μιλώντας χαλαρά, χωρίς γραβάτα, προς έλληνες δημοσιογράφους έξω από το ανακαινισμένο σπίτι του Μεχμέτ Αλί Πασά στην Καβάλα κατά την επίσκεψή του σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Και πρόσθεσε:«Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους που μετανάστευσαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες επαφές μαζί τους».
Σε ερώτηση του «Βήματος» για το θέμα των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης (η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους «ψευδομουφτήδες» που έχει εκλέξει η μειονότητα ενώ οι μειονοτικοί δεν αναγνωρίζουν τους μουφτήδες που έχει διορίσει το ελληνικό κράτος), ο κ. Νταβούτογλου απάντησε:«Πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ελλάδας. Ομως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πλευρά της θρησκευτικής ελευθερίας. Εμείς διευκολύνουμε την εκλογή οικουμενικού πατριάρχη δίνοντας την τουρκική υπηκοότητα στους μητροπολίτες που την αιτήθηκαν και επιτρέψαμε να τελεστεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά επειδή πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία».
Πηγή: http://www.tovima.gr/