Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κομοτηναίοι εθελοντές σε ετοιμότητα για αποστολή στην Ιαπωνία

Ξεκίνησε η καταγραφή
πολιτών απο την Θράκη
που θέλουν να βοηθήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την ενεργοποίηση εθελοντών μελών της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης στην Κομοτηνή, προκάλεσε η πρωτοφανής φυσική καταστροφή που πλήττει από χθες τις ακτές της Ιαπωνίας. Ο μηχανισμός ετοιμότητας της ομάδας, τέθηκε σε ετοιμότητα σε πανελλαδικό επίπεδο λίγη ώρα μετά το σεισμό και το τσουνάμι, για να αποσταλεί διασωστική ομάδα στην Ιαπωνία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα υποστεί τις συνέπειες. Η ΕΟΔ μέσω του διεθνούς δικτύου διασωστικών ομάδων του ΟΗΕ του οποίου είναι μέλος, ενημερώνεται συνεχώς μέσω των επισήμων διεθνών διαύλων επικοινωνίας και έχει θέσει σε ετοιμότητα διασωστικό και υγειονομικό κλιμάκιο πανελλαδικώς, σε περίπτωση που ζητηθεί επισήμως βοήθεια. «Εκείνο που κάνουμε εμείς είναι να δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα μας στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος, ούτως ώστε, αν ζητηθεί βοήθεια από την Ιαπωνία να ξέρει το υπουργείο ότι έχει στη διάθεση του έμψυχο δυναμικό», ανέφερε στο «Χ» ο Αχιλλέας Γιαγκίνης.

Με το στυλό στο χέρι ο κ. Γιαγκίνης συγκέντρωνε ονόματα εθελοντών από την πόλη μας, σε περίπτωση που ζητηθεί βοήθεια. «Εμείς παρεμβαίνουμε μετά το φαινόμενο και βοηθάμε απλώς στο να στηθούν καταυλισμοί, να τηρηθούν οι όροι υγιεινής, να μοιραστούν τρόφιμα, φάρμακα και λοιπά. Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι θα ζητηθεί από εμάς, από τόσο μακριά και από μια χώρα, η οποία έχει ήδη οικονομικό πρόβλημα. Η Ιαπωνία είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή χώρα σε σχέση με εμάς και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί η βοήθειά μας. Απλώς, εμείς σαν εθελοντές μέσα από το σύστημα που έχουμε, θέτουμε συγκεκριμένες ειδικότητες στη διάθεση του υπουργείου και τους λέμε ότι εμείς σαν ομάδα έχουμε αυτό το δυναμικό με αυτές τις ικανότητες».

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Η κεντρική διοίκηση έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων και στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μέλη με εμπειρία σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες, με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την βορειοανατολική Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Κyodo. Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην επαρχία Φουκουσίμα. Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.

Και μπορεί ο σεισμός και το τσουνάμι να μην επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, όμως επηρεάζουν την ανθρωπιά των Ελλήνων που δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους συνανθρώπους ακόμα και στη μακρινή Ιαπωνία.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/