Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

O Κώστας Μπανιώτης μιλά για την επιτυχία του στο Παρίσι

Ο Κομοτηναίος άλτης που αναδείχθηκε τέταρτος στον τελικό του ύψους του πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού στίβου έδωσε συνέντευξη στην "Καθημερινή"

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ



Ο Κώστας Μπανιώτης κόντεψε ν’ αγγίξει την οροφή του «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού το προηγούμενο Σάββατο. Τα 2,32μ. που υπερέβη, όμως, στον τελικό του άλματος εις ύψος, δεν του έδωσαν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Εμεινε στην 4η θέση, με την ικανοποίηση λόγω της επίτευξης ατομικής επίδοσης και με την πικρία, διότι βρέθηκε ξανά εκτός βάθρου. Πριν από δύο χρόνια, στο Τορίνο, (Ιταλία), ο 25χρονος Κώστας πήδησε 2,29μ., όσο και ο 2ος, αλλά κατετάγη 6ος με διαφορά προσπαθειών. Φέτος έκανε όνειρα για το βάθρο. Είχε σχεδιάσει στο μυαλό του, όπως λέει, ότι θα έπαιρνε μετάλλιο με τα 2,32μ., αλλά… Επιβεβαίωσε, πάντως, πως αποτελεί μια σταθερή αξία της νέας γενιάς του ελληνικού στίβου.

«Πίστευα πως μπορούσα και τα 2,34, δεν τα έκανα, όμως, κι έμεινα με μια πικρία, γιατί έφτασα κοντά στο μετάλλιο. Αυτό που θέλω τώρα είναι να σταθεροποιηθώ σε τέτοια ύψη, διότι σε βάζουν σε τελικούς και μπορούν ώς και μετάλλιο να σου δώσουν, ενώ, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να σε πάνε και πιο ψηλά. Φυσικά, δεν μπορώ να πω πως πηγαίνω για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες, όσο κι αν όλοι οι αθλητές το ονειρεύονται. Το άλμα εις ύψος, μολονότι δεν έχει τους αθλητές του παρελθόντος, που πηδούσαν πάνω από 2,40μ., πλην του Ρώσου, Ούχοφ, έχει γίνει ξανά δύσκολο, διότι έχει μεγαλώσει η βάση των διεκδικητών των μεταλλίων και των θέσεων στους τελικούς. Μην ξεχνάτε δε, ότι από το Παρίσι έλειπε ο Κυριάκος (σ.σ.: ο Κύπριος, Ιωάννου). Και όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί, θ’ ανεβαίνει το επίπεδο», τονίζει. Και μετά λέει μια μεγάλη αλήθεια:

«Αγαπώ αυτό που κάνω. Οταν σου αρέσει, δεν θυσιάζεις κάτι. Δεν είναι θυσία το να στερηθείς μια βόλτα, αφού κάνεις ό,τι αγαπάς. Γι’ αυτό προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι. Οταν σταματήσει η δίψα για βελτίωση, πρέπει ν’ αποσυρθείς από τον πρωταθλητισμό. Τότε, αν έχεις προσπαθήσει όσο μπορούσες, τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί το μετάλλιο μπορεί να μην εξαρτάται μόνο από εσένα».

Ψυχή και πάθος είναι, κατά τον Μπανιώτη, τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν ψηλά έναν άλτη του ύψους και να προσφέρουν την επιτυχία σ’ έναν μεγάλο αγώνα ύψους:

«Πιο πολύ είναι το τι λέει η ψυχή σου. Ψυχή και πάθος υπερνικούν τις όποιες σωματικές αδυναμίες. Ο αγώνας διαρκεί πάνω από δύο ώρες και στο τέλος πρέπει να έχεις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις για τα μεγάλα ύψη». Του αρέσει ο κλειστός στίβος: «Επειδή είναι πιο μικρό το στάδιο, ο αγώνας γίνεται σαν σόου. Ειδικά για το ύψος νομίζω, ότι ο κλειστός είναι πολύ καλός».

Πιστεύει πως ο εντός συνόρων συναγωνισμός με τον 23χρονο, Δημήτρη Χονδροκούκη, που στο Παρίσι αναδείχθηκε 5ος με ατομικό ρεκόρ (2,29), και τον νεαρότερο, Αντώνη Μάστορα, μπορεί να τους οδηγήσει ψηλά, διότι θα πηγαίνουν στις διεθνείς διοργανώσεις έτοιμοι.

Στο δημοτικό έπαιζε μπάσκετ. Στα 16 του άρχισε το ύψος, αρχικά με τον Μανώλη Μητιλέτση και μετά με τον Γιώργο Δαστερίδη. Εδώ και πέντε χρόνια προπονείται με τον παλαιό καλό άλτη, Γιώργο Τσούγκο (2,18μ. ρεκόρ ως έφηβος το 1988), με τον οποίον, όπως λέει έχει άριστη συνεργασία, εντός κι εκτός στίβων. «Δεν είναι μόνο σχέση αθλητή – προπονητή. Μιλάμε για όλα», υπογραμμίζει.

«Ο Κώστας είναι πειθαρχημένος, συνεργάσιμος, με καλή νοοτροπία, ικανότητες στην κινητική μάθηση και ανταποκρίνεται σε όσα απαιτούνται στην προπόνηση», επισημαίνει ο κ. Τσούγκος, που άρχισε ενασχόληση με την προπονητική στα 26 του, επειδή το είχε μεράκι.

Τονίζει πως ο Μπανιώτης ήδη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αλλά έχει στοιχεία και δυνατότητες για να εξελιχθεί περαιτέρω: «Γι’ αυτό κοιτάμε όχι το τι κάναμε, αλλά το τι δεν κάναμε. Μπορεί να εξελιχθούν κάποια σημεία στο εγκεφαλικό κομμάτι. Η σταθερότητα στα μεγάλα ύψη μπορεί να οδηγήσει ή σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις ή σε μετάλλιο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει το αύριο. Οσο ωριμάζει ο αθλητής και όσο μετέχει σε μεγάλους αγώνες, τόσο μπορεί να εξελιχθεί».

Για το αγώνισμα, λέει, πως ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, διότι υπάρχουν 4-5 άλτες που ξεχωρίζουν και άλλοι 10-15 περίπου ισοδύναμοι.

Θεωρεί πως ο Χονδροκούκης είναι πολύ εξελίξιμος: «Εχει πολλές ικανότητες και χαρίσματα. Το ταβάνι του είναι ψηλά. Το ότι για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκούς ανδρών έκανε ατομικό ρεκόρ στον προκριματικό και στον τελικό και καλά άλματα και ψηλότερα, δείχνει πως διαθέτει ψυχικά χαρίσματα».

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/