Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Tουριστικό κύμα από τα Βαλκανία το Πάσχα στην Θράκη

Ποιους περιμένουμε και από ποιες χώρες τις επόμενες μέρες;

Ποια η κατάσταση σε κάθε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς περιθώρια όμως για τυμπανοκρουσίες, αναμένεται να κυμανθεί η τουριστική κίνηση από τις βαλκανικές χώρες προς τη βόρεια Ελλάδα τις μέρες του Πάσχα, εν αναμονή μαζικής καθόδου Βαλκάνιων εκδρομέων το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και το ακόλουθο χρονικό διάστημα.

«Δεν έχουμε ενδείξεις για μεγάλο τουριστικό κύμα από τις γειτονικές χώρες τις ημέρες του Πάσχα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Βαλκάνιοι, που επιλέγουν δημοφιλείς προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα, εκτιμάται ότι ταξιδεύουν μεμονωμένα.

Σύμφωνα δε με τον κ. Μαντούση, από την Πρωτομαγιά και μετά αναμένεται αύξηση στις οργανωμένες αφίξεις Βαλκάνιων τουριστών.


Πάει καλά η Πιερία

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στα στοιχεία για τις αφίξεις Βαλκάνιων τουριστών στην Πιερία, κατά την πασχαλινή περίοδο, είναι πολύ καλύτερα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Γιώργος Μπούρος.

Όπως είπε, εκδρομείς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία θα αποδράσουν στην Πιερία. Οι τουρίστες από τη Ρουμανία επιλέγουν κατά κανόνα τα οργανωμένα ταξίδια στην Πιερία, σε αντίθεση με τους εκδρομείς από τη Σερβία και τη Βουλγαρία που προτιμούν τη μετακίνηση με τα Ι.Χ.

Ο κ. Μπούρος απέδωσε την αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις βαλκανικές χώρες στο γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι πιο αργά σε σχέση με πέρσι, καθώς και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν με στόχο την προβολή της περιοχής στο εξωτερικό.

«Φέτος υπήρξε καλή προετοιμασία, διοργανώθηκαν επισκέψεις σε τουριστικές εκθέσεις και υπήρξε συνεργασία με τουριστικά γραφεία των βαλκανικών χωρών και με τα προξενικά γραφεία για την προβολή του νομού ως ιδανικό προορισμό διακοπών, που έχει και το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης οδικώς», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Ο κ. Μπούρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για την εικόνα της τουριστικής κίνησης στα παραδοσιακά χωριά, τα οποία επιλέγουν Έλληνες αλλά και τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, όπου οι πληρότητες - όπως είπε - είναι καλές.


Στο 60% η πληρότητα στη Χαλκιδική

Σε ό,τι αφορά στη Χαλκιδική, άνοιξαν για το Πάσχα 35 ξενοδοχεία και λειτουργούν όλο το χρόνο άλλα 40. Δηλαδή, το ένα τρίτο των μονάδων θα υποδεχθεί τους εκδρομείς.

«Η μέση πληρότητα διαμορφώνεται στο 60% και ευελπιστούμε να υπάρξει επιπλέον άνοδος, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί η Χαλκιδική έχει πλέον αναγνωριστεί ως προορισμός για το Πάσχα», υπογράμμισε. Κατά βάση είναι κρατήσεις από την ελληνική αγορά και πρόκειται για οργανωμένα πακέτα, πρόσθεσε ο κ. Τάσιος, διευκρινίζοντας ότι οι κρατήσεις από την αγορά των Βαλκανίων είναι φέτος μειωμένες κατά 5-7%.

Πάντως, Πάσχα με ελληνικό χρώμα στη Χαλκιδική προτιμούν φέτος Βούλγαροι και Ρουμάνοι τουρίστες, που ταξιδεύουν είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα. Η καθοδική τάση στις αφίξεις Βαλκάνιων τουριστών οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι εντός του Μαΐου, στη γειτονική Βουλγαρία, θα υπάρξουν και άλλες αργίες.

«Τα ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά μέχρι το τέλος της σεζόν. Μέχρι τις 25 Μαΐου η πληρότητα απ’ όλες τις αγορές, που φθάνει στο 35%, δεν είναι ικανοποιητική», είπε ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι από τις 28 Μαΐου και μετά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη.

«Σύμφωνα με τις προκρατήσεις καταγράφεται αύξηση στη ρωσική αγορά κατά 10%, καθώς και αυξητική τάση από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη σερβική αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.


Τα ίδια με πέρσι σε Καβάλα-Θράκη

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η τουριστική κίνηση από τις βαλκανικές χώρες προς το νομό Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Απόστολος Αθιανάς. Τόνισε, μάλιστα, πως μεγαλύτερο κύμα τουριστών από τις βαλκανικές χώρες αναμένεται το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Η Καβάλα προσελκύει τουρίστες, ως επί το πλείστον, από τη Βουλγαρία αλλά και από τη Σερβία και την Τουρκία, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ταξιδεύουν με Ι.Χ.

Περιορισμένη χαρακτηρίζεται η κινητικότητα στην περιοχή της Θράκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου. Πάντως, ανέφερε ότι είναι κάπως καλύτερη - σε σχέση με πέρσι - η εικόνα των κρατήσεων από την αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας, πλην όμως είναι αισθητή η μείωση από την ελληνική αγορά. Για τις γιορτές του Πάσχα θα επισκεφθούν τη Θράκη κυρίως Βούλγαροι, οι οποίοι ταξιδεύουν με Ι.Χ.


"Πολύ καλοί οι "οιωνοί" για την τουριστική κίνηση από Βουλγαρία

"Οι εντυπώσεις που έχουμε και οι πληροφορίες σχετικά με την κίνηση την περίοδο του Πάσχα, αλλά και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, των εορτών του Μαΐου και των θερινών διακοπών είναι ιδιαίτερα θετικές. Πιθανολογώ, ότι αυτό οφείλεται και συμβαδίζει με την καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και στις πολύ ελκυστικές προσφορές στις τιμές των ξενοδοχείων και των γενικότερων προϊόντων που υπάρχουν, αλλά και στην ποικιλία τους".

Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Σόφια, Λεωνίδας Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση για την τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας για τις γιορτές του Πάσχα και την περίοδο των θερινών διακοπών.

Όσον αφορά τις δράσεις για την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Πολιτιστικού και Ιστορικού Τουρισμού που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Βελίκο Τίρνοβο.

"Η αλήθεια είναι, ότι η έκθεση του Τίρνοβο διήρκεσε τρεις μέρες. Την πρώτη υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, που εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Ελλάδα. Από την πλευρά μας, ήμασταν αρκετά καλά προετοιμασμένοι να τους πληροφορήσουμε, με πλούσιο ενημερωτικό υλικό. Τις επόμενες δύο μέρες, δυστυχώς, η κίνηση μειώθηκε με την πτώση της θερμοκρασίας και με το απροσδόκητο χιόνι μέσα στον Απρίλιο. Η αλλαγή του καιρού δημιούργησε αρκετές δυσκολίες στην ίδια την πρόσβαση στους χώρους της έκθεσης και μείωσε την επισκεψιμότητα", τόνισε και πρόσθεσε: "Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάντα θερμό".


.