Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τέλη Μαΐου οριστικοποιούνται τα προϊόντα για το καλάθι ΑΜ-Θ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;


Οι προτάσεις κάθε Περιφερειακής Ενότητας για τα προϊόντα που πρέπει να συνθέσουν το καλάθι τοπικών προϊόντων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κατατέθηκαν στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής πρωτογενούς τομέα με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Ούστογλου. Από 5 έως 15 προϊόντα θα πρέπει να επιλεγούν για να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να χρηματοδοτηθούν μέσω επιλεγμένων δράσεων και να αναδειχθούν. Και φυσικά η επιλογή δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού οι πέντε νομοί έχουν να επιδείξουν ένα πλήθος ντόπιων ποιοτικών προϊόντων, όπως, βαμβάκι, καπνός – μπασμάς, ελιές – λάδι, επιτραπέζιο σταφύλι, κρασί, παραδοσιακό τσίπουρο, ούζο, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, κεράσια Κομοτηνής, αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, πατάτα, πεπόνι Έβρου, φασόλια Οροπεδίου Δράμας, όσπρια, ακτινίδιο, σπαράγγι, σκόρδο, φέτα, παραδοσιακό γιαούρτι, κατσικάκι Σαμοθράκης, αλιεύματα του Θρακικού Πελάγους, σουτσούκ λουκούμ και οπωροκηπευτικά.

Βέβαια υπάρχει ένα σημείο στο οποίο υστερούν τα τοπικά προϊόντα, το γεγονός ότι δεν έχουν Προστασία Ονομασίας Προέλευσης, τα οποία θα προτιμηθούν για το καλάθι. Όπως παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Γιώργος Ούστογλου: «δυστυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια προϊόντα και επίσης δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, είναι ελάχιστα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόπο να διαφημίσεις τα προϊόντα μιας περιοχής, υπάρχουν προγράμματα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που χρηματοδοτούν τέτοια προϊόντα, με προώθηση και διαφήμιση στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Είναι όμως σημαντικό ότι όλες οι περιφερειακές ενότητες έχουν προϊόντα που έχουν Agrocert και πιστοποίηση HACCP, αυτό είναι στα θετικά».

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο για το καλάθι ΑΜ – Θ. Μία επιτροπή επιλογής προϊόντων, αποτελούμενη από επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, ενώσεις και τους διευθυντές των περιφερειακών ενοτήτων, θα αναλάβουν τη δύσκολη υπόθεση επιλογής των προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Ούστογλου τα προϊόντα που πρέπει να έχουν προτεραιότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κάθε περιοχή, όπως για παράδειγμα είναι το σκόρδο της Βύσσας, το σουτζούκ λουκούμ Ροδόπης ή τα κεράσια της Κομοτηνής. Αυτός άλλωστε θα είναι ο στόχος, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, δηλαδή «προϊόντα που χαρακτηρίζουν μια περιοχή, αυτά θα πρέπει να έχουν και μια προτεραιότητα για το καλάθι και βέβαια υπάρχουν και κοινά προϊόντα, όπως το σπαράγγι για παράδειγμα είναι προϊόν που παράγεται και στην Καβάλα και στο Έβρο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων θα υπάρχει μια ομπρέλα στην οποία θα μπαίνουν τα προϊόντα με μια ονομασία. Φυσικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει η ονομασία, το σπαράγγι Καβάλας είναι σπαράγγι Καβάλας, χαρακτηρίζει μια περιοχή».

Τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο καλάθι των προϊόντων θα επιλεγούν έπειτα από εισήγηση της επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/