Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Στην Βουλή το θέμα των πλημμυρών του Έβρου


Επίκαιρη ερώτηση της Ολγας Ρενταρή για την αντιπλημμυρική προστασία του διασυνοριακού ποταμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ


Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού Έβρου συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5-5-2011 στην Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγας Ρενταρή-Τέντε προς τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννη Μαγκριώτη.

Ειδικότερα, η Βουλευτής σημείωσε ότι « κάθε χρόνο την άνοιξη οι κάτοικοι στον Έβρο ζούνε με την αγωνία πότε και πόσα νερά θα κατεβάσουν τα ποτάμια, πόσο θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και αν θα εκδηλωθεί για άλλη μία φορά πλημμύρα με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Και ενώ το πλημμυρικό φαινόμενο γίνεται συχνότερο και εντονότερο, η κ. Ρενταρή τόνισε πως ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ίδιος: πλημμύρες, αποκατάσταση των τεχνικών έργων, αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών μέχρι την επόμενη πλημμύρα».

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ο Νομός δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών, ζήτησε από τον Υφυπουργό να της απαντήσει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΥΔΕ Έβρου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων και την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και επίσης κατά πόσο η Υπηρεσία αυτή θα είναι ευέλικτη με αυξημένες αρμοδιότητες και στελεχωμένη με εξειδικευμένους επιστήμονες που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της λεκάνης απορροής των ποταμών .

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννης Μαγκριώτης στην απάντησή του ανέφερε πως είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να συσταθεί η αντίστοιχη Υπηρεσία για να μην υποφέρουν άλλο οι κάτοικοι του Νομού Έβρου και για την ολοκληρωτική επίλυση του φαινομένου απαιτείται διακρατική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών: Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται. Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η προετοιμασία για τη σύσταση της ΕΥΔΕ έχει γίνει, το ΠΔ είναι προς υπογραφή και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωσή της.

Σχετικά με τη σύνθεση της ΕΥΔΕ, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι θα αποτελείται συνολικά από 25 εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τις τοπικές και περιφερειακές Υπηρεσίες όσο και από υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ακόμα, η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα αποτελείται από 3 τμήματα: 1) Μελετών, 2) Κατασκευών και Συντήρησης και 3) Διοίκησης και Οικονομικών για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η κ. Ρενταρή στην δευτερολογία της τόνισε ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό γιατί πρόκειται για την πρώτη συνοριακή πύλη και πρέπει να υπάρξουν διυπουργικές και διακρατικές συνεργασίες, ζήτησε από τον Υπουργό να επισπευσθούν οι σχετικές ενέργειες για τη σύσταση της ΕΥΔΕ, γιατί οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι της μεθορίου δεν θα αντέξουν να βιώσουν για άλλη μια φορά την καταστροφή της περιουσίας τους, ούτε και η τοπική κοινωνία έχει περιθώρια επιπλέον συρρίκνωσης.

Τέλος, βάση του Ν. 3852/2010 του Καλλικράτη, το γραφείο Τμήματος Εποπτείας Υδραυλικών Έργων της ΔΕΚΕ Κομοτηνής παύει να υφίσταται από τις 30-6-2011, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν θεσμικά, κατάλληλα όργανα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
 
.