Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Oριστικό: Ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστών εξετάζει η Κομισιόν

Πρόταση για αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων σε έκτακτες περιστάσεις



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΓΚΕΝ

Την αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν και μια σειρά από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στις προτάσεις βρίσκεται και η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων σε έκτακτες περιστάσεις, όπως τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Σουηδή επίτροπος, στόχος της επιτροπής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, οι οποίες μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις χώρες της νότιας Μεσογείου έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Προς τον σκοπό αυτό, η επιτροπή προτείνει τη διαμόρφωση και την ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικών με θέματα όπως οι συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών με τρίτες χώρες, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες αυτές, η ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης κ.ά.


Η Κομισιόν προτείνει:

•Ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης.

•Ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων και της διακυβέρνησης Σένγκεν για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε κράτος μέλος ελέγχει αποτελεσματικά το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης που του ανήκει, σύμφωνα με τους κανόνες και το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ και να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

•Καλύτερα εστιασμένη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η μετανάστευση ατόμων με χρήσιμες δεξιότητες για την ΕΕ, η οποία θα καλύψει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του ενεργού της πληθυσμού.

•Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις προσεγγίσεις των κρατών μελών στην ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ΕΕ, με τρόπο που θα διασφαλίσει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από τη μετανάστευση και θα διασφαλίσει την κοινωνική αρμονία στην Ένωση.

•Μια στρατηγική προσέγγιση των σχέσεων με τρίτες χώρες στα θέματα της μετανάστευσης, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων μέσω ενισχυμένων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, σε συνδυασμό με μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.


Για την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν

Ως προς την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων σε έκτακτες περιστάσεις, η Επίτροπος επισήμανε ότι με βάση τα ισχύοντα σήμερα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και ότι βούληση της Επιτροπής είναι οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται μελλοντικά στο κοινοτικό επίπεδο και με ευρωπαϊκά κριτήρια.

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της. Η πρόταση «απαντά σε πολλά σημεία τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», ανέφερε το Παρίσι.


Η ανακοίνωση της Μάλστρομ

Μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, η Σ.Μάλστρομ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν επίσης δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος Σένγκεν. Η ελεύθερη διέλευση των ατόμων από τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι σημαντικό επίτευγμα που δεν πρέπει να ανατραπεί αλλά να ενισχυθεί. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει έναν καλύτερο μηχανισμό αξιολόγησης ώστε να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ζώνης του Σένγκεν, θα χρειαστεί ενδεχομένως να προβλεφθεί η προσωρινή επαναφορά περιορισμένων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε έκτακτες περιστάσεις, όπως όταν αντιμετωπίζεται απροσδόκητη έντονη πίεση σε τμήμα των εξωτερικών συνόρων».

Σύμφωνα με την Σ.Μάλστρομ, «πρέπει να γίνει ορθή διαχείριση της μετανάστευσης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και η επιστροφή των

παράνομων μεταναστών. Τούτο σημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση έκτακτων μεταναστευτικών καταστάσεων αποκλειστικά στα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά μας σύνορα».

«Τούτο σημαίνει ακόμη τη σύναψη με χώρες εκτός ΕΕ εταιρικών σχέσεων μετανάστευσης και κινητικότητας ώστε να εργαστούμε από κοινού. Τους μακροχρόνιους αυτούς στόχους πρέπει να τους λαμβάνουμε επίσης υπόψη όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πλέον επείγουσες ανάγκες συνεπεία της αναταραχής στη Βόρειο Αφρική» τονίζει στην ανακοίνωση.

 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/