Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Προς αναστολή της ζώνης Σέγκεν λόγω των λαθρομεταναστών


Επιστρέφουν τα διαβατήρια για τους Έλληνες ακόμα και για ταξίδια στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα ανάμεσα ακόμα και σε χώρες της ΕΕ πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ικανοποιώντας αίτημα των γαλλικών αρχών, που ανησυχούν για την άφιξη στη Γαλλία τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία.

Η Κομισιόν προτείνει να μπορεί να επιτραπεί η επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα σε περίπτωση «αδυναμίας» ενός κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή όταν ένα τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δέχεται εξαιρετική πίεση από μετανάστες.

Η επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ σχολίασε πάντως ότι αυτό το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα μπορεί να εγκριθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι πέρα από την Ιταλία, με αυτήν την πρόταση φωτογραφίζεται και η Ελλάδα που αδυνατεί να ελέγξει το τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία, από το οποίο εισέρχονται καθημερινά σε ευρωπαϊκό έδαφος δεκάδες μετανάστες.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες και εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία, που θα σημάνει προφανέστατα την επιστροφή των διαβατηρίων για όλους όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα, θα υπάρξει η σχετική τυπική έγκριση τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία - σύντομα και το Λιχτενστάιν). Σε αυτόν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη Φινλανδία ως την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως τα πολωνικά σύνορα, μόνο με τις ταυτότητές τους, χωρίς διαβατήριο. Ακόμα στην ζώνη δεν έχουν πάντως ενταχθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που αρχικά προβλεπόταν να μπουν περασμένο Μάρτιο αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα.

.