Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Οι παλιές και οι αντιφατικές νέες δηλώσεις της υπ. Παιδείας για το τζαμί

"Τώρα, αρνείται εμπλοκή με το τέμενος Σμίνθης η Α. Διαμαντοπούλου" αναφέρει η Xanthipress, που υπενθυμίζει όμως τι έλεγε η ίδια πριν λίγο καιρό στην ίδια ηλεκτρονική εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο θέμα του προστίμου για το τέμενος της Σμίνθης.Σε απάντησή της σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ, αναφέρει ότι το Υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα για επιβολή η διαγραφή προστίμων και αναιρεί προηγούμενη απάντηση του γραφείου τους στο XanthiPress.gr

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποκάλυψη του θέματος με το πρόστιμο από το XanthiPress.gr στις 4 Απριλίου , είχε ακολουθήσει –αμφισβητούμενης σκοπιμότητας και αξιοπιστίας- δημοσίευμα τουρκόφωνου εντύπου περί υπόσχεσής της για διαγραφή του προστίμου. Άμεσα, σε απάντησή του το Γραφείο Τύπου της Υπουργού ανέφερε στο XanthiPress.gr ότι η Υπουργός συζητά μόνο για μείωση και όχι διαγραφή του προστίμου. Άλλωστε, όπως είχε αναφερθεί τότε, το ζήτημα των προσπαθειών για μείωση ήταν σε γνώση όλων των τοπικών παραγόντων, συμφωνα με το γραφείο της Υπουργού.

Τελικώς, στην απάντηση που δόθηκε στις 6 Ιουνίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και παραπέμπει για το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης και τη δικαιοσύνη, όπου έχει προσφύγει η Βακουφική Επιτροπή.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

«Το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για την έγκριση χορήγησης αδειών ίδρυσης, ανέγερσης και λειτουργίας ναών ή ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας. Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία ως προς την έγκριση ίδρυσης τεμενών», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου και ξεκαθαρίζει, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα για την επιβολή ή διαγραφή προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου Παιδείας από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Ξάνθης, στον οικισμό Σμίνθη λειτουργούσε παλαιό τέμενος 200 τ.μ., το οποίο κατεδαφίστηκε παράνομα προκειμένου στη θέση αυτή να ανεγερθεί νέο, για το οποίο η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, διέκοψε τις εργασίες και επέβαλε πρόστιμο.

Η κ. Διαμαντοπούλου ενημερώνει επιπλέον τους βουλευτές ότι το Υπουργείο δεν έδωσε έγκριση επέκτασης του τεμένους και ακόμη, ότι η αρμόδια βακουφική επιτροπή, έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής κατά της πράξης επιβολής του προστίμου της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης στον οποίο έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα.

Μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών, διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτηριακών Κανονισμών, με το οποίο επισημαίνεται ότι «στην πολεοδομική νομοθεσία που άπτεται των αυθαίρετων κατασκευών, δεν προβλέπεται διαγραφή προστίμου αυθαιρέτου κατασκευής χωρίς να έχει προηγουμένως υποβληθεί ένσταση του ενδιαφερομένου κατά της εκθέσεως αυτοψίας και χωρίς την έκδοση σχετικής οριστικής απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Κρίσεως Αυθαιρέτων».


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/