Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Κύμα μετανάστευσης από τη Συρία στην Τουρκία (και προς τον Έβρο;..)

Πάνω από 1.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο (αλλά όλοι ξέρουμε ότι δύσκολα θα μείνουν εκεί αλλά μάλλον θα έρθουν προς τα μέρη μας)

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΗΕ
ΚΑΙ ΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;


Πάνω από χίλιοι Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα από τη Συρία στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες και έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό, όμως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR , εν μέσω φόβων για επίθεση συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην πόλη Τζιζ Αλ Σοκχούρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, συνολικά 1.577 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στον καταυλισμό Γιαϊλαντάγκι, εκ των οποίων οι 1.050 το τελευταίο 24ωρο.

Συριακά στρατεύματα και τανκς έχουν αναπτυχθεί κοντά στην πόλη Τζιζ Αλ Σοκχούρ στο βόρειο τμήμα της Συρίας, μετά τις καταγγελίες της κυβέρνησης για τη δολοφονία 120 μελών των ενόπλων δυνάμεων από ένοπλες ομάδες στην πόλη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τετάρτη πως η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα της στους Σύρους πρόσφυγες και κάλεσε την κυβέρνηση της Δαμασκού να σταματήσει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών.

Παράλληλα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Συρία να σταματήσει την «επίθεση κατά των πολιτών της», επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και μέχρι 10.000 έχουν συλληφθεί από το Μάρτιο.

«Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση εναντίον των πλέον θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ίδιου του λαού της», δήλωσε, ζητώντας επίσης από τη Δαμασκό να επιτρέψει την είσοδο επιτροπής του ΟΗΕ που θα διερευνήσει όλες τις καταγγελίες.

Χθες, η Βρετανία και η Γαλλία υπέβαλαν πρόταση για σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης. Το σχέδιο δεν προβλέπει κυρώσεις ή στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού.


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/