Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Άστεγος» ακόμα ο συμπαραστάτης δημότη του δήμου Κομοτηνής

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του θεσμού, οι πολίτες μόνο τηέφωνικά βρίσκουν τον Δημήτρη Ερελιάδη, ο οποίος έχει μοιράσει το τηλέφωνό του σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Έχει δώσει λύση σε περισσότερες από 20 υποθέσεις δημοτών της Κομοτηνής παρεμβαίνοντας σε υπηρεσίες του δήμου, χωρίς μάλιστα να διαθέτει ένα γραφείο, όπου μπορούν να τον βρίσκουν καθημερινά οι πολίτες που τον έχουν ανάγκη. Ο λόγος για τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, Δημήτρη Ερελιάδη, ο οποίος τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του παραμένει «άστεγος». Ο νέος αυτός θεσμός που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο στο Καλλικρατικό δήμο Κομοτηνής έχει τη σημαντική αποστολή της έγκαιρης καταπολέμησης της κακοδιοίκησης, της διασφάλισης της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων και της αποσυμφόρησης του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.

Αυτή η αποστολή όμως τουλάχιστον προς το παρόν συντελείται μετ’ εμποδίων και χάρη στη διάθεση του Δημήτρη Ερελιάδη να εξυπηρετήσει του δημότες, που προσφεύγουν στο θεσμό. Ο νομικός και πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου βρίσκεται καθημερινά στο δημαρχείο, όπου παραμένει κάποιες ώρες, ώστε να μπορεί να παρέμβει άμεσα στις συναλλαγές πολιτών με υπηρεσίες του δήμου. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολλές ώρες, καθώς ο κ. Ερελιάδης δεν διαθέτει κάποιο χώρο και στην κυριολεξία περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο. Προκείμενου να διευκολύνει την επικοινωνία των δημοτών μαζί του ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχειρήσεις, έχει μοιράσει το κινητό του σε υπαλλήλους και αιρετούς. Έτσι όταν κάποιος δημότης ζητήσει τη βοήθειά του επικοινωνεί μαζί του τηλεφωνικά.


Παρέμβαση του συμπαράσταση στα προβλήματα που έφερε ο «Καλλικράτης»

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο θεσμός του δημότη και της επιχείρησης είναι ένας χρήσιμος θεσμός, αφού μόλις τους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας του ο Δημήτρης Ερελιάδης χειρίστηκε δεκάδες διαφορετικές υποθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν στις αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, στη μη σύσταση επιτροπών στο δήμο, προβλήματα στην εξυπηρέτηση, προβλήματα πολεοδομίας, ζητήματα νομικής φύσεως και ζητήματα καθημερινότητας. «Ουσιαστικά η δική μου διαμεσολάβηση ξεκινάει από την στιγμή που ο δημότες δεν βρίσκει λύση απ’ ευθείας από τον υπάλληλο ή την υπηρεσία ή αν υπάρχει κάποιας μορφής κακοδιοίκηση. Αν και μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι διαπίστωσα κακοδιοίκηση από κάποιοι υπάλληλο ή κάποια υπηρεσία. Τα προβλήματα προέρχονταν περισσότερο από τη γενικότερη εφαρμογή των νόμων και τη μετάβαση στον Καλλικράτη. Δέχομαι βέβαια και τηλεφωνήματα για αιτήματα όπως να αλλάξουμε μία λάμπα ή έσπασε ο αγωγός. Γι’ αυτά οι δημότες πρέπει να απευθυνθούν κατευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον οι υπηρεσίες δεν τους εξυπηρετήσουν τότε να απευθυνθούν σε εμένα», ανέφερε στο «Χ» ο κ. Ερελιάδης μιλώντας για τους πρώτους μήνες του θεσμού. .

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δημήτρη Ερελιάδη στην λειτουργία του δημότη μέχρι σήμερα είναι η απουσία χώρου υποδοχής των δημοτών, «το γραφείο, όπου θα στεγαστεί ο θεσμός, είναι υπό κατασκευή εδώ και πολύ καιρό. Μου έχουν υποσχεθεί ότι εντός 1-2 εβδομάδων θα τελειώσουν. Το γραφείο αυτό είναι απαραίτητο, γιατί εκεί θα διατηρώ το αρχείο με τις υποθέσεις, έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο, όπου θα μπορούν να τηλεφωνούν οι δημότες. Προς το παρόν πηγαινοέρχομαι στον δήμο, έχω αφήσει παντού τα τηλέφωνα μου στις υπηρεσίες για οποιονδήποτε πολίτη τα χρειαστεί. Να σημειωθεί ότι στο τέλος της χρονιάς υποχρεούμαι να κάνω την ετήσια έκθεση μου προς το δημοτικό συμβούλιο και καταλαβαίνετε ότι αν δεν έχω κατηγοριοποιημένες όλες τις υποθέσεις είναι δύσκολο».

Το γραφείο του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης προβλέπεται να δημιουργηθεί στο χώρο του ασφυκτικά γεμάτου δημαρχείου της πόλης μας. Τμήμα του διαδρόμου του πρώτου ορόφου, ανάμεσα στην πρώην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και το γραφείο του δημοτικού συμβουλίου, θα φιλοξενήσει το νέο θεσμό, όπως αποδεικνύουν οι εργασίες που εκτελούνται εκεί. Ήδη έχουν τοποθετηθεί κάποιες γυψοσανίδες και ο διάδρομος έχει χωριστεί στη μέση, αφού εκτός από τον συμπαραστάτη εκεί θα στεγαστεί και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κομοτηνής.

Πάντως οι εργασίες εκτελούνταν κανονικά χθες, που ο «Χ» επισκέφθηκε το δημαρχείο και στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση τους προς όφελος όχι μόνο των δημοτών αλλά και των αιρετών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/