Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τελικά η αμοιβαιότητα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ισχύει

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΑΥΤΟ
ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΗ

                      ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ;


Ο κ. Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει αναμνηστική πλάκα στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα τον Μάρτιο 2003.

Μπορεί η... αμοιβαιότητα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να μην ισχύει για τη Θράκη και τη Χάλκη, ισχύει όμως για τα κτίρια των πρεσβειών. Οι δύο χώρες αποφάσισαν να λύσουν τα προβλήματα εγκαταστάσεων των πρεσβειών τους στην άλλη χώρα, με την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα να αγοράζει κτίριο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου και την ελληνική να λαμβάνει έπειτα από πολλές δεκαετίες την πολυπόθητη άδεια για να χτίσει νέα πρεσβεία.

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι «οι δύο πλευρές εκτίμησαν κάθε περίπτωση χωριστά. Δεν πρόκειται για κινήσεις αμοιβαιότητας». Ωστόσο, οι καλές σχέσεις των δύο Πρωθυπουργών κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η προσπάθεια των δύο χωρών να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία και να επιλύσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους για να λυθούν ζητήματα δεκαετιών.


Εκκρεμότητα από τη δεκαετία του '30

Το θέμα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα χρονολογείται ουσιαστικά από τη δεκαετία του 1930. Τότε, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μεταξύ του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», οι Τούρκοι είχαν παραχωρήσει στην Ελλάδα έκταση στην Αγκυρα για την ανέγερση πρεσβείας. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στη «διπλωματική συνοικία» της τουρκικής πρωτεύουσας, σε κεντρικό σημείο.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και έπρεπε να φθάσουμε στη δεκαετία του 1970 (και συγκεκριμένα την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας) για να ζητήσει η Αθήνα να ανεγείρει πρεσβεία. Οπως ήταν αναμενόμενο, με τις σχέσεις των δύο κρατών να έχουν σημαντικά επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω και του Κυπριακού, το αίτημα απορρίφθηκε - κάτι που επαναλήφθηκε με διάφορες προφάσεις και άλλες φορές στο παρελθόν.

Τώρα πλέον, ο δρόμος έχει ανοίξει και ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάζονται διάφορα σχέδια για την κατασκευή του κτιρίου, καθώς μία επίσκεψη στη σημερινή πρεσβεία καταδεικνύει και τα προβλήματα στέγασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και δύσκολη οικονομική συγκυρία.


Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα

Οσον αφορά την αγορά κτιρίου από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, η υπόθεση είναι ελαφρώς διαφορετική. Ως γνωστόν, υπάρχει και συνταγματική πρόβλεψη στην Ελλάδα ότι αν μία πρεσβεία θέλει να αγοράσει κτίριο πρέπει να ενημερώσει και να λάβει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η Αθήνα δεν εμπόδισε ποτέ την τουρκική πρεσβεία να αγοράσει κτίριο, απλά είχε εκφράσει - για πολεοδομικούς λόγους - την αντίρρησή της στην επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου. Τελικά επελέγη η αγορά του νέου κτιρίου σχεδόν απέναντι από το σημερινό, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου, έναντι τιμήματος περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ όπως έγραψε και η «Χουριέτ».

 
Πηγή:   http://www.tovima.gr/