Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θράκης διαφωνεί με το νομοσχέδιο

Συνεδρίασε εκτάκτως και ύστερα από διεξοδική συζήτηση, θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μεταρρύθμισης  ούτε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;




Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συνεδρίασε εκτάκτως την 14η Ιουλίου 2011 και την 27η Ιουλίου 2011 και ύστερα από διεξοδική συζήτηση, θεωρεί ότι: Το κατατεθειμένο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μεταρρύθμισης του Ελληνικού Πανεπιστημίου, ούτε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Απευθύνει έκκληση στη Βουλή να το καταψηφίσει. Η ανώτατη εκπαίδευση έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, ούτε να υπονομεύουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την δημοκρατική οργάνωση των σπουδών και της έρευνας ούτε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα που έχει το Πανεπιστήμιο από την Αναγέννηση έως σήμερα.

Η Σύγκλητος επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό της στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των πανεπιστημιακών σπουδών και της έρευνας. Επισημαίνει ότι εξαιτίας των απολύτως δυσλειτουργικών μεταβατικών διατάξεων του νομοσχεδίου το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μην λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αυτό δεν θα το επιτρέψει.

Η Σύγκλητος και όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα στρατευτούν, ώστε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική και η ερευνητική διαδικασία, χωρίς να εφαρμοστούν αντισυνταγματικές διατάξεις. Η Σύγκλητος καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, με προσήλωση στην προστασία της συνταγματικής νομιμότητας, να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και να υπερασπιστούν το αγαθό της δωρεάν Παιδείας.

.